Overnamegolf overspoelt logistiek dienstverleners: een overzicht

Overnamegolf overspoelt logistiek dienstverleners: een overzicht

Overnames en fusies in de logistiek zijn van alle tijden. Het zijn niet alleen kleine logistiek dienstverleners die worden opgeslokt. Ook grote namen worden meegenomen door de overnamegolf. Opvallend is dat er regelmatig alleen bepaalde bedrijfstakken overgaan naar de nieuwe eigenaar. Een overzicht.

Vrijwel iedere maand is het wel raak. Lees in dit artikel over de belangrijkste overnames van en door logistiek dienstverleners en fusies van de afgelopen jaren.


2024

April

Bpost gaat ervoor: 1,3 miljard euro voor volledige overname Staci

Post- en pakketbedrijf Bpost heeft een akkoord bereikt met de huidige aandeelhouders over de aankoop van Staci. Het gaat om de grootste overname ooit voor Bpost en is bedoeld om de positie als pakketbedrijf in Europa te versterken, met name op b2b-gebied. >> Lees verder

DFDS neemt Turkse transportgigant Ekol Logistics over

Er is weer sprake van een megaovername in de transportwereld. De Deense rederij DFDS neemt het wegvervoer van het Turkse Ekol Logistics over, voor een bedrag van 260 miljoen euro. De transactie zal naar verwachting in het vierde kwartaal van 2024 worden afgerond, in afwachting van de goedkeuring van de EU-fusiecontrole. >> Lees verder

Maart

Overname H&S door Den Hartogh schudt logistieke markt verder op

Royal Den Hartogh Logistics heeft alle aandelen van de H&S Group overgenomen. De nummer 29 in de Top 100 Logistiek Dienstverleners koopt hiermee een speler die sterk is op het gebied van digitalisering en ketenregie.

Yusen Logistics breidt uit met overname Parts Express

Yusen Logistics Benelux wil Parts Express uit Vianen overnemen. Beide partijen hebben de Autoriteit Markt en Consument (AMC) om toestemming gevraagd voor de overname. Parts Express heeft vijfhonderd medewerkers en een wagenpark van 450 voertuigen.

Van de Scheur Logistiek neemt Duijst Transport over

Van de Scheur Logistiek uit Vianen neemt Duijst Transport uit Soest over. Met de overname kan het bedrijf uit Vianen het distributienetwerk uitbreiden, de dienstverlening verbeteren en de aanwezigheid in verschillende sectoren versterken. >> Lees verder

Euro-Rijn neemt Danser al snel weer over van investeerder

Danser Group - nog geen twee jaar geleden overgenomen door investeringsmaatschappij Blue Ocean Capital (BOC) - wordt overgenomen door branchegenoot Euro-Rijn Group.

Februari

Schotpoort toegevoegd aan lijst overgenomen logistiek dienstverleners

Wederom is een belangrijke logistiek dienstverlener in Nederland opgekocht door een buitenlandse partij. Duvenbeck uit Duitsland breidt zijn netwerk uit naar de Benelux door de overname van familiebedrijf Schotpoort Logistics. >> Lees verder

Broekman verkoopt Distriport-terminal aan buurman CLdN

Logistiek dienstverlener Broekman Logistics heeft zijn multipurpose-terminal Distriport verkocht. Buurman CLdN neemt alle aandelen in Broekman Distriport Real Estate en Broekman Distriport over, inclusief klanten en medewerkers. Broekman gaat op zijn beurt verder investeren in zijn andere terminal op Rotterdam-Heijplaat.

Claassen neemt failliet verklaard familiebedrijf Speedliner over

Claassen Logistics heeft de activiteiten, klanten, het personeel en materiaal van Speedliner Logistics & Warehousing overgenomen, nadat dat bedrijf op 30 januari failliet was verklaard. De aankoop was niet gepland en blijkt een vliegensvlugge actie te zijn van Claassen.

Wezenberg lijft Moeijes in

Het Noord-Hollandse Moeijes Transport wordt vanaf 1 maart overgenomen door Wezenberg Transport in IJsselmuiden. Ook 2024 is weer van start gegaan met een alsmaar voortdurende consolidatietrend in de sector transport en logistiek.

Januari

Weer een overname: AB Texel houdt gaspedaal ingedrukt

AB Texel neemt per 1 maart 2024 alle activiteiten over van Bakker & Schilder Transport BV. De logistiek dienstverlener zet zijn duidelijke overnamestrategie daarmee voort. Lees verder >>

LCW Groningen via overname gevestigd in midden Nederland

Logistiek dienstverlener LCW Groningen heeft Van de Hoef overgenomen. Door de overname beschikt het Groningse bedrijf nu ook over een vestiging in Groenekan, nabij Utrecht.


2023

2023: Logistiek dienstverleners stoten onderdelen af
2023 is (weer) het jaar geweest van faillissementen en overnames. Het jaar begon met veel heisa rondom het failliete FST Logistics. Sectorbrede zorgen waren er later vanwege het faillissement van Holland Norway Lines. Qua overnames viel het vooral op dat logistiek dienstverleners onderdelen van hun business afstootten. Zo verkocht CB zijn transporttak aan Tielbeke, vanwege een veranderd bestelgedrag van consumenten. Later in het jaar stootte Simon Loos enkele transportactiviteiten af aan Sligro en Euser, omdat er ‘onvoldoende synergie’ was. Martin Knol, financieel directeur van de logistiek dienstverlener: "Dit was voor ons een losstaande business, een die Sligro en Euser overigens graag overnamen."

Overnames logistiek dienstverleners 2023:

December

Sligro en Euser nemen deel Simon Loos vervoer over

Een opvallend bericht, begin december. Sligro Food Group neemt een deel van de transportactiviteiten van Simon Loos over. Het gaat specifiek om het vervoer dat de logistiek dienstverlener uitvoerde voor Sligro Bezorgservice. Ook Euser speelt een rol in de deal.

Move Intermodal neemt branchegenoot Van Dijk Logistics over

Move Intermodal neemt logistiek dienstverlener en Italiëspecialist Van Dijk Logistics uit Venray over. Door de samenvoeging van beide bedrijven breidt Move Intermodal de intermodale dienstverlening uit op het gebied van droge bulk, verpakte lading en deellading.

Dachser versterkt positie in voedsellogistiek met Zweedse aankoop

Logistiek dienstverlener Dachser neemt een grote Zweedse diepvriesspecialist over. Dachser wil met de aankoop van Frigoscandia AB de geografische dekking van zijn Europese voedselnetwerk vergroten.

Oktober

Bakker Logistiek komt in handen van Franse Stef Group

Wederom verliest een groot Nederlands familiebedrijf in de logistieke dienstverlening zijn zelfstandigheid. Met ingang van komend jaar is Bakker Logistiek onderdeel van de Stef Group uit Frankrijk dat in Nederland al beschikt over vier eigen vestigingen. >> Lees verder

Vinted neemt Nederlandse pakketbezorger Homerr over

Vinted Go, de transporttak van tweedehands mode- en lifestyleplatform Vinted, heeft de Nederlandse duurzame bezorger Homerr overgenomen. De oprichters van het Nederlandse bedrijf krijgen een rol binnen de nieuwe organisatie.

September

Rhenus versterkt havennetwerk met overname Rietlanden

De Rhenus Groep neemt Rietlanden Terminals B.V., dat twee kolenterminals exploiteert in de haven van Amsterdam, over. Met de overname versterkt het bedrijf zijn Europese havennetwerk.

Ecotrans gaat over van Nijhof-Wassink naar AB Texel

Opnieuw laat bulkvervoerder AB Texel van zich spreken op overnamegebied. Nijhof-Wassink verkoopt Ecotrans Logistics in Vaassen aan AB Texel. Ecotrans heeft maar drie-en-een-half jaar onderdeel uitgemaakt van Nijhof-Wassink.

Contargo neemt transportbedrijf HE-Logistics over

Logistiek dienstverlener Contargo Road Logistics heeft branchegenoot HE-Logistics B.V. overgenomen. De logistiek dienstverlener wil hiermee de positie op het gebied van containervervoer, door middel van directe truckverbindingen, verder uitbreiden binnen de Benelux.

Augustus

Bpost wordt volledig eigenaar van e-fulfilmentspecialist Active Ants 

E-fulfilmentspecialist Active Ants is volledig in handen gekomen van Bpostgroup. Oprichters Jeroen Dekker en Jean Lahaye verlaten het bedrijf en dragen het stokje over aan de nieuwe ceo Bram Blondé. De beursgenoteerde postgroep maakte maandag bekend dat het nu ook de resterende 25 procent van de aandelen heeft verworven. Financiële details zijn niet bekendgemaakt.

Japanse Logisteed neemt BosDaalen uit Maasdijk over

Logistiek dienstverlener Logisteed uit Japan neemt geconditioneerde vervoerder BosDaalen uit Maasdijk over. Logisteed wil met deze overname haar positie in geconditioneerd groupage vervoer in Duitsland, Zwitserland en Noord-Frankrijk verder uitbreiden.

AB Texel breidt uit in UK en neemt Aitken & Merry Contractors over

Logistiek dienstverlener AB Texel UK neemt per 7 augustus 2023 de transport- en opslagactiviteiten over van Aitken & Merry Contractors. Met deze overname breidt de onderneming, die onderdeel is van AB Texel Group, de dienstverlening in het transport van aardappelen en andere agrarische producten in het Verenigd Koninkrijk uit. De overname past in de strategie van AB Texel UK om de sector optimaal te bedienen.

Juli

Kooiker Logistiek neemt Graaco over

De overname van logistiek dienstverlener Graaco in Coevorden door branchegenoot Kooiker Logistiek ondertekend. Een belangrijk argument voor de overname was de gedeelde visie op een voortgaande groei in het intermodale vervoer, legt Ben Blog, voormalig eigenaar Graaco, uit.

DHL neemt Turkse pakketbezorger MNG Kargo over

DHL Group neemt het Turkse pakketbezorgbedrijf MNG Kargo over. DHL breidt met deze overname haar Europese e-commercepakketnetwerk uit met 27 mid-mile sorteercentra en meer dan 800 last-mile vestigingen in alle relevante steden van Turkije.

Zweedse Logent Group neemt Nederlands fulfilmentbedrijf Misi over

De Zweedse logistiek dienstverlener Logent Group neemt het Nederlandse e-fulfilmentbedrijf Misi over. Hiermee versterkt het bedrijf haar positie in Noord-Europa en Nederland. De overname zal naar verwachting in augustus worden afgerond.

DFDS breidt transportnetwerk uit met overname Estron Group

DFDS breidt haar transportnetwerk in Nederland uit met de overname van het Nederlandse Estron Group. De overname omvat alle 130 medewerkers, 300 trailers en 120 trucks van het Rotterdamse transportbedrijf.

Bol.com neemt bezorgdienst Cycloon volledig over

Bol.com verwerft alle aandelen van bezorgdienst Cycloon. Op dit moment heeft bol.com al een meerderheid van de aandelen. Naar verwachting zal eind juli 2023 de transactie voor de overdracht van de resterende aandelen worden afgerond.

Dailyfresh stoot sierteelt VAL-activiteiten voor Albert Heijn af

Het sierteelt dc van Daily Logistics Group in Bleiswijk is vanaf begin deze maand in handen van Cornelissen in Nijmegen; de overname is inclusief de betrokken dertig man personeel. De logistiek dienstverlener ziet deze stap als een verdere versterking van de bestaande activiteiten van de Cornelissen Groep.

Dematra betreedt NL'se markt na overname Nouwens Transport

Nouwens Transport Breda is overgenomen door de Belgische Dematra Group. Door middel van deze overname betreedt Dematra Group nu de Nederlandse markt. Het huidige management van Nouwens Transport blijft aan het bedrijf behoudt zijn naam.

Juni

Koopman neemt De Haan Autotransport over

Koopman Logistics neemt de aandelen van De Haan Autotransport uit Bleiswijk over. Alle medewerkers van het transportbedrijf blijven werkzaam bij het bedrijf, dat haar activiteiten in Bleiswijk zal voortzetten. Beide bedrijven werken al jaren samen.

Loonbedrijf Firma Jakobs en VSDV nemen Van Leendert over

Van Leendert Transport wordt opgesplitst en overgenomen door Loonbedrijf Firma Jakobs uit Geijsteren en door de VSDV Groep uit Zwaag. Vanaf 1 juli aanstaande zal de overname door VSDV met betrekking tot de inzameling van kliko's een feit zijn. Uiterlijk 1 september zullen de werkzaamheden met betrekking tot de afvalcontainers volledig onder de vlag van Loonbedrijf Firma Jakobs worden voortgezet

Tielbeke neemt definitief transport CB over

De handtekeningen zijn gezet: Tielbeke neemt definitief het transport van CB over. Het wagenpark, de chauffeurs en de planners gaan per 1 oktober naar de nieuwe eigenaar.

Megadeal in aantocht: Bpost geïnteresseerd in Staci

Bpost is nog als enige in the running om de Franse logistiek dienstverlener Staci over te nemen. De Belgische regering steekt er echter mogelijk nog een stokje voor. >Lees verder

VSDV vergroot zichzelf weer door overname

Van Leendert Transport wordt opgesplitst en overgenomen door Loonbedrijf Firma Jakobs uit Geijsteren en door de VSDV Groep uit Zwaag. Vanaf 1 juli aanstaande zal de overname door VSDV met betrekking tot de inzameling van kliko's een feit zijn. Uiterlijk 1 september zullen de werkzaamheden met betrekking tot de afvalcontainers volledig onder de vlag van Loonbedrijf Firma Jakobs worden voortgezet

Mei

Bos Logistics richt pijlen via overname transporteur op groei in Brussel

Logistiek dienstverlener Bos Logistics neemt het Belgische transportbedrijf Vanbever-Heymans over. Het is onderdeel van een groeistrategie van Bos, die zijn positie bij de luchthaven van Brussel wil versterken.

AB Texel breidt agri- en bouwnetwerk verder uit door overnames

AB Texel versterkt haar regionaal agrarisch- en bouwtransportnetwerk door Eelco de Vries Transport en Transportcentrale Roosendaal over te nemen. Na deze twee overnames telt de totale AB Transport Group ongeveer 2.500 medewerkers, 1.620 trucks en 2.690 opleggers.

Japans Nippon Express koopt grote Oostenrijkse speler Cargo-partner

Nippon Express Holdings uit Japan koopt Cargo-partner. De dagelijkse leiding van het Oostenrijkse bedrijf was al overgedragen door Stefan Krauter, en nu dus ook het eigendom.

Van Dingenen Transport overgenomen

Familiebedrijf Van Dingenen Transport uit Hapert is overgenomen door de Amsterdamse investeringsmaatschappij Globitas. “Met het oog op de continuïteit van ons familiebedrijf en voor het behouden van wat voor ons belangrijk is, hebben wij met pijn in ons hart maar met veel trots besloten om ons familiebedrijf over te dragen aan een partij buiten de familie.” Lees verder

April

Baks Logistiek neemt De Transportbrug over

Baks Logistiek uit Borculo neemt De Transportbrug uit Nijkerk over. De overname bevat alle activiteiten inclusief truckwash opererend onder de naam De Cleanbrug.

TDS neemt Holwerda Transport Almere over

Top Delivery Services (TDS) neemt Holwerda Transport Almere over. Het betekent een einde van de werkzaamheden van directeur Jaap Holwerda bij de transporttak. Voor de werknemers van zijn bedrijf verandert er niets.

Neele-Vat neemt overslagbedrijf in de foodsector over

Logistiek dienstverlener Neele-Vat in Rotterdam neemt branchegenoot Otentic over, dat zich bezig houdt met op- en overslag van grondstoffen voor de voedingsmiddelenindustrie.

Contargo breidt dienstverlening verder uit met nieuwe overname

Contargo neemt per 1 april 2023 opnieuw een containervervoerder over. Met de overname van Transport Clynhens J. breidt het bedrijf zijn containerdienstverlening verder uit in de Benelux.

Maart

Freightned breidt portfolio uit met overname Martens

Logistiek dienstverlener Freightned heeft Martens Transport Oosterhout overgenomen. Freightned kan zodoende voor het eerst machinetransport, bouwgerelateerd transport en zwaar transport aanbieden.Janssen doet vijfde aankoop in tien maanden tijd

Janssen Group op Companies heeft Norman Global Logistics overgenomen. Het is de vijfde transactie van het Venlose bedrijf in de afgelopen tien maanden, in lijn met zijn sterke groeiambities.Overige overnames die in maart '23 zijn aangekondigd:

Februari

CB doet transporttak van de hand

Logistiek dienstverlener CB wil dat transportbedrijf Tielbeke het transport in Nederland overneemt, inclusief chauffeurs, planners en wagenpark. De bedrijven hopen in mei 2023 de overname definitief te maken en in oktober 2023 in de nieuwe werkwijze te starten.

Januari

Dachser hengelt Müller Fresh Food Logistics binnen

Dachser neemt Transportgroep A. Müller over, op de markt vooral bekend onder de naam Müller Fresh Food Logistics. De overname omvat zes warehouses, maar ook het uitgebreide wagenpark van geconditioneerde vrachtwagens van het bedrijf uit Holten. >> Lees verder

Rhenus versterkt expertise in tanktransport

Logistiek dienstverlener Rhenus Groep heeft silotransportbedrijf Nederlandse Transport Maatschappij BV (NTM) overgenomen. Met de overname breidt Rhenus zijn expertise uit op het gebied van tanktransport.

St vd Brink neemt Bremer Transport over

Transportbedrijf St vd Brink neemt de transportactiviteiten en de medewerkers van Bremer Transport in Burum over. De overname geeft invulling aan de wens van St vd Brink om door te groeien in de bouwsector.

Wolter Koops neemt Koeltransport Aalsmeer over

Wolter Koops heeft Koeltransport Aalsmeer overgenomen. Koeltransport Aalsmeer zal binnen Wolter Koops als zelfstandige onderneming blijven opereren. Beide ondernemingen zijn actief in het internationaal geconditioneerd transport.


2022

2022: Veel beweging, maar keldering zichtbaar

Aan de hand van de waslijst aan berichten over overnames, is het bijna niet voor te stellen dat er een keldering zichtbaar is op de overnamemarkt in de transport- en logistieksector. Na jaren van groei, daalde in het eerste halfjaar van 2022 het aantal transacties in de logistiek met 20 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Dat meldt Match Plan. Volgens het adviesbureau laat de daling zien hoe uitdagend de huidige omstandigheden in de markt zijn. “Ondanks de blijvende noodzaak om schaalgrootte en efficiëntie te realiseren, neemt men nu liever het zekere voor het onzekere en lijkt de markt af te wachten hoe de verschillende ontwikkelingen zich ontvouwen”, aldus Match Plan. De afwachtende houding is overigens volgens het bureau nog niet terug te zien in de multiples, die stabiel blijven in de transport en logistiek.

Ook buiten de logistieke sector daalt het aantal overnames, na 'recordjaar' 2021. In totaal gaf het bedrijfsleven volgens MT/Sprout (op basis van data van The Financial Times) bijna 3,6 biljoen dollar uit aan overnames en fusies. Dat is 38 procent minder dan in 2021 en daarmee de grootste terugval sinds 2001. Dat komt onder meer door de stijgende rente en door de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. Vooral in het laatste halfjaar is het aantal fusies en overnames teruggelopen.

Overnames logistiek dienstverleners 2022:

December

Geodis neemt grote transporteur in gezondheidszorg over

Logistiek dienstverlener Geodis gaat Trans-o-flex overkopen. Via dit expressbedrijf kan Geodis zijn marktaandeel in Duitsland vergroten en sterker worden op de markt van gezondheidszorg.

HST pleegt twee overnames in één maand tijd

Transport- en logistiekbedrijf HST Groep heeft Noordendorp Transport en Migro Logistiek overgenomen. De twee bedrijven zullen onder eigen naam doorgaan binnen de HST Groep. Eerder in december nam de logistiek dienstverlener uit Enschede ook al een Duits transportbedrijf over.

Van der Werff breidt via overname uit in bouwmaterialenvervoer

Logistiek dienstverlener Van der Werff Logistics neemt per 1 januari 2023 het eigen vervoer van Kingspan Insulation B.V. uit Winterswijk over. Op deze manier breidt Van der Werff zijn marktpositie binnen het bouwmaterialenvervoer verder uit.

Hessing verkoopt logistieke tak aan VSDV

Hessing Supervers, leverancier van vers gesneden groente en fruit, gaat zijn transport na twintig jaar uitbesteden. Transporttak Hessing Logistiek wordt per 1 januari 2023 overgenomen door Van Straalen De Vries. Lees verder >>

Overnames logistiek dienstverleners 2022

November

Cornelissen neemt transport GXO over

Logistiek dienstverlener Cornelissen neemt een deel van de transportactiviteiten van GXO in Nederland over. Het gaat om zo’n 35 eenheden en om vijftig medewerkers. Lees hier verder, inclusief reactie van Cornelissen-CEO Mark van der Drift.

DPD betreedt online-foodmarkt

DPD Nederland kondigt de overname aan van Cool Runnings Transport. Met deze uitbreiding op het gebied van geconditioneerd transport, betreedt DPD de onlinemarkt van verse levensmiddelen in Nederland.

Overname in bulktransport door Van den Bosch

Logistiek dienstverlener Van den Bosch neemt per 14 november het transport van droge bulkgoederen over van Gé Simons Internationaal Transport. Enerzijds ter versterking van het Europese netwerk van Van den Bosch, anderzijds omdat er geen opvolger voor is binnen de familie Simons.

Oktober

Melis neemt transport over van Synerlogic

Logistiek dienstverlener Melis Logistics neemt de transportactiviteiten van Synerlogic over. De gehele transportstroom en de gecertificeerde chauffeurs komen in handen van Melis.

Van den Heuvel

Beentjes Transport is overgenomen door Van den Heuvel Logistiek. De logistiek dienstverlener uit Uden en Heerde verstevigt hiermee zijn marktpositie op het gebied van 24-uur distributie in de Benelux. De vloot van Van den Heuvel stijgt naar meer dan 200 trekkende eenheden.

September

Kogel door de kerk: DB Schenker in etalage

Deutsche Bahn zal afscheid nemen van zijn logistieke dochteronderneming DB Schenker. Verkoop moet 15 miljard euro opleveren. Lees verder >>

DHL en Monta

DHL Supply Chain neemt een meerderheidsbelang in e-commercebedrijf Monta. Dankzij de deal kan DHL beter inspelen op de behoeften van het MKB en kleinere webshops en Monta kan op deze manier verder internationaal uitrollen.

Augustus

Van Straalen de Vries

Logistiek dienstverlener VSDV ziet in Bontrans de nieuwste overnamekandidaat. Alle activiteiten, het personeel en de vrachtwagens voor het vervoer van zeecontainers gaan over naar Van Straalen de Vries.

Aldipress

Bpost-dochterbedrijf AMP neemt het Nederlandse Aldipress over. Er zou al een bindende overeenkomst zijn getekend en er is toestemming voor de overname gevraagd aan de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

De Klok Logistics

Logistiek dienstverlener De Klok Logistics neemt Thijssen Transport over. Al het personeel en een aantal klanten van het transportbedrijf uit Millingen aan de Rijn gaan over naar het Nijmeegse De Klok Logistics.

Kivits-Goes

Logistiek dienstverlener Kivits-Goes Handling heeft per 1 juli twee koelhuizen overgenomen van Fresh Pack Logistics. Het gaat om koelhuizen FPL 1 en FPL 4 in Barendrecht. De activiteiten, klanten en circa veertig medewerkers zijn nu onderdeel van Kivits-Goes. "Dit past als een maatpak." >> Lees verder

Juli

Broekman Logistics

Logistiek dienstverlener Van Moer Logistics heeft de activiteiten overgenomen van Broekman Logistics Belgium Antwerp (BLBA). Met de verkoop zet het Rotterdamse bedrijf ‘uit strategische overwegingen’ een punt achter de bulkchemicaliën-activiteiten.

Ginaf

Het Duitse Clean Logistics uit Hamburg heeft het Nederlandse Ginaf overgenomen. De overname biedt voor beide bedrijven voordelen in hun streven naar het ontwikkelen van emissievrije vrachtwagens.

Daily Logistics

Daily Logistics Group neemt de logistieke activiteiten van Gist Nederland over. Het betreft de overname van de dienstverlening in de Benelux en naar het Verenigd Koninkrijk van voornamelijk bloemen en planten.

Zondag 3 juli 2022, FD.nl: Fusie- en overnamemarkt valt stil door economische onrust
De markt voor fusies en overnames koelt snel af. Volgens het Financieele Dagblad is de verkoop van een reeks bedrijven de afgelopen maanden gestrand of voortijdig afgebroken. Kopers zijn huiverig en financiering van overnames is in de huidige markt lastig, aldus een achttal zakenbankiers tegen de krant. Een groot obstakel is het verkrijgen van een lening, vanwege de economische onzekerheid en de hoge rente.

Juni

Polar Special

Polar Special neemt het bedrijf Truvion Healthcare Logistics, de logistieke tak van Truvion Healthcare, over. Polar Special is onderdeel van de Cornelissen Groep. Met deze overname wil de logistiek dienstverlener haar positie op de pharma markt verder verstevigen.

Mei

ID Logistics en Audax

ID Logistics neemt de regie van het fijnmazige netwerk van Audax Logistiek over. Voor ID Logistics een manier om zijn fijnmazige dienstenaanbod uit te breiden. Audax kan zo de continuïteit van de distributie van de goederen borgen en zelf weer logistieke diensten aanbieden aan consumenten.

Bos Dynamics

Logistiek dienstverlener Bos Dynamics neemt Addink Transport en Distributie over. De dertig medewerkers en 22 vrachtwagens worden onderdeel van het bedrijf uit Ede.

ALC Warehousing

Logistiek dienstverlener ALC Warehousing is overgenomen door investeringsmaatschappij Globitas. De komende jaren moet het bedrijf verder uitgebouwd worden. “We kunnen nu een koers realiseren om nog sneller onze ambitieuze doelen te bereiken.”

April

CMA CGM

De Franse containerrederij CMA CGM wil logistiek dienstverlener Gefco inlijven. De overname is opvallend omdat Gefco, specialist in het vervoer van auto’s, grotendeels nog in handen is van de gesanctioneerde Russische spoorwegmaatschappij RZD. In een persverklaring laat CMA CGM weten dat Gefco de logistieke dienstverlening moet versterken van dochter Ceva Logistics in Frankrijk en Europa.

Veenstra|Fritom

Veenstra|Fritom neemt de transportactiviteiten over van Bosma Logistiek. Per 1 mei versterkt Veenstra|Fritom zodoende zijn positie als logistiek partner voor klanten. Bosma legt zich op zijn beurt verder toe op het aanbieden van warehouse-activiteiten van gevaarlijke stoffen.

A2B-online

Henk Bakker, transportondernemer en directeur van Van Uden Group BV, heeft aandelen gekocht van logistiek dienstverlener A2B-online. Samen met het huidige management heeft Bakker De Vierhouten Groep uitgekocht.

Maart

Lineage Logistics neemt weer een logistiek dienstverlener over

Koel- en vriesgigant Lineage Logistics neemt koel- en vrieshuis Veldboer over. De overname van Veldboer draagt bij aan Lineage's snel uitbreidende netwerk voor koelopslag in Europa en versterkt de Europese transportcapaciteiten van het bedrijf.

Februari

ID Logistics

Logistiek dienstverlener ID Logistics neemt Kane Logistics over. Met de overname van deze Amerikaanse pure player in contractlogistiek wil ID Logistics nieuwe kansen creëren in Noord-Amerika.

GXO

De Amerikaanse logistiek dienstverlener GXO Logistics gaat mogelijk het Britse bedrijf Clipper Logistics overnemen voor zo’n 1,3 miljard dollar. GXO verwacht hiermee zijn kansen in de e-commerce- en e-fulfilmentmarkt te vergroten.

CMA CGM

De Franse containerrederij CMA CGM Group neemt een meerderheidsbelang in lastmile-speler Colis Privé Group. CMA CGM doet dit om Ceva Logistics sterker te maken in e-commerce, met name in die last mile.

H. Essers

De Belgische logistiek dienstverlener H. Essers roert zich weer op de Nederlandse markt. Het bedrijf neemt Verheul Transport en zijn medewerkers en wagenpark over. Hiermee versterkt H. Essers zijn positie in de Nederlandse bouwmaterialentransport.

Kivits neemt logistiek dienstverlener in food over

Kivits Logistics Group neemt weer een logistiek dienstverlener in food over. Het gaat om Fresh Flow, dochterbedrijf van Food Associates Group (FASG). Alle klanten en medewerkers van de Belgische speler gaan mee naar Kivits.

Januari

Maters

Transportbedrijf Maters Huissen BV neemt F.H. Peeters & Zn. uit het Limburgse Montfort over. Hiermee verbreedt Maters naar eigen zeggen zijn activiteiten in bouwvervoer.

Lineage Logistics

De Amerikaanse koel- en vriesgigant Lineage Logistics neemt Van Tuyl Logistics, H&S Coldstores en Frigocare Rotterdam BV over. Met de drie overnames wordt Lineage nog sterker in Nederland.

Duvenbeck Groep

De Nederlandse investeringsmaatschappij Waterland Private Equity heeft een meerderheidsbelang verworven in de Duitse Duvenbeck Groep. Met circa 6.000 medewerkers en een jaaromzet van circa 700 miljoen euro is dit transportbedrijf met hoofdvestiging in Bocholt een grote speler in Europa op het gebied van transport en logistiek.


Overnames logistiek dienstverleners 2021

Het aantal deals in de transport- en logistieksector laat een stijgende lijn zien. In de eerste drie kwartalen van 2020 vonden er 150 deals plaats terwijl er in de eerste drie kwartalen van 2021 al ruim 175 overnames plaatsvonden. Een stijging van bijna 17 procent. Niels Ansems, overnamespecialist Transport & Logistiek bij Match Plan Fusies en Overnames, vindt het niet verrassend dat in elk kwartaal van 2021 meer deals hebben plaatsgevonden dan in het jaar ervoor. “Op dit moment is er een grote hoeveelheid geld beschikbaar en zijn er historisch lage rentestanden. Dit zorgt voor een ideaal investeringsklimaat.” Ansems verwacht dat de stijging zich verder zal voort zetten, vanwege de behoefte aan schaalvergroting en de wens om te investeren in automatisering, personeel en efficiëntie.

Bron: Match Plan

Ondanks de consolidatieslag in de sector en de hoge overnameactiviteit, is de gemiddeld betaalde multiple voor transport- en logistiekbedrijven volgens Match Plan al enige tijd stabiel op circa 3,6 keer EBITDA. Dit ligt nog steeds onder het gemiddelde van het mkb in Nederland (gemiddeld 4,85 keer EBITDA). De oorzaak hiervan kan volgens Ansems voor een belangrijk deel worden gezocht in de relatief lage marges die behaald worden in de sector. “De marges in de sector zijn op dit moment beperkt. Ondanks de toenemende vraag wegens het aantrekken van de economie zijn de loonkosten de afgelopen periode sterk gestegen. Daarnaast zorgt de stijging in brandstofprijzen voor hogere kosten.”

December

Eijgenhuijsen

Logistiek dienstverlener Eijgenhuijsen komt in handen van het Zweedse Elanders. Het familiebedrijf uit het Gelderse Ruurlo, dat gespecialiseerd is in het transport van hooggevoelige appartuur, wordt samengevoegd met een dochterbedrijf van Elander, logistiek dienstverlener LGI Netherlands.

CTS Group

CTS Group neemt per 1 januari 2022 de activiteiten van PostNL Cargo-locatie Leiderdorp over. Zo'n dertig wagens en medewerkers van PostNL gaan mee naar de logistiek dienstverlener uit Nieuw-Vennep en Rozenburg.

Ingram Micro

CMA CGM Group neemt het grootste gedeelte van Ingram Micro’s Commerce & Lifecycle Services-activiteiten (CLS) over. Met de overname, ter waarde van 3 miljard dollar, wordt Ceva Logistics de nummer 4 grootste contractlogistieke dienstverlener wereldwijd.

Nijhof-Wassink Group

Logistiek dienstverlener Nijhof-Wassink Group neemt bulktransporteur Wemmers Tanktransport over. Alle activiteiten, vestigingen en medewerkers van Wemmers zijn per 1 januari aanstaande onderdeel van Nijhof-Wassink. Lees verder: Grote overname in bulk- en tanktransport: Nijhof-Wassink lijft Wemmers in

Montapacking

Montapacking neemt twee fulfilmentbedrijven in Nieuwveen over, te weten WSSN en TWI. De aankoop zou goed aansluiten op de groeistrategie van Montapacking.

November

LPP

Met onder meer het geld dat de eigenaren van Nedcargo hebben overgehouden aan de verkoop van de binnenvaarttak is een nieuw investeringsfonds opgericht. Vanuit het fonds, Logistics Platform Partners (LPP), stimuleren de oprichters logistieke (familie)bedrijven om te investeren in duurzaamheid en digitalisering. Hiervoor nemen ze een meerderheidsbelang in de bedrijven.
Lees verder >>

ID Logistics

De transport en logistiek tak van logistiek dienstverlener GVT wordt overgenomen door ID Logistics Benelux. De exacte overnamesom, die in contanten wordt uitbetaald, is niet bekend gemaakt door beide logistiek dienstverleners met hoofdzetel in Tilburg. Ingewijden melden dat de waarde van GVT wordt geschat op 80 miljoen euro.

Oktober

Van den Bosch

Logistiek dienstverlener Van den Bosch uit het Brabantse Erp heeft TCS Trans in Barcelona overgenomen. Het Spaanse transportbedrijf is gespecialiseerd in het vervoer van allerlei soorten bulkgoederen, waaronder granulaten, poeders, vloeistoffen en vloeibare gassen.

VSDV

Van Straalen de Vries neemt per 1 januari volgend jaar de transportactiviteiten van bouwbedrijf Jan Snel uit Montfoort over. Daarmee verstevigt de logistiek dienstverlener zijn positie in het afvaltransport.

Floriway

Logistiek dienstverleners De Winter Logistics, Van Zaal Transport, Wematrans en Royal FloraHolland hebben de aandelenoverdracht voor Floriway ondertekend. Hiermee start de samenwerking tussen de sierteeltvervoerders, meldt bloemenveiling Royal FloraHolland.

Het management van Floriway met v.l.n.r.: Ab van Marrewijk, Jan Weert Lont, Merijn van Zaal, Eric de Winter, Ton de Winter, Erik Lamers, Toon Vos, Gerbert de Vries, Arnoud de Vries.

September

AB Texel

AB Texel Group neemt per 1 oktober Driessen Speciaaltransport over. Na de overname zal Driessen Speciaaltransport zijn krachten bundelen met Combex Bouwlogistiek, ook onderdeel van AB Texel Group. De samenvoeging is volgens de logistiek dienstverlener nodig om ‘optimaal aan te kunnen blijven sluiten op de groeiende vraag vanuit de markt’.

Tournebize

Customs Support vergroot met de overname van Tournebize de aanwezigheid in Frankrijk. Customs Support bedient onder andere verladers, expediteurs en logistiek dienstverleners met douanezaken. Tournebize is een van de vele douaneagentschappen die in de laatste jaren door het Rotterdamse bedrijf is overgenomen.

ColliCare Logistics

Het Groningse ColliCare Logistics neemt per 1 oktober het personeel en de activiteiten van Belga Internationaal Transport over. Lees verder: ColliCare versterkt transport naar VK met overname Belga

Augustus

Maersk

Crossborder e-fulfilment specialist B2C Europe uit Almere wordt onderdeel van de reder Maersk. De Deense multinational wil zich meer op e-commerce diensten richten en neemt naast B2C Europe ook het Amerikaanse Visible Supply Chain Management over.

Afsplitsing GXO van XPO definitief

Met een notering op de New York Stock Exchange is de afsplitsing van GXO van XPO Logistics een feit. Het bedrijf gaat zich onafhankelijk van XPO wereldwijd geheel richten op warehousing activiteiten. Met de opsplitsing moet de beurswaarde van zowel de nieuwe logistieke gigant als die van XPO wordt opgewaardeerd.
Lees verder >>

Shypple

Digitale expediteur Shypple neemt Milestone over, een onafhankelijke en wereldwijde expediteur die gespecialiseerd is op het gebied van gekoeld transport. Shypple wordt ermee de eerste digitale expediteur wereldwijd voor versproducten. Het bedrijf kondigt bovendien aan nog eens 18,5 miljoen euro aan investeringen te hebben binnengehaald.

Juni/juli

Kloosterboer

Kloosterboer komt in Amerikaanse handen. Lineage Logistics neemt de Nederlandse logistieke dienstverlener over.

De geruchten zijn er al langer. Bedrijfsonderdeel DB Schenker moet worden verkocht om moederbedrijf Deutsche Bahn van de schulden af te helpen en weer gezond te maken. Maar wie gaat het bedrijf kopen? DSV zou serieuze interesse hebben.

Schenk Tanktransport

Schenk Tanktransport lijft de transport- en opslag activiteiten van Eikelenboom in. Doelstelling is de overdracht per 1 juli 2021 te realiseren.

TransHeroes

Logistiek dienstverlener TransHeroes uit Hengelo is de nieuwe eigenaar van Van der Wal Enschede. Met deze overname mag TransHeroes zich naast Spanje, Portugal en Oost-Europa nu ook 'Frankrijk-specialist'.

Raben Group

De Raben Group neemt de aandelen van Bas Group over. Het bijzondere daaraan is dat dit per 1 januari 2021 met terugwerkende gebeurd.

E. van Wijk

Logistiek dienstverlener E. van Wijk Group in Giessen heeft er een nieuwe tak bij. Het bedrijf neemt de activiteiten van Ryano in Klundert over en begeeft zich daarmee op het gebied van speciaal transport en ro/ro-vervoer over zee.

DP World

DP World neemt Syncreon over voor 1 miljard euro. Ook neemt DP World Imperial Logistics over.

Kuehne+Nagel

Het Zwitserse Kuehne+Nagel neemt de Noorse expediteur Salmosped over.

Nedcargo

Logistiek dienstverlener Nedcargo neemt met terugwerkende kracht, per 1 januari dit jaar, Portena Logistiek uit Heerenveen over. Door deze overname wil Nedcargo haar positie in het noorden verstevigen en ontstaat er een bedrijf met een jaaromzet van 150 miljoen euro.

April/Mei

DSV

De overnamehonger van DSV is nog altijd niet gestild. De logistieke dienstverlener lijft opnieuw een grote concullega in voor naar verluidt een bedrag van 3,5 miljard euro. Dit keer uit het Midden-Oosten.

Van den Bosch

Logistiek dienstverlener Van den Bosch neemt met ingang van 10 april 2021 de activiteiten van Tankspeed Logistics Ltd in Newport (South Wales) over.

van den bosch overname

Logistiek dienstverlener C.H. Robinson breidt zijn activiteiten op het gebied van Europees wegtransport uit door de overname van Combinex.

Red je Pakketje

De Zweedse pakketbezorger Instabox wil de Nederlandse markt veroveren met een ambitieuze strategie. Een belangrijke eerste stap hierin is de overname van Red je Pakketje.

Januari/februari

HSF Logistics

De Deense logistiek dienstverlener DFDS neemt HSF Logistics Group over, waar ook de Nederlandse koel/vries-wegvervoerder HSF Logistics deel van uitmaakt. Na een half jaar wachten, heeft de EU recent deze grote overname definitief goedgekeurd.

Nagel-Group

Franse logistiek dienstverlener STEF Groep heeft de overname van de activiteiten van Nagel-Group in Italië en België  afgerond. De Duitse mededingingsautoriteiten hebben de deal goedgekeurd.

Kooiker

Kooiker Logistiek uit Grou neemt logistiek dienstverlener en provinciegenoot Brant Visser uit Heerenveen over. Door de samenvoeging ontstaat een nieuwe logistiek dienstverlener in Friesland met ongeveer 280 medewerkers, 130 trekkende eenheden en vier magazijnen in Leeuwarden, Heerenveen en Meppel (2).

St. van den Brink

Logistiek dienstverlener St van den Brink neemt per 15 februari 2021 alle logistieke activiteiten over van productiebedrijf Diversi Foods. Het gaat om een overname van de volledige logistieke afdeling van dit bedrijf uit Meppel. Inclusief het daarbij betrokken personeel en materieel.

Staci

Logistiek dienstverlener Staci Group uit Frankrijk neemt branchegenoot Base Logistics Group over.


Overnames logistiek dienstverleners 2020

November/december

STEF groeit door

Logistiek dienstverlener STEF Groep neemt vijf vestigingen en 200 werknemers van Nagel-Group over. Het gaat om activiteiten in Italië, België en Nederland. Naar verwachting zal de transactie in januari 2021 worden afgerond, waarna de operationele overgang zal plaatsvinden in de eerste helft van 2021.

Fusie Peter Appel en Simon Loos

Twee vooraanstaande spelers in de logistieke foodsector, Simon Loos en Peter Appel Transport, bundelen in 2021 hun krachten. De CEO's zijn neven van elkaar en beide bedrijven hebben hun hoofdvestiging in de kop van Noord-Holland.

H. Essers wil chemielogistiek activiteiten van Meeus overnemen

De Belgische logistiek dienstverlener H.Essers voert ‘vergevorderde onderhandelingsgesprekken’ voor de overname van de chemielogistiek activiteiten van de Meeus Group. De ophanden zijnde overname betekent de grootste uitbreiding uit de historie van H.Essers.

Van der Werff Logistics lijft Henk van der Horst Transport in

Van der Werff Logistics neemt per 1 januari 2021 transportbedrijf Henk van der Horst uit Hasselt over. 

FreightNed Groep lijft CR Logistics in

CR Logistics wordt onderdeel van de FreightNed Group in Ridderkerk

Rabelink neemt Gesink over

Rabelink Logistics neemt met ingang van het nieuwe jaar Gesink Transport over.

Meer investeringsgeld beschikbaar

Naast de oprukkende e-commerce speelt geld een rol in het toenemend aantal overnames en fusies. Kees Verweij, van Buck Consultants: “Bedrijven hebben meer geld voor investeringen ter beschikking dan enkele jaren geleden. Er worden tegenwoordige robuuste omzetten gemaakt. Het is ook goedkoper om geld te lenen bij de bank. Dan wordt de overname van een concurrent natuurlijk aantrekkelijker.”

'Logistiek dienstverleners weten covid-19 storm te overleven'
Kees Verweij

Schaalgrootte en nieuwe spelers
Een derde factor die het aantal overnames in de hand werkt, is het toenemende eisenpakket van verladers. Verweij: “Daar kun je als dienstverlener door schaalvergroting een antwoord op hebben.” Een andere verklaring is de opkomst van nieuwe spelers in de markt zoals Flexport of Uberfreight. “Daar moet je als dienstverlener ook op inspelen en een overname kan hierbij een deel van het antwoord zijn.”

Verweij verwacht dat het overnamegeld nog wel even aanhoudt. "Ik verwacht in de komende twee jaar dat er nog wat overnames zullen plaatsvinden in de sector in Nederland. Er zal in ieder geval meer samengewerkt worden tussen logistiek dienstverleners en de ultieme vorm van samenwerken is toch wel een fusie, of bij meer ongelijke partijen een overname. Op de lange termijn is het veel meer koffiedik kijken."

AB Texel Group neemt Goorden Wouw over

Logistiek dienstverlener AB Texel Groupt neemt Goorden Wouw over.  Met deze overname breidt de onderneming het transport van groenten en andere agrarische producten uit. De overname past in de strategie van AB Texel Group om mee te groeien met zijn klanten en de sector optimaal te bedienen.

Koopman neemt autotransporteur Piet Janssen over

Logistiek dienstverlener Koopman Logistics heeft de autotransportactiviteiten branchegenoot Piet Janssen Transport uit Vlodrop overgenomen.

Weer overname door VSDV: dit keer Otten Transport

Logistiek dienstverlener VSDV (Van Straalen De Vries) blijft overnames plegen. Dit keer is het de beurt aan Otten Transport.

Oktober

Weer een overname door Van Straalen De Vries: dit keer TLS Logistics

Logistiek dienstverlener Van Straalen De Vries (VSDV) neemt branchegenoot TLS logistics over. Voor VSDV uit Zwaagdijk-Oost is het alweer de derde overname dit jaar. De logistiek dienstverlener is al langer op overnamejacht. In april nam VSDV Bijvoet Transporten uit Obdam over, een uitbreiding met 35 voertuigen en zestig personeelsleden.

Logistieke dienstverlening: alles over de markt, selectie, tenders en concepten

Logistieke dienstverlening: zo is de markt - alles over selectie, tenders en concepten

De verscheidenheid aan logistieke diensten en logistiek dienstverleners is groot. Welke opties zijn er als je besluit om logistieke diensten uit te besteden?

In dit artikel lees je alles over het selectieproces, tenders en contracten, winnende business concepten, de ontwikkelingen in de markt, de belangrijkste spelers én de Top 100 Logistiek Dienstverleners.

Zo ziet de markt eruit >>>

Juni

Peter Appel Transport en Simon Loos nemen VRC Transport over

Peter Appel Transport neemt samen met Simon Loos de activiteiten over van VRC Transport, onderdeel van de Sligro Food Group. Met deze overname is de werkgelegenheid voor de medewerkers van VRC transport veiliggesteld. Zij treden per 15 juni 2020 in dienst bij Peter Appel Transport of Simon Loos. Het wagenpark wordt niet overgenomen.

Januari/februari

DL Fresh Logistics

DL Fresh Logistics en Trade Packing Bleiswijk gaan samen. Vanaf 1 maart 2020 worden de twee bedrijven samengevoegd. De nieuwe combinatie moet leiden tot een breder aanbod van diensten.

Movianto EHDH

Europa is bijna een logistieke pharmareus rijker. Owens & Minor verkoopt zijn dochterbedrijf Movianto aan zijn Franse branchegenoot EHDH. Door de deal is EHDH volgens eigen zeggen in staat de geografische dekking van Movianto te gebruiken om als eerste "one-stop-shop" logistieke oplossing in heel Europa aan te bieden.

Logistiek dienstverlener Rabelink Logistics neemt het wagenpark en de logistieke activiteiten van Leusink Logistics over. Dit bedrijf werd onlangs voor de tweede keer in twee jaar tijd failliet verklaard.

Remco Vos (De Klok Logistics) neemt Van Opzeeland over

Van Opzeeland Transport werd in 2011 overgenomen door Nabuurs van Pax Groep. Nu negen jaar later doet de logistiek dienstverlener met hoofdvestiging in het Brabantse Haps de stadsdistributiespecialist uit Hedel weer van de hand. Vos wil met deze overname zorgen voor meer schaalvergroting en netwerkverdichting van zijn twee andere bedrijven De Klok Logistics uit Nijmegen en Van Vliet uit Vianen. Beide bedrijven nam de zakenman over in achtereenvolgens 2010 en 2011.


Overnames logistiek dienstverleners 2019

Wereldwijd werden in het eerste halfjaar van 2019 in de sector transport en logistiek 123 fusies en overnames gerealiseerd. Dat is een stijging van bijna twintig procent ten opzichte de tweede helft van 2018. Dat blijkt uit cijfers van consultant PwC. De totale waarde van de fusies en overnames bedroeg 63,4 miljard dollar, zo blijkt uit een onderzoek van het consultancybureau.

Logistiek en wegvervoer hadden met 37 procent het grootste aandeel in de transacties. De oprukkende e-commerce speelt hierin een belangrijke rol, meent PwC. E-commerce betekent nieuwe kansen maar ook nieuwe, logistieke spelregels. De snelste en makkelijkste manier die spelregels eigen te maken is door te fuseren met een kundige partij of over te nemen. Een goed voorbeeld hiervan is de overname van e-fulfilment spelers S&H door DSV. DSV is 100 procent eigenaar geworden van S&H. De e-fulfilment partij uit Moerdijk is volledig overgenomen door DSV en is nu actief onder de naam DSV Multi-Channel Fulfilment.

Overnames logistiek dienstverleners 2022
Overnames logistiek dienstverleners 2022

December

Huisman in Deense handen

DFDS neemt voor een niet nader genoemd bedrag logistiek dienstverlener Huisman Group uit het Gelderse Wijchen over. Huisman is vooral actief tussen het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Nederland. De logistieke dienstverlener richt zich op tijdkritisch vrachtvervoer tussen het Europese vasteland en het VK/Ierland en heeft een vestiging in het Engelse Corby. Huisman is volgens DFDS goed voor een jaarlijkse omzet van ongeveer 23 miljoen euro.

Drentse fusie

Transportbedrijven Hartman Expeditie en Brinkman Transport Holland fuseren vanaf 1 januari volgend jaar. Beide transporteurs zijn gevestigd in de regio Emmen en zijn gespecialiseerd in het geconditioneerde transport van groente, fruit, planten en bloemen naar Scandinavië. Hartman is actief op met name de Deense markt en Brinkman zich voornamelijk op Zweden.

Nijhof-Wassink neemt branchegenoot over

Logistiek dienstverlener Nijhof-Wassink neemt branchenoot Ecotrans uit Vorden over. Ecotrans is, net als Nijhof-Wassink, gespecialiseerd in vervoer van bulkgoederen. Er werken 200 mensen en het bedrijf heeft 110 vrachtwagencombinaties op de weg. Met de overname groeit Nijhof-Wassink in één klap met vijftien procent.

Tweede overname Vos Transport

Logistiek dienstverlener Vos Transport neemt Abr. De Haan Logistics uit Alblasserdam over. De Haan ging recent failliet maar maakt een doorstart onder de vleugels van het bedrijf uit Deventer. Voor Vos is dit de tweede overname dit jaar. In april werd Internationaal Transportbedrijf Claessens uit Schimmert overgenomen.

Oktober/november

De Winter

De Winter Logistics uit Honselersdijk neemt per 1 november 2019 De Lordd Transport uit Moerkapelle over. De overname is de derde in anderhalf jaar tijd. Voor beide bedrijven is de core business het verrichten van logistieke diensten voor kwekers en exporteurs van bloemen en planten. Daarnaast opereren zij beiden al in dezelfde regio, waardoor de bedrijven goed op elkaar aansluiten.

Rotra

Koninklijke Rotra neemt na 110 jaar afscheid van zijn logistieke en wegtransportactiviteiten. Rotra brengt de twee divisies onder bij Kuehne+Nagel. De nummer 3 van de Top 100 Logistiek dienstverleners neemt de activiteiten over. De twee divisies hebben een gezamenlijke omzet van 100 miljoen euro.  Er werken verspreid over meerdere locaties zo’n achthonderd mensen.

Vos Logistics en Snel

Logistiek dienstverlener Vos Logistics wil alle aandelen van Snel Shared Logistics uit Woerden overnemen. Dat hebben beide bedrijven zondag bekendgemaakt. De voorgenomen overname moet nog wel worden goedgekeurd door de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

Jan de Rijk

Logistiek dienstverlener Jan de Rijk Logistics neemt vanaf 6 januari de transportactiviteiten over van A.v. Overveld Transport. Dit transportbedrijf uit het Brabantse Zegge is gespecialiseerd in distributie in de Benelux.

September

Weer een overname .....@KLGEurope komt in Chinese handenhttps://t.co/bSudTet4eipic.twitter.com/GRhPW49n7Y

— Logistiek.nl (@Logistiek_nl) September 30, 2019

Juli

E. van Wijk Group

Logistieke dienstverlener E. van Wijk Group heeft per 1 juli 2019 de Twentepoort Groep uit Wierden overgenomen. Tot de overname behoren Twentepoort Logistiek, Cargorilla Logistics, Twentrex en TwenPack. Met de overname van Twentepoort Groep wil de E. van Wijk Group, nummer 95 in Top 100 Logistiek Dienstverleners, haar logistieke dienstverlening naar Centraal- en Oost-Europa verder uitbreiden.

De Winter Logistics

Logistieke dienstverlener De Winter Logistics neemt per 15 juli alle activiteiten over van De Bloementaxi uit Honselersdijk. Met de inzet van de Bloementaxi, kan De Winter nu ook op kleiner bestelniveau logistieke diensten aanbieden aan haar klanten.

Peter Appel

De failliet verklaarde logistiek dienstverlener 2W Logistiek is overgenomen door Peter Appel Transport. Het bedrijf uit Middenmeer neemt met onmiddellijke ingang alle activiteiten over van de specialist in foodservice en foodretail logistiek uit het Zeeuwse Kapelle die begin juli failliet werd verklaard.

Netlog op overnamepad

Op de laatste dag van juli werd bekend dat de Turkse logistieke gigant Netlog zint op overnames in Europa en Nederland. Netlog  opgericht in 2004 nam In 2014 samen met het Belgische Belspeed het Nederlandse TNT Fashion over. Dat werd omgedoopt tot Bleckmann, de huidige nummer 11 in de Top 100 Logistiek Dienstverleners.

Juni

H. Essers

Belgische transportgigant neemt Gebr. Hoefnagels uit Weert over. Met deze overname wordt de vloot van H.Essers, met hoofdzetel in Genk (Belgisch Limburg), fors uitgebreid naar 389 trucks en 869 trailers. Hoefnagels - met vestigingen in Weert en Asten (Noord-Brabant), is vooral gespecialiseerd in de logistieke dienstverlening voor de bouw- en industriesector met specialisaties op gebied van exceptioneel transport en bouwmaterialen.

Mei

C.H. Robinson

C.H. Robinson neemt Dema Service over. Dema Service is een logistieke dienstverlener uit Italië. Dema Service is een privaat logistiek bedrijf dat wegvervoersdiensten in Europa aanbiedt. Het bedrijf heeft haar hoofdkwartier in Pescara, Italië, bestaat uit ongeveer 100 werknemers en heeft drie kantoren in Italië, Polen en Tsjechië. Dit is de tweede Europese overname van C.H. Robinson in 2019. Het bedrijf nam eerder Space Cargo over; dat zorgde voor de uitbreiding van C.H. Robinson in Spanje en Colombia.

April

Vos Transport

Vos Transport neemt het failliet verklaarde familiebedrijf Claessens over. Claessens is gespecialiseerd in het transport van zowel complete als deelladingen. Belangrijkste afzetgebied is Benelux en Duitsland. Dit sluit naadloos aan bij de activiteiten van de vestiging van Vos Limburg.

Panalpina

Het Deense bedrijf DSV neemt definitief Panalpina over. DSV betaalt voor deze mega-overname een bedrag van 4,6 miljard Zwitserse frank (4,1 miljard euro). Met de deal wordt DSV volgens eigen zeggen de op vier na grootste logistiek dienstverlener ter wereld. De Denen moeten DHL, Kuehne + Nagel en DB Schenker nog voor zich dulden.

TomTom Telematics

Geen logistieke dienstverlener, maar wel actief in de sector is TomTom. Bridgestone Europe, een dochteronderneming van de grootste banden- en rubberonderneming ter wereld, lijfde definitief TomTom Telematics in. Bridgewstone betaalt 910 miljoen euro voor het bedrijf.

Maart

Peter Appel

Peter Appel slaat in maart een grote slag. De logistieke dienstverlener uit Noord-Holland bereikte een akkoord bereikt met Kuehne+Nagel. Peter Appel neemt het transport over van FMCG. Het gaat om het nationaal transport van FMCG in de vestigingen Veghel, Tiel en Utrecht.

Lees ook het grote interview met Peter Appel
Peter Appel stuurt volledig op wegtransport

Februari

Base Logistics

Een overname van kleiner omvang, maar voor beide partijen niet minder belangrijk is de deal tussen Base Logistics en SLS Benelux. Base Logistics in Moerdijk heeft branchegenoot SLS (Special Logistic Services) Benelux uit Breda overgenomen. Een overnamebedrag is niet bekendgemaakt. SLS is specialist in field service logistics en richt zich met name op serviceorganisaties binnen de Benelux.

Sandd

PostNL neemt concurrent Sandd over. De overname waardeert Sandd op een ondernemingswaarde van 130 miljoen euro. Bovenop dat bedrag betaalt PostNL nog eens tussen de 60 miljoen en 80 miljoen euro. PostNL neemt de circa 19.000 werknemers van Sandd over en 23 locaties van de onderneming.

Ceva

Medio februari wordt ook bekend dat CMA CGM Ceva inlijft. In april wordt de deal definitief. CMA CGM heeft nu ruim  97 procent van de aandelen in handen. Voorheen was dat al 33 procent.

Januari

DSV Panalpina

DSV is ook de partij dit het overnamenieuws aanvoerde in 2019. Medio januari wordt bekend dat de Deense logistieke dienstverlener zijn zinnen heeft gezet op Panalpina. In april is het dan zo ver.

PostKogeko en Visbeen

Logistiek dienstverleners Visbeen en Post-Kogeko gaan voortaan samen verder onder de nieuwe bedrijfsnaam Daily Logistics Group. Beide familiebedrijven – gespecialiseerd in de transport van groente en fruit naar het Verenigd Koninkrijk - werkten al jaren samen binnen de joint-venture DailyFresh Logistics. Er is volgens beide logistiek dienstverleners een stevig fundament voor deze fusie die plaatsvindt op basis van gelijkwaardigheid.

Van Wanrooy

Transportbedrijf Van Wanrooy gaat voortaan verder onder een nieuwe bedrijfsnaam: FreightNed Warehousing uit Ridderkerk. De van drugshandel verdachte voormalig eigenaar Paul van W. is ontslagen. De nieuwe eigenaar FreightNed voert samen met twee leden van het zittende managementteam van Van Wanrooy, Mario Heeren en Eric van Laarhoven, leiding over het personeel, materieel en opslag.

Varekamp

Kloosterboer neemt afscheid van Varekamp Coldstores. Het  koelvrieshuis uit Poeldijk wordt overgenomen door Nowee Fresh Logistics Holding, het bedrijf van de huidige directeur van Varekamp.


Verder terug in de tijd...

Ook in 2017 was er aan overnames geen gebrek in de sector Logistiek. In alle marktsegmenten is veelvuldig de portemonnee getrokken om de marktpositie te verbeteren. Blikvanger was onherroepelijk de overname van Vanderlande door Toyota. Lees: De belangrijkste overnames van 2017