DSV lonkt naar expeditiedivisie C.H. Robinson Worldwide

DSV lonkt naar expeditiedivisie C.H. Robinson Worldwide

Logistiek dienstverlener DSV lijkt zijn zinnen te hebben gezet op de overname van de expeditiedivisie van de concurrent C.H. Robinson Worldwide. Volgens Reuters heeft de Deense logistieke gigant, die de afgelopen jaren tal van overnames pleegde, hierover vorige week gesprekken gevoerd met een kleine groep investeerders.

Volgens persbureau bedraagt de waarde van de expeditiedivisie van C.H. Robinson Wordwide in de Verenigde Staten rond de negen miljard dollar. Een overname van de expeditie concurrent geeft DSV de ruimte om zijn activiteiten op het Noord-Amerikaanse continent verder uit te breiden. Bovendien krijgt de logistiek dienstverlener met een Amerikaanse overname toegang tot belangrijke handelsroutes over de Stille Oceaan.

DSV: alleen expeditie-activiteiten

Volgens de goed ingevoerde bronnen, die Reuters sprak, is DSV op dit moment alleen geïnteresseerd in de internationale expeditie-activiteiten (global freight forwarding, red.) van C.H. Robinson voor zowel lucht- als zeevrachtklanten. In de landtransportactiviteiten, waarin C.H. Robinson marktleider is in de VS, zouden de Denen niet geïnteresseerd zijn.

Overnames en fusies

DSV, dat door beurshandelaren in de VS wordt gewaardeerd op 34 miljard dollar, heeft al geruime tijd plannen voor verdere uitbreiding in Noord-Amerika door middel van fusies en overnames.

DSV meerdere overnames

In de afgelopen jaren heeft DSV, zoals bekend, meerdere grote overnames gedaan. In 2016 namen de Denen UTI International over. In 2021 werd de overname van Agility uit Koeweit afgerond en in 2019 vond de overname plaats van het Zwitserse Panalpina. Door de acquisitie van Agility is DSV op dit moment de derde grootste logistiek dienstverlener ter wereld. Ook zou het Deense concern in de race zijn voor de overname van DB Schenker, de logistieke divisie van Deutsche Bahn.

DSV: veel overnames

C.H. Robinson, gewaardeerd op 13 miljard euro, heeft twee kernactiviteiten - vrachtuitwisseling waarbij verladers worden geholpen bij het verplaatsen van vracht naar vervoerders en internationale expeditieactiviteiten.

Stijging aandeel C.H. Robinson

Een woordvoerders van DSV wilde tegenover Reuters niet reageren op een mogelijke overname van de expeditie concurrent. C.H. Robinson onthield zich eveneens van commentaar.
Het nieuws over een mogelijke overname zorgde ervoor dat de waarde van het aandeel C.H. Robinson aan de Nasdaq met 12,3 procent steeg, de grootste stijging in tien jaar. Die stijging daalde in de loop van de dag naar uiteindelijk zes procent.

'Overname voor de hand liggend'

Morgan Stanley zegt in een reactie dat een overname logisch is en goed voor zowel DSV als C.H. Robinson. Volgens de Amerikaanse investeringsbank is de internationale (container) expeditiesector een van de grootste winnaars van de covid-pandemie. "Een verkoop, bovenop de onbetwistbaar grootste bubbel ooit, zou dan logisch zijn, afhankelijk natuurlijk van de prijs", zegt een overnamespecialist van de investeringsbank.

Bas Dijkhuizen

Bas Dijkhuizen

Senior-redacteur