nieuws

Rotra verkoopt wegtransport en logistiek

Logistieke dienstverlening 6556

Logistieke dienstverlener Rotra neemt afscheid van zijn divisies wegtransport en logistiek. Rotra gaat zich volledig richten op de uitbouw van zee- en luchtexpeditie en binnenvaart.

Rotra verkoopt wegtransport en logistiek

Koninklijke Rotra neemt na 110 jaar afscheid van zijn logistieke en wegtransportactiviteiten. Rotra brengt de twee divisies onder bij Kuehne+Nagel. De nummer 3 van de Top 100 logistieke dienstverlener neemt de activiteiten over. De twee divisies hebben een gezamenlijke omzet van 100 miljoen euro.  Er werken verspreid over meerdere locaties zo’n achthonderd mensen.

Goed dekkend wegtransport

De deal  moet Rotra meer continuïteit geven én stelt het bedrijf zich volledig te focussen op zee- en luchtexpeditie en binnenvaart dat een omzet vertegenwoordigt van 66 miljoen euro.  Machiel Roelofsen, directeur Rotra: “We zien al enige tijd ontwikkelingen in de markt die vragen om een doortastend antwoord. Het wordt op termijn lastiger om een goed dekkend Europees wegtransport partnernetwerk in stand te houden. Partners vallen weg door overname of gebrek aan opvolging. Daarom is het goed om nu de krachten te bundelen.”

Kuehne+Nagel

Kuehne + Nagel is volgens Roelofsen een partij die dit prima kan. De logistieke dienstverlener heeft 120 wegtransport depots in Europa, is een kapitaalkrachtige partij die groeimogelijkheden biedt voor de medewerkers en klanten. Harm Roelofsen: “We hebben dit besluit genomen vanuit kracht, gericht op wat goed is voor de divisie wegtransport op de lange termijn. We streven als bedrijf altijd naar continuïteit voor onze medewerkers en klanten. In Kuehne + Nagel hebben we een partner gevonden die op dezelfde manier kijkt naar de toekomst. We geloven dat dit een goed moment is, juist omdat ons bedrijf er goed voorstaat.”

Overnamegolf logistieke dienstverleners

De overname staat niet op zich. Er is in 2019 sprake van een heuse tsunami aan overnames in de logistieke dienstverlening. Ook in Nederland. Het zijn niet enkel kleine bedrijven die worden opgeslokt. Ook grote namen ontkomen niet aan de overnamegolf.

Focus op zee- en luchtexpeditie, binnenvaart

Koninklijke Rotra richt zich op het verder uitbouwen van zee- en luchtexpeditie, binnenvaart en het vervoer per zeeschip van windmolens. Digitalisering is daarbij belangrijk. Rotra komt nog dit jaar met een nieuwe website en het klantportaal ‘myRotra’. Deze online portal is bedoeld voor online boeken, traceren van zendingen, tarifering en zending statistieken ondersteund door een chat- functionaliteit worden nog dit jaar geïntroduceerd.

Container Terminal Doesburg (binnenvaart) wordt ‘preferred supplier’ van Kuehne + Nagel Ocean in Rotterdam, waardoor het volume zal stijgen. De ingang van de terminal is recent verbreed.

 

 

 

Air & Ocean

Air & Ocean is winstgevend en er zijn voldoende partners beschikbaar om op lange termijn goede wereldwijde dienstverlening te blijven garanderen, meent Machiel Roelofsen die vol vertrouwen uitkijkt naar de toekomst: “Met Kuehne + Nagel en onze medewerkers van wegtransport en logistiek willen we graag samen verder bouwen aan een mooie, duurzame toekomst. Met onze collega’s van Rotra Air & Ocean en Binnenvaart gaan we met ambitie en vertrouwen verder op de ingeslagen weg.’

Directieleden van Kuehne + Nagel

De broers Machiel en Harm Roelofsen blijven betrokken bij de wegtransport- en logistieke activiteiten als directieleden van Kuehne + Nagel Nederland en België. De voormalige Rotra-bedrijfsonderdelen wegtransport en logistiek zullen in Nederland en België een leidende rol krijgen in het verder uitbouwen van de divisie ‘Overland’ binnen het Europese wegtransport netwerk van Kuehne + Nagel. De activiteiten worden op de huidige locaties voortgezet. “Voor beide partijen betekent de transactie een win-win.”
De transactie moet nog worden goedgekeurd door de mededingingsautoriteiten.

 

 

Reageer op dit artikel