nieuws

Panalpina voor 4,1 miljard euro in handen van DSV

Logistieke dienstverlening 14500

Logistiek dienstverlener DSV neemt zijn Zwitserse branchegenoot Panalpina over. Het Deense bedrijf betaalt voor deze mega-overname een bedrag van 4,6 miljard Zwitserse frank (4,1 miljard euro). Met deze overname wordt DSV volgens eigen zeggen de op vier na grootste logistiek dienstverlener ter wereld.

Panalpina voor 4,1 miljard euro in handen van DSV

DSV kwam in januari met een ongevraagd overnamebod op Panalpina. Grootaandeelhouder, de Ernst Göhner Foundation, wees dit bod vervolgens nog af omdat het meer heil zag in een zelfstandige strategie. In eerste instantie boden de Denen 170 Zwitserse frank per aandeel Panalpina. Uiteindelijk is de overeenkomst voor bijna 196 frank per aandeel afgetikt.

Uitbreiding activiteiten over zee en lucht

Met de overname komt DSV op plaats van grootste internationale logistiek dienstverleners. De Denen moeten DHL, Kuehne + Nagel en DB Schenker nog voor zich dulden. Met Panalpina breidt DSV de logistieke activiteiten in de lucht en over zee uit, als aanvulling op de sterke aanwezigheid op de weg.

Ceo Ulber was tegen overname

De activistische Panalpina-aandeelhouders Cevian en Artisan Partners waren voor de overname. Het Zweedse Cevian, dat een belang had van 12,3 procent, vindt al lange tijd dat Panalpina ondermaats presteert en betreurde dat 46 procent van de aandelen in handen was van de Ernst Göhner Foundation. Panalpina-ceo Peter Ulber was tegen een overname, maar hij maakte vorig jaar november bekend dit voorjaar te zullen vertrekken.

Overname Ceva door DSV mislukte

De overname is onderdeel van een grote consolidatieslag in de logistiek dienstverleningssector. Vorig jaar deed DSV tevergeefs ook al een bod van 1,3 miljard euro op Ceva Logistics. De Denen werden toen afgetroefd door het Franse CMA CGM.

Kuehne + Nagel aasde ook op Panalpina

Het Zwitserse Kuehne + Nagel zinspeelde eerder al op een vriendelijke overname van Panalpina. Volgens persbureau Bloomberg heeft de gefragmenteerde logistieke dienstverleningssector last van de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China.

DSV groter dan Panalpina

DSV is met een omzet van omgerekend 10,6 miljard euro en circa 47.400 werknemers groter dan Panalpina, dat vorig jaar met ongeveer 14.500 werknemers een omzet van 5,4 miljard euro realiseerde. Panalpina is actief op het gebied van lucht- en zeevracht en andere logistieke diensten. Het in Basel gevestigde bedrijf heeft vijfhonderd kantoren in zeventig landen, met ongeveer 14.000 werknemers. In Nederland heeft de logistiek dienstverlener vestigingen in Eindhoven, Rotterdam en op Schiphol. DSV heeft verspreid over Nederland vestigingen in onder meer Venlo, Venray (Oostrum), Moerdijk, Bergen op Zoom, Maastricht Airport en ‘s-Heerenberg.

Reageer op dit artikel