artikel

De belangrijkste overnames van 2017

Supply chain 4565

De belangrijkste overnames van 2017

Aan overnames geen gebrek dit jaar in de sector logistiek. In alle marktsegmenten werd veelvuldig de portemonnee getrokken om de marktpositie te verbeteren. Blikvanger was onherroepelijk de overname van Vanderlande door Toyota.

De grootste deal dit jaar viel in de wereld van material handling. Toyota verbaasde vriend en vijand met de overname van Vanderlande.  Voor 1,16 miljard euro lijfden de Japanners het Nederlandse bedrijf in. Door de overname is Toyota in 1 klap de grootste material handling speler ter wereld geworden.

ABM, specialist in orderverzalingstechniek, is onderdeel van SSI Schäfer geworden. De koop moet het Duitse wereldconcern nog meer slagkracht geven.

 

toyota

 

De overname was al in 2016 aangekondigd, maar afgerond in 2017. Lalesse is ingelijfd door Reesink. Royal Reesink vergroot hiermee zijn positie als aanbieder van intralogistieke systemen.

Kion integreert de merken Egemin en Dematic. Dit als gevolg op de overnames van beide bedrijven in 2015 en 2016.  Na het samenvoegen van Egemin en Dematic eerder dit jaar is besloten om verder te gaan onder één merknaam, dat is Dematic. Ook NDC Automation houdt op als zelfstandig merk.

Software

Descartes had in 2017 de primeur. Het Logistieke softwarebedrijf nam op de valreep van 2016 Datamyne over. Het nieuws werd op 2 januari bekend.  Descartes wil met deze laatste overname – de vijfde maar liefst in een jaar tijd – zijn portfolio voor wereldwijd supply chain beheer versterken.

Wayz

3 maanden later, in maart deed PostKogeko Wayz van de hand. TEUbooker, boekingsportal voor containertransporten binnen de haven van Rotterdam neemt Wayz over. Met de overname versterkt TEUbooker haar positie als synchromodale ketenregisseur binnen de containerlogistiek. PostKogeko doet Wayz van de hand om zich te kunnen concentreren op haar core business. De logistieke dienstverlener heeft moeilijke jaren achter de rug.

 

ptv

 

PTV naar Porsche

Porsche wil niet ontbreken op het strijdtoneel waar software en big data de jongste jaren onmisbaar zijn geworden. Reden voor de autofabrikant data en transportsoftwarespecialist PTV in te lijven. Het Duitse bedrijf telt ruim 300 miljoen euro neer voor landgenoot PTV.

Ook in de wereld van de tinders van de transport vielen overnames.  UPS versterkt zijn positie in de logistiek dienstverlening in Groot-Brittannië en Europa met de overname van Freightex. Dit Britse vrachtbemiddelingsbedrijf is specialist in het aanbieden van zowel volledige als gedeelde laadruimtes en gekoelde transportdiensten.

CheapCargo

PostNL op zijn beurt nam onlangs het online pakket verzendplatform CheapCargo over.  CheapCargo, dat in 2009 het levenslicht zag, helpt verladers en bedrijven om een geschikte vervoerder te vinden voor verzendingen. CheapCargo’- een directe concurrent van SendCloud – is het tweede bedrijf dat PostNL in een maand tijd overnam. Eerder gebeurde dit met Shops United.

 

 

 

 

Logistieke dienstverlening

In de wereld van de logistieke dienstverleners was wellicht de meest in het oogspringende overname de deal met Partner Logistcs. Vlak voor de zomer maakte Lineage Logistics, een van de grootste bedrijven op het gebied van koel en vries opslag en logistiek ter wereld, de overname bekend. Door de deal breit Lineage zijn activiteiten uit met zes volledig geautomatiseerde warehouses en een conventioneel vrieshuis in Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk.

Grote slag Sligro

Ook de deal van Sligro met Heineken is een opvallende. Sligro Food Group sloot een strategische, logistieke overeenkomst met bierbrouwer Heineken voor bier en cider in Nederland. Als onderdeel van de transactie neemt Sligro de overige onderdelen van de Heineken Drankengroothandel over. Sligro investeert de komende jaren 80 miljoen tot 100 miljoen euro in zijn distributienetwerk.

De internationale transporten van Selman worden medio september overgenomen door Koeltrans. Selman gaat zich richten op zijn kernactiviteiten. Met deze strategische overname denkt  Koeltrans haar positie op de transportmarkt van bloemen en planten naar Duitsland te verstevigen.

 

heineken sligro

 

AB Transport is wellicht de kampioen overnames dit jaar qua aantal. Het bedrijf nam eind dit jaar 3 concurrenten tegelijk over. G. Bosman Transport, Minnaard Transport en Van de Swaluw worden ingelijfd door de vervoerder van agrarische en foodproducten. In mei nam AB Transport de transportactiviteiten van Landjuweel al over. Door de overname breidt AB Transport Group haar netwerk in aardappeltransport verder uit.

Logistiek dienstverlener Koopman Logistics uit Noordhorn heeft Smink Transport overgenomen. De overname van het financieel gezonde Smink Transport past volgens Koopman in de strategie om zijn logistieke dienstverlening in de automotive sector te verbreden.

 

 

 

Reageer op dit artikel