nieuws

Logistiek vastgoed: zonnestroom brengt duurzame revolutie

Warehousing 91

De vraag naar een duurzame bedrijfsvoering in de logistiek zet de komende jaren verder door. Met strengere eisen omtrent energielabels, het toenemend belang van BREEAM certificering en de alsmaar groter wordende aandacht voor het verkleinen van de CO2 footprint. Zonnestroom zorgt in Nederland voor een duurzame revolutie en kan met name in de logistieke sector het verschil maken met betrekking tot die thema’s. Frank Heijckmann, directeur KiesZon, gaat dieper in op voorbeelden en pakt enkele hardnekkige bezwaren aan.

Logistiek vastgoed: zonnestroom brengt duurzame revolutie

Sponsored content door KiesZon

Nederland heeft, en met name de logistiek, grote hoeveelheden dakoppervlak. Dakoppervlak dat vaak gebruikt wordt voor niets anders dan de regen buiten te houden. Dat is zonde. Gelukkig vormt er zich een solar revolutie, om die, tot voor kort ‘nutteloze’ vierkante meters interessant te maken voor mens en milieu.

Van distributiecentrum naar duurzame energiecentrale

Vorig jaar werd de dakhuurpropositie geïntroduceerd, een concept dat de verhuur van een groot dakoppervlak mogelijk maakt ten behoeve van de opwek van zonne-energie. De betreffende verhurende partij ontvangt een jaarlijkse vergoeding voor het verhuurde oppervlak en kan gebruikmaken van 100% schone zonne-energie van eigen dak. De introductie van het concept gaf de solar revolutie een extra impuls en was in de logistieke sector direct een succes:

– Rhenus Contract Logistics: liet ruim 15.000 zonnepanelen plaatsen op haar DC in Eindhoven.

– DHL: koos ervoor in totaal bijna 2.000 zonnepanelen te laten plaatsen verspreid over een drietal locaties in Nederland.

– VCK Logistics: transformeerde een All Weather Terminal tot duurzame energiecentrale door 1.890 zonnepanelen te laten plaatsen.

– Jumbo: liet meer dan 10.000 zonnepanelen plaatsen op haar distributiecentrum en hoofdkantoor.

Tijd om bezwaren weg te nemen

De logistieke sector kan, met de vele vierkante meters aan bruikbaar dakoppervlak, de solar revolutie dus extra vaart geven en tegelijkertijd flinke stappen zetten op MVO gebied. Soms staan echter nog hardnekkige en onterechte bezwaren in de weg. Tijd om die bezwaren weg te nemen.

Bezwaar: Het pand is moeilijk te verkopen na plaatsing van zonnepanelen.
Weerlegging: Zonnepanelen voegen concreet waarde toe aan (logistiek) vastgoed. Een hogere kans op een BREEAM certificering, een positiever energielabel en een lagere energieprijs. Geen enkele potentiële koper zal hier op tegen zijn.

Bezwaar: Het laten plaatsen van zonnepanelen is te duur en heeft een te lange terugverdientijd.
Weerlegging: Gefinancierde zonnestroomprojecten worden met behulp van subsidie vanuit de overheid gerealiseerd zonder ‘cash out’ voor de partij wiens dak gebruikt wordt. Financiële middelen van het bedrijf kunnen daardoor ingezet worden voor/in het primaire proces.

Bezwaar: Zonnestroom is duurder.
Weerlegging: Stroom opgewekt met een eigen zonnepanelen is niet duurder dan stroom die wordt afgenomen bij een energieleverancier. In de regel is het zelfs mogelijk een lagere energieprijs te krijgen. Als de stroomprijs omhoog gaat vermijd je ook hogere kosten. Dan is het nog gunstiger om panelen op het dak te hebben.

Bezwaar: Bij leegstand heb je niets aan de zonnepanelen op het dak.
Weerlegging: Zolang er duurzame, schone stroom wordt opgewekt, wordt een vergoeding gegarandeerd voor die stroom. Daarnaast zal een pand voorzien van een duurzame energiecentrale eerder een nieuwe huurder / gebruiker aantrekken dan een pand zonder zonnepanelen. Komt bij dat er eventueel een hogere huur kan worden gevraagd.

Bezwaar: Het is moeilijker een pand te verkopen als er een contract voor de verhuur van het dak aan vastzit.
Weerlegging: De nieuwe eigenaar neemt simpelweg het contract over en krijgt dezelfde huurvergoeding voor zijn dak. Daarnaast is een duurzaam pand met een beter energielabel interessanter voor kopers die daarmee sneller huurders / gebruikers aantrekken.

Geef ook vorm aan de solar revolutie!

Met het wegnemen van bovenstaande bezwaren, de aanstaande subsidieronde (maart) en de mogelijkheden die full service partijen, zoals KiesZon, bieden is er geen reden niet ook in de solar revolutie te stappen en logistiek vastgoed te verduurzamen.

Frank Heijckmann is algemeen directeur van KiesZon. KiesZon ontwerpt, financiert, bouwt en exploiteert grootschalige zonnestroomprojecten voor met name de logistieke sector en vastgoedontwikkelaars. KiesZon was de eerste partij in Nederland die zonnestroomprojecten binnen een leaseconcept aanbood en ontwikkelde in 2017 de dakhuurpropositie.

Foto's

Reageer op dit artikel