nieuws

Rhenus vestigt record met mega-zonnepanelen dak (video)

Warehousing 5746

Rhenus vestigt record met mega-zonnepanelen dak (video)

Logistiek dienstverlener Rhenus heeft het grootste zogeheten ‘single roof zonnestroomproject’ gerealiseerd in Nederland, Volgens eigen zeggen. Op het dak van het distributiecentrum van Rhenus in Eindhoven liggen ruim 15.000 zonnepanelen. Daarmee kan de de logistiek dienstverlener jaarlijks ruim 4.000.000 kWh opwekken.

Het zonnestroomproject bij Rhenus in Eindhoven is door KiesZon gerealiseerd binnen – wat het bedrijf noemt – het eigen vier pijlers model. Ontwikkeling door eigen engineers, coördinatie van de financiering, realisatie door eigen projectleiders en uitvoerders en na oplevering exploitatie door de eigen O&M afdeling.

Rhenus bouwt ook in Tilburg

Begin dit jaar heeft Rhenus zijn tweede distributiecentrum (54.000 vierkante meter) geopend in Eindhoven. Ook is ontwikkelaar Dokvast toen in opdracht van de logistiek dienstverlener gestart met de ontwikkeling en bouw van een nieuw futuristisch distributiecentrum van 60.000 vierkante meter in Tilburg waarvan het dak ook ongetwijfeld voorzien zal worden van zonnepanelen.

Dc’s moeten BREEAM-Outstanding zijn

Bij de bouw van nieuwe distributiecentra zoals die in Eindhoven en Tilburg hanteert Rhenus het uitgangspunt dat ze moeten voldoen aan de BREEAM Outstanding duurzaamheidseisen. Er wordt daarbij niet alleen gekeken naar het opwekken van energie maar ook naar de materiaalkeuze en ecologische voorwaarden.

Nieuwste dc voorzien van LED-verlichting

Naast daglichttoetreding worden alle distributiecentra voorzien van LED-verlichting. In het nieuwste dc in Eindhoven zorgde het bedrijf Trilux voor de LED-verlichting. De duurzame systemen in het pand zijn gekoppeld aan een informatie- en communicatieplatform dat Rhenus tijdig attendeert op zaken als energieverbruik en onderhoud.

Grote subsidiepot voor duurzaamheid

Het zonnepanelen project bij Rhenus werd geïnitieerd door de Stichting MOED. Deze stichting heeft ook de SDE+-subsidie (Stimuleringsregeling Duurzame Energie) geregeld. Met deze subsidie, die gretig aftrek vindt onder bedrijven, ondersteunt het Ministerie van Economische Zaken duurzaam opgewekte energie uit zon, wind, water, geothermie en biomassa in Nederland. Dit najaar was er binnen de SDE+ plus regeling een subsidiebudget beschikbaar van 6 miljard euro.

Reageer op dit artikel