Hbo-opleidingen in Nederland: voltijd en deeltijd

Hbo-opleidingen in Nederland: voltijd en deeltijd

De open dagen voor logistieke opleidingen in Nederland zijn begonnen. De hogescholen zijn druk bezig om nieuwe studenten te werven voor het nieuwe schooljaar. Wie logistiek wil studeren, kan in bij negen hogescholen terecht. Het merendeel van deze opleidingen biedt ook deeltijdstudies aan. Dit is een overzicht van de hbo-opleiders logistiek in Nederland.

Hbo’s zijn onmisbaar door hun regionale vertakking’, stelde Maurice Limmen, voorzitter van de Vereniging Hogescholen eind 2021. Hoewel onmisbaar én in de afgelopen jaren behoorlijk populair, loopt het aantal studenten terug.

Prima perspectief

Toch hebben logistieke hbo-ers een prima perspectief, zeker op de huidige arbeidsmarkt. Er is een groot tekort aan logistiek medewerkers. Functies in de categorie Logistiek en Transport staan op plaats vijf bij de hbo-startsalarissen. Logistics Management aan NHL Stenden in Emmen en Windesheim in Zwolle worden door hun studenten het hoogst gewaardeerd. Dit blijkt uit de Keuzegids hbo 2022. Logistics engineering (LE) komt in Vlissingen HZ het beste uit de verf, gevolgd door Zwolle Windesheim.

Hbo-opleiding in deeltijd?

Het merendeel van de hbo’s bieden ook deeltijdopleidingen logistiek aan, in de Associate degree (AD) vorm. Wie wil starten met deze deeltijdopleidingen moet over een mbo-diploma (niveau 4) of havo- of vwo-diploma beschikken. Het alternatief is een toelatingstoets, zoals die van de Hogeschool van Amsterdam. Dat biedt kansen aan iemand van 21 jaar of ouder die ten minste zestien uur per week werkzaam is in een logistieke functie. Daarbij moeten er binnen de organisatie wel voldoende mogelijkheden zijn om de leerresultaten te behalen.

Hieronder een overzicht van alle logistieke hbo-opleidingen in Nederland:

Daniëlle van Hout

Daniëlle van Hout

Redacteur Logistiek.nl

Wijnand Paauwe en Alexander de Vries van Hogeschool Rotterdam. Foto: Dennis Wisse

Logistiek van de toekomst op Hogeschool Rotterdam

De opleiding Logistics Management (LM) aan de Hogeschool Rotterdam bevindt zich midden in een groot transitieproces. Na een verhuizing naar de Lloydstraat in 2022, een locatie in het hart van Rotterdam, tussen de stad en de haven, is ook het curriculum grondig vernieuwd. Deze veranderingen sluiten aan bij de missie van de Hogeschool Rotterdam: een sterk en toekomstgericht logistiek en maritiem instituut te creëren, zodat studenten de beste voorbereiding krijgen op hun toekomstige rol in de sector.

Terrence Bos, opleidingsmanager Hogeschool Windesheim Zwolle

Windesheim Zwolle leidt 'procesverbeteraars van de toekomst' op

Zes jaar geleden kreeg Hogeschool Windesheim in Zwolle van het College van Bestuur de opdracht om een nieuw onderwijsconcept te maken. Dit zagen Terrence Bos en zijn team bij de opleiding Logistics Management als een mooie kans om in de praktijk te kijken welke behoeftes er zijn en dat vervolgens te vertalen naar een nieuw curriculum. De opleiding legt sinds de transitie de focus op het opleiden van de procesverbeteraar van de toekomst, met als speerpunten praktijkgericht onderwijs, wendbaarheid en professionele ontwikkeling.

Martijn Wezenberg. Foto: Remco Lassche, Studio38c

HAN zet meer focus op data delen en persoonlijk leiderschap

De opleiding Logistics Management aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) stoomt studenten klaar voor een carrière in de logistieke sector. Afgelopen jaren ging de opleiding grotendeels op de schop. Wat is er aangepast? En hoe bereidt de HAN de nieuwe generatie logistieke professionals voor op de toekomst? "Er liggen op dit moment hele mooie arbeidskansen voor jonge logistici", zegt docent Logistiek Martijn Wezenberg, verantwoordelijk voor het curriculum van de opleiding.

Logistics Management in transitie op Hogeschool Utrecht

Logistics Management in transitie op Hogeschool Utrecht

De opleiding Logistics Management van Hogeschool Utrecht (HU) is in transitie. Was er drie jaar geleden nog sprake van een klassieke lesmethode met een docent voor de klas, inmiddels is het didactische concept flink gewijzigd. "We hebben echt de beroepstaken centraal gezet, in plaats van de inhoud", vertelt Nathalie Deurhof, opleidingsmanager HU Logistics Management.