Hbo-opleidingen in Nederland: voltijd en deeltijd

Hbo-opleidingen in Nederland: voltijd en deeltijd

De open dagen voor logistieke opleidingen in Nederland zijn begonnen. De hogescholen zijn druk bezig om nieuwe studenten te werven voor het nieuwe schooljaar. Wie logistiek wil studeren, kan in bij negen hogescholen terecht. Het merendeel van deze opleidingen biedt ook deeltijdstudies aan. Dit is een overzicht van de hbo-opleiders logistiek in Nederland.

Hbo’s zijn onmisbaar door hun regionale vertakking’, stelde Maurice Limmen, voorzitter van de Vereniging Hogescholen eind 2021. Hoewel onmisbaar én in de afgelopen jaren behoorlijk populair, loopt het aantal studenten terug.

Prima perspectief

Toch hebben logistieke hbo-ers een prima perspectief, zeker op de huidige arbeidsmarkt. Er is een groot tekort aan logistiek medewerkers. Functies in de categorie Logistiek en Transport staan op plaats vijf bij de hbo-startsalarissen. Logistics Management aan NHL Stenden in Emmen en Windesheim in Zwolle worden door hun studenten het hoogst gewaardeerd. Dit blijkt uit de Keuzegids hbo 2022. Logistics engineering (LE) komt in Vlissingen HZ het beste uit de verf, gevolgd door Zwolle Windesheim.

Hbo-opleiding in deeltijd?

Het merendeel van de hbo’s bieden ook deeltijdopleidingen logistiek aan, in de Associate degree (AD) vorm. Wie wil starten met deze deeltijdopleidingen moet over een mbo-diploma (niveau 4) of havo- of vwo-diploma beschikken. Het alternatief is een toelatingstoets, zoals die van de Hogeschool van Amsterdam. Dat biedt kansen aan iemand van 21 jaar of ouder die ten minste zestien uur per week werkzaam is in een logistieke functie. Daarbij moeten er binnen de organisatie wel voldoende mogelijkheden zijn om de leerresultaten te behalen.

Hieronder een overzicht van alle logistieke hbo-opleidingen in Nederland:

Daniëlle van Hout

Daniëlle van Hout

Redacteur Logistiek.nl