Verpakken in e-commerce is meer dan investeren in machines - wat dan precies?

Verpakken in e-commerce is meer dan investeren in machines - wat dan precies?

E-commercebedrijven moeten hun levertijden onder controle houden en tegelijk de constante groei het hoofd bieden die ook nog eens in piekperiodes versnelt. Door ervoor te kiezen om verpakkingsoperaties te automatiseren, kunnen ze hun orderverwerking optimaliseren. Het succes van een dergelijke aanpak hangt echter af van factoren zoals operationele eenvoud, integratie-efficiëntie en flexibiliteit van de gebruikte middelen. Tips vind je hier.

Nederland stond in 2019 op de 5e plaats in Europa wat betreft online aankopen (Statista) en dat groeide door met een stijging van 24% in e-commerce omzet in 2021 (Ecommerce News). Om deze groei bij te houden, lopen retailers tegen problemen aan die opgelost kunnen worden door de orderverwerking te optimaliseren.

Klantbelofte nakomen

Het nakomen van de klantbelofte en het halen van verzend- en leveringstermijnen is uiteraard belangrijk voor de klantervaring. Dit is waar het stroomlijnen en optimaliseren van orderverzamel- en verpakkingsoperaties een sleutelrol spelen. Om de operationele kwaliteit en efficiëntie in lijn met de marktontwikkelingen te brengen, is het noodzakelijk om opgeleid personeel te werven voor het verpakken en verwerken van zendingen. Het seizoensgebonden karakter van e-commerce en de moeilijkheden op de arbeidsmarkt maken het echter moeilijk om personeel te behouden als het piekseizoen voorbij is. Daarom moet vaak worden gezocht naar alternatieven die deze moeilijkheden met personeel en organisatie van hun werkzaamheden kunnen overwinnen.

Automatisering van ordervoorbereiding

Enerzijds is aangetoond dat de automatisering van de operaties een drastische verhoging van de productiviteit van manuele taken mogelijk maakt. Het Economisch Wereldforum zegt daarover: ‘Processen die vroeger legers van arbeiders vergden, vergen nu nog maar een fractie van die arbeid’.

Processen die vroeger legers van arbeiders vergden, vergen nu nog maar een fractie van die arbeid”

Anderzijds gaat het niet alleen om een vermindering van de arbeidskosten of om een snellere uitvoering van de operaties. In de orderverzamelstations vereist een optimale efficiëntie bij de automatisering van de verschillende fasen van de assemblage van de pakketten namelijk een complexe uitdaging voor supply chain managers.

Aanschaf verpakkingsmachines

De aanschaf van nieuwe machines wordt door de huidige ontwikkelingen veelal een onvermijdelijke stap. Precisie, flexibiliteit en beschikbaarheid zijn essentiële punten waarmee rekening moet worden gehouden bij de installatie van nieuwe verpakkingssystemen, met name voor spelers op het gebied van e-commerce.

Ten eerste zal de homogeniteit van de verpakkingen met de bestellingen de constante kwaliteit en toegevoegde waarde aantonen die de e-tailer biedt.
Ten tweede moet de e-tailer verschillende producten kunnen verpakken met een beperkt aantal apparaten (ten eerste om de operaties te rationaliseren en ten tweede om de footprint van de packaging BU te beperken).
En ten derde is het minimaliseren van de productie-uitvaltijd van cruciaal belang om de gewenste ROI te bereiken.

Welke oplossing voor welke behoefte?

Er zijn twee mogelijke benaderingen voor het automatiseren van de verpakkingen:

  • de PE-zak die geschikt is voor bestellingen van confectie, accessoires, uitrusting en, meer algemeen, niet-fragiele artikelen.
  • de kartonnen doos die beter geschikt is voor producten die meer bescherming nodig hebben tijdens het transport.

Sealed Air biedt deze twee alternatieven aan met enerzijds een gamma aan automatische zakkenvulmachines voor de voorbereiding van bestellingen en anderzijds verpakkings- en volumeverminderingssystemen in kartonnen dozen.

De Autobag verpakkingsmachines automatiseren het openen van de pakketzakken en het afdrukken van verzendetiketten rechtstreeks op deze zakken, daarna worden ze verzegeld.

Deze apparaten produceren dus mono-materiaal-verpakkingen, dus zonder papieren etiket dat moet worden gelijmd en met een homogene en kwalitatieve visuele weergave zodat ook het risico van verzendingsfouten vermindert. Deze functies passen bij de 850S verpakkingsmachine die grote orders en/of multi-items kan verwerken, dit dankzij zijn vermogen om te werken met grootformaat verzendzakken (tot 550 mm breed en 900 mm hoog).

De Autobag verpakkingsmachines automatiseren het openen van de pakketzakken en het afdrukken van verzendetiketten rechtstreeks op deze zakken, daarna worden ze verzegeld.
De Autobag verpakkingsmachines automatiseren het openen van de pakketzakken en het afdrukken van verzendetiketten rechtstreeks op deze zakken, daarna worden ze verzegeld.

Volumereductie

Voor kartonnen verpakkingen ontwerpt het bedrijf geautomatiseerde kartonneer- en volumereductiesystemen zoals de I-Pack machine, die tot doel heeft de verzendingskosten te verminderen en tegelijk de verzonden artikelen te beschermen in verpakkingen die aangepast zijn aan het formaat. Dit alternatief, dat ook inspeelt op een milieuprobleem (meer pakketten per pallet), werkt aan zeer hoge snelheden: tot 900 pakketten per uur.

Dit alternatief, dat ook inspeelt op een milieuprobleem (meer pakketten per pallet), werkt aan zeer hoge snelheden: tot 900 pakketten per uur.
Dit alternatief, dat ook inspeelt op een milieuprobleem (meer pakketten per pallet), werkt aan zeer hoge snelheden: tot 900 pakketten per uur.

Verpakkingsmachine voor retouren

Om nog een stap verder te gaan, biedt Autobag een nieuwe verpakkingsmachine die specifiek bestemd is voor het beheer van retourzendingen van online bestellingen: de horizontale verpakkingsmachine 650. Dit systeem is gebaseerd op hetzelfde model als de hierboven beschreven 850S, maar is speciaal ontworpen voor deze toepassingen: het heeft een werkoppervlak dat is aangepast aan de controle van de staat van de teruggestuurde producten en het vouwen ervan, de horizontale configuratie maakt de invoer van vlakke kledingstukken mogelijk, de bedrukking rechtstreeks op de zak garandeert de traceerbaarheid van de teruggestuurde artikelen en de afvoerband maakt het mogelijk het etiket steeds naar boven te richten, voor bijvoorbeeld geautomatiseerde scanning.

De Autobag, speciaal voor het verwerken van retouren.
De Autobag, speciaal voor het verwerken van retouren.

Dit artikel is gesponsord door Sealed Air