'Planning en warehouse zijn het hart van supply chain management'

'Planning en warehouse zijn het hart van supply chain management'

Ordina is niet meer het bedrijf dat het tien jaar geleden was. De onderneming is veranderd van detacheerder naar project-gedreven organisatie, en richt zich nu steeds meer op proces- en business-consultancy. Momenteel halen ze hierdoor reeds meer dan zestig procent van de omzet uit de project- en transformatiebusiness, met een focus op de logistiek. Een recent internationaal project in Polen is daar een mooi voorbeeld van. Met warehousing en planning als kloppend hart van een geïntegreerde oplossing.

Jan Simons & Danny Nooyens zitten in Polen, waar ze net de succesvolle go-live gevierd hebben van een internationaal project. Jan Simons houdt zich bezig met de verticale groep Industry Advisory; Danny Nooyens met de horizontale groep SAP. Beiden kruisen elkaar vaak bij logistieke projecten, tezamen met een andere horizontale Ordina groep: SCO (Supply Chain Optimization).

Totaalpartner

“Ordina richt er zich in de markt op om een overall supply chain partner te zijn voor zijn klanten”, zegt Simons. “Niet alleen IT of planning. Maar een totale partner. Dat betekent ook dat we adviseren op het gebied van processen, bijvoorbeeld warehousing, en daarbij IT-oplossingen toepassen, bijvoorbeeld SAP. Ordina wordt steeds meer een organisatie die een totaaloplossing kan leveren. Dat blijkt wel uit ons project in Polen, waarbij het bedrijfsmodel de klant volledig veranderde. Van drie verschillende eenheden naar een geïntegreerd bedrijf, een transformatie naar een toll manufacturing model, de oprichting van een shared service center, volledig digitale productie- en warehouse processen, alsmede geïntegreerd met diverse 3PL’s in Europa. Een oplossing gebaseerd op de laatste cloud-technologieën van SAP, S/4, IBP, eWM, gecombineerd met de business kennis van Ordina en de knowhow om een digitale transformatie door te voeren.”

Het uiteindelijke doel was het bedrijf de stap te laten zetten naar een digitaal geïntegreerd proces, met meer real time inzicht om de productiemiddelen zo efficiënt mogelijk in te zetten in deze volatiele marktomgeving. “Daarnaast moest dit alles gepresteerd worden onder hevige tijdsdruk, gezien de carve out van hun moederbedrijven. Men zocht dus een partij die deze brede uitdaging wilde aangaan. En die een goede naam heeft in de markt.”

Specialist

Ordina ging aan de slag. Een gevolg van de operatie was dat ook de warehousing bij deze klant helemaal opnieuw bekeken moest worden. Nooyens: “We hebben die uitdaging aangepakt zonder dat het een grote impact had op de warehouse operators. Want je wilt uiteraard dat de mensen die met de oplossingen gaan werken dat zo goed mogelijk doen.” Ordina voerde bij de interne klant onder meer SAP eWM in voor hun interne warehousemanagement en SAP IBP voor de integrated business planning. “Dat zijn redelijk specialistische modules, waarvoor de consultants dun gezaaid zijn”, licht Simons toe.

We hebben die uitdaging aangepakt zonder dat het een grote impact had op de warehouse operators. Want je wilt uiteraard dat de mensen die met de oplossingen gaan werken dat zo goed mogelijk doen”

Geïntegreerd

Het grootste voordeel van de oplossing van Ordina is dat de Poolse klant nu soepel opereert als een zelfstandige, geïntegreerde entiteit. Simons: “Wat betreft warehousing werkt de onderneming nu met een voorraad die in verschillende landen bij verschillende partijen ligt. Maar met onze warehouse-oplossing is onmiddellijk zichtbaar waar wat precies ligt. Een maandelijkse telling is niet nodig. Het is dan ook meteen duidelijk waar er extra geproduceerd moet worden of vanuit welke locatie er geleverd moet worden. De hele productieplanning, inclusief personeel, kan dus ook worden gekoppeld aan het voorraadbeheer. Warehousing en planning kunnen eigenlijk niet zonder elkaar.” Nooyens is het daarmee eens. “En het leuke is dat dat de klant nu zelf ook steeds meer ziet wat onze oplossing voor hem betekent. Er worden steeds meer verbindingen gelegd tussen verschillende onderdelen van het bedrijf, het is mooi om dat te zien.”

Planning en warehouse in het hart

De gekozen oplossing  geeft precies de visie van Ordina weer op supply chain management, zo licht Simons toe. “Goed supply chain management kun je alleen bereiken door een geïntegreerde en gedigitaliseerde visie met in het hart ervan de planning en het warehouse. Zonder een goede planning- en warehouse-oplossing stokt de hele keten, want een ketting is nu eenmaal zo sterk als de zwakste schakel. Het wordt dus tijd dat de waarde van planning en warehouses meer onderkend wordt.”

Dit artikel is gesponsord door Ordina.