MendriX werkt met 'Groeikubus' voor succesvolle distributie

MendriX werkt met 'Groeikubus' voor  succesvolle distributie
De ‘Groeikubus’ omvat drie dimensies: omzetgroei, rendementsgroei en ketenintegratiegroei.

Hoe verklaar je dat sommige bedrijven in het transport marges maken boven de 6 procent en andere amper winst boeken? Slimme software die de planning optimaliseert doet wonderen. Roeland Bron, product manager en solution architect bij MendriX, vertelt over hun gestructureerde werkwijze.

Roeland Bron: "Bij MendriX spreken we veel met onze klanten. Op basis van analyses zijn we tot een groeimodel gekomen waarmee je als ondernemer beter stuurt op weg naar succes. Deze 'Groeikubus' omvat drie dimensies die je in staat stellen het verschil te maken: de eerste is omzetgroei, de tweede rendementsgroei en de derde ketenintegratiegroei."

De ‘Groeikubus’ met de drie dimensies.

Omzetgroei

In de distributie draait alles om maximale stopdichtheid: hoe meer stops per gebied, hoe efficiënter de rit, hoe lager de kosten. Zo veel mogelijk doen met de inzet van zo min mogelijk menskracht. Roeland Bron: "Een efficiënt order-to-cashproces is alleen te bereiken met de optimale software. Software die je kunt koppelen, een webportal die een minimum aan administratieve handelingen vergt, een slimme tarievenoplossing zodat de prijs altijd juist is en een eenvoudige grafische planning over meerdere schermen voor het complete overzicht. Maar ook: realtime aansturing van chauffeurs, automatische aanpassing van prijzen bij geconstateerde afwijkingen en 100 procent correcte en snelle facturatie. Het gevolg: omzetgroei met minder mensen."

Rendementsgroei

Veel ondernemers blijven hangen in het najagen van omzetgroei, terwijl zij die verder kijken vaak meer verdienen, ziet Bron. "Onverwachte of onnodige kosten zijn funest voor het rendement, vandaar dat grip op faalkosten cruciaal is, met opnieuw een belangrijke rol voor software. Door te scannen in de hele logistieke keten stem je alle processen perfect op elkaar af, op de minuut nauwkeurig getimed." Met realtime positiebepaling houd je de klant voortdurend op de hoogte van het transport en voorkom je dat die niet aanwezig is om de bestelling in ontvangst te nemen. Bron: "Door ontvangers zelf afspraken te laten maken en veranderen krijg je weliswaar meer dynamiek in je planning, maar dat is goedkoper dan voor niets rijden omdat de klant niet thuis geeft. Dit gebeurt vooral bij particulieren, maar zeker ook bij bedrijven."


Emballage kan eveneens in de papieren lopen. Hoe voorkom je dit? Bron: "Door de controle en registratie zo eenvoudig mogelijk te maken voor je chauffeurs. Bedenk ook dat pallets niet het eeuwige leven hebben. Met automatisch afschrijven houd je hier rekening mee in de tegoeden naar je opdrachtgevers. Zo beperk je effectief je faalkosten."

Ketenintegratiegroei

Het laatste onderdeel van de MendriX Groeikubus is ketenintegratiegroei. "Succesvolle ondernemers zijn data minded, analyseren de verzamelde gegevens en baseren hun beslissingen daarop", zegt Bron. "Met data krijg je een compleet beeld van de supplychain waar jij als transporteur deel van uitmaakt. En met data in de hand ga je in gesprek met opdrachtgevers als je door omstandigheden meer capaciteit moet inzetten dan afgesproken in de tariefstelling. Ook toon je schadeanalyses om klanten te helpen beter te verpakken zodat schade minder voorkomt. Zo ben je niet slechts vervoerder, maar voeg je waarde toe voor de klant en word je partner in de hele keten."

"Succesvolle ondernemers zijn data minded, analyseren de verzamelde gegevens en baseren hun beslissingen daarop."
"Succesvolle ondernemers zijn data minded, analyseren de verzamelde gegevens en baseren hun beslissingen daarop."

Regionaal tijdgebonden capaciteitsmanagement

Het kan zelfs nóg servicegerichter, dankzij regionaal tijdgebonden capaciteitsmanagement. Bron: Daarmee stel je realtime transportcapaciteit beschikbaar aan opdrachtgevers om afspraken te boeken of te wijzigen. Door deze data realtime te delen bied je de klant ongekende optimalisatiemogelijkheden voor just-in-timeproductie om zo de trend van negatieve prijsdruk te doorbreken. Met aandacht voor ketenintegratie voeg je andermaal waarde toe die verdergaat dan vervoer van A naar B."

In iedere dimensie

Roeland Bron, MendriX.

"Dit zijn de drie dimensies van de Groeikubus waarmee je voortdurend bezig bent als ondernemer. Soms wat meer op omzetgroei bij het betreden van een nieuwe markt, soms wat meer op ketengroei om de specialist te worden in een type transport. In elke dimensie staan wij bedrijven bij", zegt Roeland Bron.

"Wij zijn expert in groupage, distributie en last mile voor B2B en B2C en bieden ondersteuning voor software voor wegtransport (MendriX TMS). We zijn een verlengstuk voor het wegvervoer met MendriX Mobile en ook voor de eigen vervoerders met MendriX Delivery. Neem gerust contact met ons op als je meer wil weten", besluit Bron enthousiast.

Dit artikel is gesponsord door MendriX