Exotec toont unieke Skypods voor het eerst op Logistica Next

Exotec toont unieke Skypods voor het eerst op Logistica Next
Dankzij hun lage eigen gewicht bereiken de Skypods hoge dynamische snelheden met een maximale snelheid van vier meter per seconde.

Na een onderbreking van drie jaar is de Logistica terug in Utrecht met een nieuw concept: Logistica Next. Exotec, een wereldwijd opererend roboticabedrijf, zal er dit jaar voor het eerst aanwezig zijn om hun Skypod-systeem te tonen.

Het kernelement van het systeem van Exotec bestaat uit de zogenaamde Skypod-robots. Deze magazijnrobots kunnen tot twaalf meter hoog 'klimmen' en bieden bedrijven de mogelijkheid hun goederen snel en veilig te verzamelen met behulp van het goods-to-person-principe. Hierdoor kunnen gebruikers een hoge opslagdichtheid en een tot vijf keer hogere verwerkingscapaciteit realiseren.

Extreme aanpasbaarheid

De dimensionering van het systeem houdt hierbij onafhankelijk rekening met de opslagvereisten en de goederenstromen van de bedrijven. Dit maakt extreme aanpasbaarheid aan de specifieke omstandigheden mogelijk en een latere opschaling (of afschaling) van het aantal robots, afhankelijk van veranderende behoeften van de klant.

Hoe werkt het Skypod-systeem?

Hoe werkt het systeem precies? Het Skypod-systeem bestaat uit de volgende componenten:

 • Skypod-robot
  Met een laadvermogen tot 30 kilogram kunnen de Skypods gemakkelijk goederen uit de magazijnstellingen halen, waarbij ze tot twaalf meter kunnen klimmen. De geavanceerde robots werken in vloten om magazijnmedewerkers te helpen hun opdrachten sneller te verwerken. De magazijn robots ontvangen voortdurend nieuwe opdrachten, kunnen prioriteiten stellen en zo de workflow te verbeteren. Dankzij hun lage eigen gewicht bereiken de Skypods zeer hoge dynamische snelheden met een maximale snelheid van vier meter per seconde.
  .
 • Skypicker
  De Skypicker is een robotarm welke voorwerpen tot twee kilogram en met afmetingen tot 2 x 2 cm op kan oppakken. De Skypicker bereikt een maximumsnelheid van tot 2 m/s en kan tot 600 artikelen per uur verwerken. De moderne en innovatieve robot kan ook achteraf snel en gemakkelijk worden geïntegreerd in elk bestaand Skypod systeem als plug-and-play-module.
 • Astar-software
  Astar beheert de taakplanning en volgt en registreert de posities van bins (bakken) en robots in realtime. Er wordt altijd en in realtime prioriteit gegeven aan de meest urgente orders.
 • Bins (bakken)
  Alle artikelen worden opgeslagen in gestandaardiseerde bins (bakken) die speciaal zijn ontworpen om door de Skypod-robots te worden gehanteerd. De bakken zijn te allen tijde toegankelijk, geëtiketteerd en opgeslagen in de ASTAR-controledatabase. Bovendien kunnen de bakken worden vervangen door trays voor directe opslag van dozen of afzonderlijke bakken.
 • Magazijnstellingen
  Het stellingsysteem wordt aan elk gebouw aangepast om de beschikbare ruimte optimaal te benutten Bij het ontwerp van het systeem wordt er eveneens rekening gehouden met vloeroppervlak en plafondhoogte.
 • Picking-stations (met of zonder Order Movers)
  - Een manueel station kan tot vier bestellingen tegelijk klaarmaken of aanvullen. De magazijnmedewerker plaatst en pickt de besteldozen. Het station is flexibel aanpasbaar via gedefinieerde interfaces. Elk station haalt een output van meer dan 400 bestelartikelen per uur en werkt in teamverband met de robots. Op die manier zijn er altijd bakken beschikbaar om ononderbroken orderverzamelen te garanderen.
  - De manuele stations kunnen ook worden uitgerust met een Order Mover. De Order Mover automatiseert de aan- en afvoer van verzamelbakken/kartons en maakt het mogelijk om tot vier orders tegelijk te verzamelen.
 • Bin Interface
  De Bin Interface is de interface voor de conveyortechnologie. Deze zorgt ervoor dat bakken uit het Skypod-systeem worden gehaald en in het systeem worden opgeslagen.

Schaalbare robotsystemen

Exotec is een wereldwijd actieve onderneming voor schaalbare robotsystemen op het gebied van intralogistiek en magazijnautomatisering. Het bedrijf werd in 2015 opgericht door Romain Moulin en Renaud Heitz in Lille, Frankrijk. Het klantenportefeuille omvat meer dan 30 toonaangevende merken uit de e-commerce, levensmiddelenindustrie, detailhandel, productie- en 3PL-sector. Ze bieden een breed portfolio van flexibele automatische magazijnoplossingen die zorgen voor meer efficiëntie en een hoger rendement.

Dit artikel is gesponsord door Exotec.

.