Zonnepanelen op een bestaand distributiecentrum?

Zonnepanelen op een bestaand distributiecentrum?

Bij de realisatie van bedrijfspanden met grote platte daken wordt tegenwoordig vaak rekening gehouden met extra dakbelasting door zonnepanelen. Bestaande grote daken lijken in eerste instantie soms minder geschikt. Gelukkig maken nauwkeurigere rekenmodellen, lichtere materialen en creatieve oplossingen deze oudere daken vaak toch geschikt voor zonnepanelen.

Allround energiepartner Eneco helpt klanten bij de realisatie van duurzame energiesystemen. Dit begint vaak met een onderzoek naar mogelijkheden van eigen opwek. Bij panden met een groot dakoppervlak biedt zon vaak uitkomst. Samen met kundige constructieve partners licht Eneco de dakconstructies van haar klanten grondig door.

Second opinion heeft zin

Een van die constructieve partners is AMB Ingenieurs uit Tilburg. Directeur Marc Beljaars van AMB Ingenieurs is enthousiast: "Steeds meer bedrijven komen via Eneco bij ons voor een second opinion. Vaak zijn de mogelijkheden ooit al eens bekeken, maar er spelen zoveel factoren een rol dat een tweede keer, nóg beter kijken alsnog een kansrijk project oplevert. Daarbij is het ook van belang welk rekenmodel je gebruikt. Je kunt een standaardbelasting van 40 kg/m2 hanteren, maar je kunt ook rekenen met wat écht nodig is.

Eigen gewicht omlaag

De constructie moet in basis twee zaken kunnen dragen: het dak zelf en de belasting van het dak, zoals sneeuw of regenwater. En nu dus ook zonnepanelen. Dat betekent dat je aan een paar knoppen kan draaien. Kan het eigen gewicht omlaag door een ander type dakbedekking of isolatie? Daarin zijn de laatste decennia flinke stappen gemaakt. Traditioneel bitumen weegt veel meer dan moderne materialen als EPDM of PVC. Het vervangen van oude lagen dakbedekking brengt het gewicht van het dak omlaag, Ook zonnepanelen zelf zijn lichter geworden. Die combinatie maakt het vaak mogelijk nu wél panelen te leggen.

Puzzelen met panelen en afwatering

Waar en hoe je de zonnepanelen op de constructie plaatst speelt natuurlijk een rol. Daarnaast is afwatering een aandachtspunt. In de loop der jaren zijn de normen voor afschot veranderd. Buien zijn heftiger geworden en er valt in korte tijd meer regen. Dat vraagt om slimme keuzes. Vaak win je met extra afvoerpunten en een groter afschot weer een paar kilo dakbelasting. Zo puzzelen we samen om - ook kostentechnisch - tot de beste oplossing te komen.

Aanpassingen aan de constructie

Bij voorkeur doen we zoveel mogelijk van buitenaf. Zo houden we de gebruiker van het pand niet van z'n werk. We maken bij elk project weer een andere afweging. In het ene geval kiezen we bijvoorbeeld voor een slim geplaatst frame op het dak dat afsteunt op de dakbalken. Soms komen we uit op een constructieve aanpassing waarbij we een spant versterken met extra kip- of kniksteunen die het dak meer sterkte en stijfheid geven.

Panelen op een pand van dertig jaar oud

De eigenaar van een logistiek bedrijfspand uit 1991 wilde graag renoveren en verduurzamen met zonnepanelen. Uit het eerste constructieonderzoek bleek echter dat de dakplaten geen reserve hadden om de zonnepanelen te kunnen dragen. Aanvullend onderzoek liet echter zien dat de dakbalken wel sterk genoeg waren. Door de onderconstructie van de panelen alleen boven de dakbalken af te steunen, worden de dakplaten ontzien.

Verschillende opdrachtgevers, verschillende oplossingen

Uiteindelijk zijn de wensen van de opdrachtgever bepalend voor de oplossing. Een ontwikkelaar maakt andere afwegingen dan een verhuurder van een pand. En er zijn ook bedrijven die dolgraag willen verduurzamen en bijkomende kosten voor lief nemen. We leveren dus telkens maatwerk.

Denken in oplossingen

Met wat extra inspanning is het tegenwoordig vaak tóch mogelijk om zonnepanelen te plaatsen, ook al leek het dak daar eerder niet geschikt voor. Twijfelt u over de draagkracht van uw dak? Eneco kijkt zorgvuldig naar alle mogelijke oplossingen en onderzoekt graag met u de mogelijkheden. Meer weten? Neem dan hier contact op.

Dit artikel is gesponsord door Eneco