Allround energiepartner Eneco: 'Er is zoveel meer dan zonnepanelen'

Allround energiepartner Eneco: 'Er is zoveel meer dan zonnepanelen'

Dave de Lang is regiomanager Midden-Nederland bij Eneco. Hij is druk, want steeds meer bedrijven weten hem te vinden. "Er is bijna geen bedrijf meer zónder energiedoelstellingen", vertelt hij. "Vaak is de exacte klantbehoefte in eerste instantie nog niet duidelijk. Als allround energiepartner zijn wij juist sterk in het helpen vaststellen van die behoefte. Daarna gaan we pas in oplossingen denken."

Snel schakelen en verbinden

“Onze schaalgrootte is een enorm voordeel. We kennen de regionale energiestrategie, weten wat de randvoorwaarden zijn en hebben regelmatig contact met gemeenten en netbeheerders. Er komt bij ons gewoon een heleboel bij elkaar. Daarom moeten en kunnen we snel schakelen en verbinden. Dan is het mooi om als energiepartner met een bedrijf het gesprek aan te gaan over de duurzaamheidsambitie en een roadmap naar een duurzaam
energiesysteem uit te werken.”

Samen de klantbehoefte vaststellen

In de logistiek wordt er vanwege de grote dakoppervlakken van DC’s en bedrijfshallen natuurlijk al snel gedacht aan zonnepanelen. “Dat is meestal ook de eerste stap. Maar er gebeurt en kán nog zoveel meer. Denk maar aan de warmtevoorziening en laadpalen. Daarnaast moet het ook allemaal inpasbaar zijn. Steeds meer zien we capaciteitsbeperkingen op de publieke infrastructuur. Dan zoeken we samen met de opdrachtgever naar lokale oplossingen.”

Lokale oplossingen

De Lang: “We proberen de lokale energiebehoefte zoveel mogelijk te matchen met de opgewekte energie. Dit kan bij de klant zijn, maar soms moeten we groter denken en hebben we het gebied nodig om dit te organiseren. We kunnen dan diverse oplossingen inzetten, zoals batterijen en slimme schakeling. Als grote speler hebben we daar veel ervaring mee.”

Dave de Lang: "We proberen de lokale energiebehoefte zoveel mogelijk te matchen met de opgewekte energie."
Dave de Lang: "We proberen de lokale energiebehoefte zoveel mogelijk te matchen met de opgewekte energie."

Allround energiepartner

Dave de Lang noemt nog een sterke kant: “Wij verkopen niet één enkel product, maar bieden een heel scala aan oplossingen. Daarbij vinden we het gewoon leuk om mee te denken en innovatief uit de hoek te komen. Zowel in de techniek, als in financiële en organisatorische oplossingsrichtingen kunnen we maatwerk leveren. Dat betekent dat je bijna altijd een oplossing kan bieden voor de uitdaging die de klant heeft. Wat dat aangaat is
de energiemarkt de afgelopen decennia compleet veranderd. En wij als bedrijf ook. Voor onze zakelijke klanten zijn we nu echt een allround energiepartner.”

Ontzorgen

Allround energiepartner betekent dat het bedrijf hun klanten compleet kan ontzorgen. “Het is allemaal best complexe materie. Dat is niet erg. Als je als particulier een nieuwe auto koopt, hoeft je ook niet te weten hoe alles onder de motorkap werkt. Als je maar tevreden bent over de prestaties en de prijs-kwaliteitverhouding. Dat geldt voor ons net zo. Als wij als kennispartner aan boord zijn, hóef je niet alles zelf te weten.”

Zowel in de techniek, als in financiële en organisatorische oplossingsrichtingen kunnen we maatwerk leveren”

Slimme oplossingen

Ontwikkeling zit soms in kleine dingen. Zo blijkt dat bestaande daken die eerder niet geschikt waren voor zonnepanelen dankzij slimme constructieve oplossingen nu toch panelen kunnen dragen. “Vroeger kon dat financieel niet uit, maar door de SDE++ subsidie en de hogere energieprijzen ziet de businesscase er nu compleet anders uit.”

Goede klantrelaties

Dave de Lang is enthousiast over de projecten die de afgelopen tijd zijn gerealiseerd. “Heineken en Schiphol zijn al jaren gewaardeerde klanten, waarmee we echt samen plannen uitwerken. Zo kunnen we ook op lange termijn de beste keuzes maken. Dat zijn mooie dingen.”

Dit artikel is gesponsord door Eneco.