Laat zonnepanelen op logistiek vastgoed maximaal renderen

Laat zonnepanelen op logistiek vastgoed maximaal renderen
Nieuwe technieken kunnen de zonnestoominstallatie beter en efficiënter maken.

De energietransitie is volop in beweging. Steeds meer logistieke bedrijven investeren in een groene energievoorziening. Vaak kiezen ontwikkelaars, investeerders of gebruikers van logistiek vastgoed voor zonnepanelen vanwege de vele vierkante meters plat dak waar ze over beschikken.

Deze ontwikkeling speelt een belangrijke rol in het verduurzamen van onze landelijke energievoorziening, maar net zo belangrijk is dat na realisatie het maximale rendement uit een zonnestroominstallatie wordt gehaald. Een partnership aangaan voor het volledige onderhoud en de exploitatie van het zonnestroomsysteem is de ideale oplossing.

Technisch onderhoud aan zonnepanelen

Een optimale en continue werking van de zonnestroominstallatie is nodig om de investering terug te verdienen. Het kan moeilijk inschatten zijn wat nou eigenlijk ‘optimaal’ is. Door dit uit te besteden aan een expert op het gebied van Solar Asset Management wordt de logistiek vastgoed gebruiker/ontwikkelaar ontzorgd en kan die zich op zijn core business focussen. De Solar Asset Manager bewaakt de investering, het rendement en de juiste werking van het systeem.

Proactief handelen en storingen voor zijn

Voor een optimaal rendement zijn engineers, servicemonteurs en data-analisten dagelijks in de weer. Met behulp van geavanceerde software laten zij zonnestroominstallaties optimaal functioneren. Data wordt inzichtelijk gemaakt door dagelijks te monitoren en afwijkingen worden geanalyseerd. Zo wordt bijvoorbeeld de stroomproductie ten opzichte van de zoninstraling geanalyseerd en weergegeven. Dit maakt het mogelijk proactief te handelen en storingen voor te zijn.

Nieuwe technieken

Nieuwe technieken kunnen de zonnestoominstallatie beter en efficiënter maken. Door een partnership aan te gaan met een Solar Asset Manager blijft het zonnesysteem up-to-date voor optimale prestaties. Zo wordt samen met periodieke inspecties het onderhoud van het zonnesysteem gewaarborgd en blijft de opbrengst optimaal.

Organisatorische ondersteuning zonnestroominstallatie

Organisatorisch gezien komt er heel wat kijken bij een zonnestroominstallatie: er zijn veel partijen bij betrokken voor een optimaal rendement. Dit heeft een behoorlijke impact op het contractmanagement. Doordat al deze partijen apart moeten worden aangestuurd ontstaat het risico op miscommunicatie. Door in zee te gaan met een partner voor onderhoud wordt de coördinatie van het contractmanagement overgelaten aan een partner die ervaring heeft met die processen. Zo wordt miscommunicatie voorkomen.

Ook voor de afstemming met verzekeraars, het afhandelen van eventuele ontstane schade en het ontvangen van garantie kan een dergelijke samenwerking zeer van waarde zijn. Zulke afhandelingen kosten tijd en aandacht vanwege de complexiteit van het systeem en in het geval van benodigde werkzaamheden aan het systeem is veiligheid gegarandeerd.

Servicecontract

De hiervoor genoemde voorbeelden zijn reden een servicecontract te overwegen voor het onderhoud van een zonnestroominstallatie. Dieper ingaan op de materie? Vraag vrijblijvend een gesprek aan met één van de adviseurs van KiesZon. Per systeem kan inzichtelijk gemaakt worden wat er benodigd is voor een optimale werking.

KiesZon ontwerpt, financiert en realiseert grootschalige zonnestroomprojecten. Na oplevering verzorgt het bedrijf tevens het onderhoud en de exploitatie van het project. Van het eerste kennismakingsgesprek tot aan de jaarlijkse onderhoudsbeurt, zij zorgen voor een vlekkeloos proces gericht op het realiseren van een optimaal presterend zonnestroomproject.

Het proces wordt vormgegeven met eigen adviseurs, eigen engineers, eigen uitvoerders en een eigen werkwijze. Dat is verticale integratie; alles in eigen huis én in eigen beheer.

Dit artikel is gesponsord door KiesZon