Welke vorm van automatisering kies je? Zes indicatoren

Welke vorm van automatisering kies je? Zes indicatoren
Automatisering van het magazijn vergt een belangrijke investering, die lang niet in alle gevallen binnen één of twee jaar is terugverdiend.

Automatisering is voor veel bedrijven de volgende stap in verbetering van magazijnprocessen. Maar welke vorm van automatisering komt daarvoor in aanmerking? Deze zes indicatoren duiden op een hybride variant met meerdere oplossingen. Een artikel van Jungheinrich.

Op de vraag welke vorm van automatisering de voorkeur verdient, bestaat geen gemakkelijk antwoord. Daarvoor is een uitgebreide analyse van de bestaande processen en beschikbare data nodig. Meestal wijst die analyse in de richting van een mix met verschillende oplossingen: hybride automatisering. Maar welke factoren bepalen hoe die mix eruit ziet?

1. Assortiment

De belangrijkste indicator is het assortiment. Hoe groter de diversiteit in afmetingen en gewichten, hoe groter het aantal systemen dat nodig is. Denk aan een onderdelenmagazijn van een machinefabrikant waarin boutjes en moertjes op voorraad liggen, maar ook complete aandrijfmotoren.

Een aspect dat hiermee nauw samenhangt, is de besteleenheid van elk product. Bestellen klanten de producten met pallets tegelijk, met dozen tegelijk of per stuk? Ook belangrijk is de omloopsnelheid. Het maakt verschil of een artikel honderden keren per dag of misschien maar eens per maand wordt besteld.

2. Orderpatroon

Het orderpatroon gaat onder meer over het moment waarop klanten orders plaatsen. Komen de orders netjes verdeeld over de dag binnen? Of is er zoals in e-commerce sprake van een piek aan het eind van de dag die meteen moet worden verwerkt? In dat geval zijn de doorlooptijden van een manuele oplossing vaak te lang en is enige automatisering noodzakelijk.

Een andere relevante vraag is welke artikelen meestal samen worden besteld. Het kan slim zijn om die artikelen in hetzelfde systeem te leggen. Een consument die een nieuwe laptop bestelt, zoekt misschien ook een nieuwe muis. Als beide producten in verschillende systemen liggen, zijn extra inspanningen nodig om ze in dezelfde verzenddoos te stoppen.

3. Ruimte

Gaat het om automatisering van een bestaand of een nieuw magazijn? En is dat nieuwe magazijn gevestigd in een bestaand of nieuw pand? Bij nieuwbouw gelden nauwelijks restricties - alle opties liggen nog open. Dat is niet het geval bij een bestaand pand. Het aantal vierkante meters, de plafondhoogte en de draagkracht van de vloer beperken de keuzemogelijkheden.

Als het gaat om een bestaand magazijn, is het belangrijk om toekomstscenario’s in kaart te brengen. Wat zijn de verwachte volumes over drie, vijf of tien jaar? Biedt het pand voldoende ruimte om stijgende volumes op te vangen? Zo ja, dan komen automatiseringssystemen met een langere terugverdientijd in aanmerking.

4. Schaalbaarheid

Sommige bedrijven opereren in volatiele markten die gevoelig zijn voor bijvoorbeeld modetrends, weersomstandigheden, innovaties, beurskoersen of handelsembargo’s. Dat vraagt om systemen waarvan de capaciteit eenvoudig kan worden uitgebreid. De schaalbaarheid is bij een manueel systeem doorgaans groter, maar de nieuwste generatie automatiseringssystemen scoren op dit punt steeds beter.

Een combinatie van systemen zoals bij hybride automatisering kan met name voor het midden- en kleinbedrijf interessant zijn: ze kunnen een deel van hun proces automatiseren, zodat de investeringskosten beperkt blijven. Als de situatie dat toelaat, kunnen ze een volgende stap zetten.

5. Flexibiliteit

Bedrijven zijn meer in beweging dan ooit tevoren. Ze betreden nieuwe markten, introduceren nieuwe productgroepen, openen nieuwe afzetkanalen en stoppen met activiteiten die geen bijdrage meer leveren aan de winst. Dat heeft gevolgen voor het magazijn. Een automatisch opslag- en orderpicksysteem dat vandaag prima voldoet, schiet morgen misschien te kort.

Een automatisch opslag- en orderpicksysteem dat vandaag prima voldoet, schiet morgen misschien te kort”

Met name logistiek dienstverleners hechten grote waarde aan flexibiliteit, gezien de vaak kortlopende contacten met opdrachtgevers. Traditioneel gaat hun voorkeur uit naar manuele systemen, maar ook automatiseringssystemen worden steeds flexibeler in gebruik. Misschien levert een combinatie van een manueel en automatisch systeem een goed compromis tussen efficiëntie en flexibiliteit.

6. Terugverdientijd

De terugverdientijd is vaak doorslaggevend. Automatisering van het magazijn vergt een belangrijke investering, die lang niet in alle gevallen binnen één of twee jaar is terugverdiend. De vraag is welke terugverdientijd wel acceptabel is. Hoe korter de terugverdientijd moet zijn, hoe kleiner het aantal automatiseringsopties.

De terugverdientijd zelf wordt in belangrijke mate bepaald door de arbeidskosten. In een magazijn met twee of drie ploegen is een automatiseringssysteem eerder rendabel dan in een magazijn dat alleen dagdiensten draait. Leidt automatisering tot een terugverdientijd die niet acceptabel is voor de financieel directeur? Denk dan eens aan leasing.

Verder lezen over hybride automatisering? De whitepaper ‘Hoe hybride automatisering uw warehouse flexibel, efficiënt en toekomstbestendig maakt’ downloadt u gratis via automatisering.jungheinrich.nl/hybride-automatisering.

Dit artikel is gesponsord door Jungheinrich.