'Zo werkt leasen volgens de equipment-first-aanpak' 

'Zo werkt leasen volgens de equipment-first-aanpak' 
"Door onze ervaring in de transportsector weten we wat juist nu belangrijk is voor een ondernemer."

Beequip, een leasemaatschappij met kennis van materieel, is in deze bijzondere tijd gewoon open. Lease officer Cor Telleman: "Door onze ervaring in de transportsector weten we wat juist nu belangrijk is voor een ondernemer".

Logistieke bedrijven kunnen naast nieuw ook gebruikt materieel leasen bij de leasemaatschappij. Cor Telleman: "Je kunt voor elektrische bedrijfswagens kiezen of (een deel van) je eigen wagenpark laten herfinancieren door middel van sale-and-lease-back. Ook als je een starter bent of wat minder goede jaren achter de rug hebt. IJzer boven cijfers noemen we dat."

Equipment-first-aanpak

Wanneer je bij Beequip een lease-aanvraag doet, gaat dat anders dan wanneer je bij je bank een lening aanvraagt. Je bent waarschijnlijk gewend dat er eerst naar jouw jaarrekening gekeken wordt, om te beoordelen of je een stabiele partner bent om geld aan uit te lenen.

Cor Telleman: "Deze equipment-first-aanpak is mogelijk door dicht bij de klant te staan, en door onze kennis van het materieel."

"Bij ons werkt dit anders", vertelt Cor. "Wanneer je een vrachtwagen leasen wilt, inspecteert één van de logistieke experts in welke truck je interesse hebt; of deze nieuw is of gebruikt, wat de waarde van de vrachtwagen is en wat je er mee gaat doen. Op basis van deze kenmerken wordt vervolgens de lease gebaseerd. De truck geldt dan als het onderpand van de lease."

"Deze equipment-first-aanpak is mogelijk door dicht bij de klant te staan, en door onze kennis van het materieel waar een transportonderneming op draait. Hierdoor is er begrip voor wat belangrijk is voor jou als ondernemer. En wordt er meegedacht om een op maat gemaakte financiering aan te bieden. Ook als je een starter bent of wat minder goede jaren achter de rug hebt."

Elektrische bedrijfswagen leasen

Naast het financieren van nieuw en gebruikt wegtransport, kon Beequip niet uitblijven met een oplossing voor de oplopende vraag naar elektrisch. "Waar de automarkt al 5 tot 10 jaar geleden begon met deze transitie, is elektrificatie binnen de traditionele wegtransportmarkt (vrachtwagens en bedrijfswagens) nu volop in ontwikkeling. Hierbij spelen emissie-vrije zones, technologische ontwikkelingen en de coronacrisis een belangrijke rol", vertelt Cor.

Vanwege deze ontwikkelingen zijn veel ondernemers zich aan het oriënteren op de potentie van elektrisch rijden. Cor: "Wij wilden deze vooruitstrevende ondernemers kunnen helpen, waardoor ze nu als eerste merkonafhankelijke financier leaseoplossingen voor elektrische bedrijfswagens aanbieden. En met succes, want het eerste grote project is intussen al rond: de samenwerking met Red je Pakketje (RJP), die op grote schaal zijn overgestapt op elektrisch rijden om zo als eerste in Nederland CO2 vrij te gaan bezorgen."

Herfinancieren

Daarnaast worden in deze periode veel ondernemers geholpen door kapitaal vrij te maken met het herfinancieren van materieel, of wel sale-and-lease-back. "Op deze manier komt er geld vrij dat eigenlijk ‘vast’ zit in het wegtransport dat je in bezit hebt. Vanaf een waarde van 100.000 euro kun je voor een sale-and-lease-backconstructie terecht."

Op deze manier komt er geld vrij dat eigenlijk ‘vast’ zit in het wegtransport dat je in bezit hebt”

Wanneer je kiest voor het herfinancieren van je wagenpark of een deel daarvan dan bepaalt de leasemaatschappij de dagwaarde en koopt deze van je over. Jij ontvangt dit bedrag waardoor kapitaal vrijkomt en je dit kunt gebruiken. Tegelijkertijd betaal je elke maand een vast bedrag totdat het transport weer op jouw naam staat. Ondertussen kun je je trucks gewoon blijven gebruiken. "Een reden om te kiezen voor sale-and-lease-back kan zijn dat je bijvoorbeeld je je liquiditeit wil vergroten om weer wat ademruimte te creëren. Of het opbouwen van een zogenoemde ‘oorlogskas’ met oog op de toekomst, zodat jouw onderneming zijn sterke positie behoudt."

Vrijgekomen kapitaal

Ondanks dat veel ondernemers pas aan herfinancieren denken wanneer ze financiële zorgen hebben, kan het voor elke onderneming die wil blijven groeien een uitkomst zijn. Het kapitaal dat vrijkomt uit je machines kun je namelijk gebruiken voor bijvoorbeeld:

  1. Deels of volledige aflossing van de rekening courant
  2. Het financieren van een wagenpark of vloot (of als je deze onderbrengt in een lease het betalen van de goodwill)
  3. Aantrekken van chauffeurs en bekostigen van specifieke opleiding
  4. Eigen vermogen beschikbaar maken voor dividenduitkering
  5. Aanbetalingen voor voertuigen met lange levertijd (bijv. wagen met autolaadkraan of kolkenzuiger)
  6. Investeringen in TMS of andere IT-systemen voor een efficiëntere planning van het wagenpark of stroomlijnen van administratie/facturatie.

Online leaseprijs berekenen

Benieuwd geworden naar de maandelijkse kosten van een lease? Maak vrijblijvend een leaseberekening in de leasecalculator op de website voor een lease of een sale-and-lease-back. "Hier wordt op basis van het merk, de conditie (gebruikt of nieuw), het bouwjaar, en de aanschafwaarde de maandelijkse leaseprijs bepaald", besluit Cor Telleman.

Dit artikel is gesponsord door Beequip.