Aantal keuringen machineveiligheid stijgt door corona

Aantal keuringen machineveiligheid stijgt door corona

Het aantal machineveiligheidskeuringen dat door erkende VA-keurbedrijven is uitgevoerd in de afgelopen 10 maanden, is gestegen met ruim 10 procent ten opzichte van dezelfde periode van 2019. Hiermee is het duidelijk dat de coronavirusperiode tot nu toe geen negatieve invloed heeft gehad op keurwerkzaamheden en dat machineveiligheid prioriteit blijft.

Voor veel bedrijven is dit jaar een enorme uitdaging waarbij men worstelt met de beperkingen en mogelijkheden om door te kunnen blijven werken. Over het algemeen lukt dit gelukkig redelijk goed, hoewel investeringen in bijvoorbeeld nieuwe machines wat sneller op een laag pitje worden gezet en vooralsnog worden uitgesteld. Veel machine-eigenaren kiezen ervoor om voorlopig nog even met de huidige machines door te blijven werken. Men wil dan uiteraard wel graag dat de machines in goede en veilige conditie blijven en een keuring op machineveiligheid draagt daar aan bij. Zeker wanneer een keuring slim wordt gecombineerd met een (grote) onderhoudsbeurt, wordt onnodige stilstand veelal voorkomen.

Checklist 'Samen veilig doorwerken'

Directeur VA-keur Jelle Bartlema: “Ondanks de moeilijke tijd voor veel bedrijven in deze door het coronavirus gekenmerkte periode, blijkt dat het laten keuren van machines op hun veiligheid  gelukkig goed doorgaat. Machine-eigenaren kiezen ervoor om hun machinepark in goede en veilige conditie te houden."

"Onze erkende VA-keurbedrijven zijn in staat gebleken om met genomen voorzorgsmaatregelen heldere afspraken te maken met hun klanten om zo de keurwerkzaamheden door te laten gaan. Daarbij heeft ook de checklist ‘Samen veilig doorwerken’ die door onze moederorganisatie Fedecom is opgesteld, een positieve rol gespeeld. Hierin wordt de manier van werken beschreven waardoor keurmeesters hun werk bij klanten kunnen blijven uitvoeren”.

Deskundig inspelen op elektrificatie machinepark

Jelle Bartlema

Een andere ontwikkeling die nadrukkelijk zichtbaar wordt is de verdergaande elektrificatie van het machinepark. De ontwikkelingen op dat gebied gaan razendsnel en steeds meer machines en werkmaterieel is verkrijgbaar in een elektrische variant. Bedrijven kiezen daar ook in toenemende mate voor, onder meer om te voldoen aan de klimaat- en duurzaamheidsdoelstellingen die worden gesteld. Dit stelt wel eisen aan de deskundigheid van de keurmeesters die dergelijke elektrische machines moeten keuren.

De kennis van elektra gaat een steeds grotere rol spelen in het keurproces. Dat is ook de reden waarom VA-keur al in 2019 de beslissing heeft genomen om naast de bestaande keurmeesteropleidingen een separate opleidingsmodule Elektro neer te zetten en deze ook verplicht te stellen voor de keurmeesters. Hiermee wordt de deskundigheid op dit gebied geborgd.

Veilige machines en werkmaterieel?

VA-keur is de periodieke machineveiligheidskeuring voor allerhande arbeidsmiddelen en werkmaterieel. Van klein elektrisch of motorisch aangedreven handgereedschap tot grotere machines als heftrucks, hoogwerkers en verreikers. Een brede keurscope dus met deze onafhankelijke en deskundige veiligheidskeuring die wordt uitgevoerd door zo’n 260 specifiek gecertificeerde keurbedrijven.

Een actuele VA-keurveiligheidskeuring geeft aan of de machine voldoet aan de wettelijke bepalingen die onder meer de ARBO-wet er aan stelt. Er is altijd wel een VA-keurbedrijf in de buurt.

Dit artikel is gesponsord door VA-Keur.

Lees ook: Jelle Bartlema: ‘Een eigen veiligheidsrichtlijn is zo gek nog niet’