Jelle Bartlema: 'Een eigen veiligheidsrichtlijn is zo gek nog niet'

Jelle Bartlema: 'Een eigen veiligheidsrichtlijn is zo gek nog niet'

Hij wil maar één ding: arbeidsmiddelen die veilig zijn. "Uiteraard is het goed dat er wetgeving is waar we met onze arbeidsmiddelen aan moeten voldoen, maar een branche eigen veiligheidsrichtlijn die hier aantoonbaar aan voldoet, maakt het voor de dagelijkse praktijk een stuk werkbaarder, en dus veiliger". Dat zegt Jelle Bartlema, directeur  VA-keur, de machineveiligheidskeuring van branchevereniging Fedecom.

VA-keur is de periodieke machineveiligheidskeuring voor allerhande arbeidsmiddelen en werkmaterieel. Van klein elektrisch of motorisch aangedreven handgereedschap tot grotere machines als heftrucks, hoogwerkers, verreikers en tractoren. Een brede keurscope dus voor deze veiligheidskeuring die wordt uitgevoerd door zo’n 260 specifiek gecertificeerde keurbedrijven, die zijn aangesloten bij de brancheorganisatie Fedecom.

Een actuele VA-keurveiligheidskeuring geeft aan of bijvoorbeeld de heftruck voldoet aan de wettelijke bepalingen die de ARBO wet er aan stelt of aan de NEN 3140 norm wanneer het gaat om een elektrische truck met bijbehorende lader.

Digitaal inzicht via online keurregistratiesysteem

Alle VA-keurbedrijven werken met het eigen online VA-keur-registratiesysteem. De uitgevoerde keuringen worden voorzien van een uniek genummerde sticker met bijbehorende inspectierapportage. De keuringen worden  centraal afgemeld en geregistreerd in het VA-keur-registratiesysteem. Via een speciaal aan te vragen klantenlogin bij het VA-keurbedrijf kunnen klanten zelf toegang krijgen tot de keurrapporten van hun gekeurde arbeidsmiddelen. Makkelijk en praktisch zonder allerlei (papieren) rompslomp.

Steekproeven garanderen kwaliteit

Om de kwaliteit en onafhankelijkheid te bewaken worden ook nog eens steekproeven uitgevoerd op uitgevoerde keuringen. Dit gebeurt door een externe steekproefinstantie. “Net als bij de auto’s waar een steekproef op de APK-keuring wordt gedaan, hanteert VA-keur ook een steekproefregime waarmee we eigenlijk een soort garantie op veiligheid en kwaliteit geven”, aldus Bartlema.

Gecertificeerd volgens eigen VA-keur Richtlijn

De kwaliteit van veiligheid komt ook nog op een andere manier tot uiting. Alle VA-keurbedrijven zijn gecertificeerde bedrijven. Enkele jaren geleden is het initiatief genomen om een branche eigen veiligheidsrichtlijn op te stellen, de zogenaamde VA-keurrichtlijn. Hierin staan de eisen waarmee aangetoond kan worden dat men veiligheid, gezondheid en milieu (VGM) beheerst tijdens het uitvoeren van werkzaamheden op de werkvloer.

Jelle Bartlema

Daarnaast gelden er aanvullende eisen om het veiligheidsbewustzijn tijdens het werk te verhogen, via verplichte werkplekinspecties en toolboxmeetingen. De eisen staan in een digitale certificeringsportal wat de keurbedrijven in staat stelt om op een efficiënte wijze invulling te geven aan hun eigen veiligheidsbeleid. Jaarlijks wordt door een onafhankelijke auditor gekeken of het VA-keur-keurbedrijf nog voldoet aan de eisen van de VA-keurrichtlijn.

Het moet gaan om de inhoud en niet het 'naampje'

Bartlema: “Ik erger me nog wel eens aan het automatisme waarmee in bijvoorbeeld aanbestedingsprocedures en bij (voornamelijk) grote opdrachtgevers zomaar even van kleine, (onder)aannemende bedrijven vereist wordt dat deze bijvoorbeeld VCA* of VCA** gecertificeerd dienen te zijn."

Ik erger me wel eens aan het automatisme waarmee grote opdrachtgevers van kleine bedrijven eisen dat deze VCA* of VCA** gecertificeerd dienen te zijn.”

"Natuurlijk moet de eigen interne veiligheid van deze bedrijven goed op orde zijn, laat daar geen misverstand over bestaan, maar het moet wel gaan om de inhoud en niet om het 'naampje'.

Gelukkig weten we steeds meer opdrachtgevers te overtuigen van de kwaliteit van de VA-keur richtlijn en zien we een toenemende acceptatie daarvan als een uitstekende borging van het veiligheidsbeleid van het keurbedrijf. Daar gaat het tenslotte toch om. Nee, een eigen veiligheidsrichtlijn is zo gek nog niet.

Dit artikel is gesponsord door VA-keur.