Zes tips: zo voorkom je schade tijdens transport

Zes tips: zo voorkom je schade tijdens transport

In de sector Transport & Logistiek komt schade door diefstal het vaakst voor. Daarnaast is ladingschade, beschadiging tijdens laden en lossen en schade bij het transport ook vaak aan de orde. Hieronder lees je een aantal tips & tricks om schade tijdens transport te voorkomen.

Voorkom schade door diefstal

Diefstal is een veelvoorkomende schade. Hierdoor kan je niet leveren en loop je winst mis. Lees hieronder hoe je het risico van diefstal vermindert.

Tip 1: Beveilig je gebouw

Vrijdag- en zaterdagnacht vinden de meeste ladingdiefstallen plaats. Zorg dus dat je pas op maandag laadt en gelijk vertrekt naar het losadres. Sla producten in het weekend veilig op achter slot en grendel.

Door routine worden medewerkers soms minder alert. Stel daarom duidelijke procedures op voor medewerkers en bezoekers. Bijvoorbeeld bij de ontvangst van toeleveranciers. Ook kunnen technologieën als geïntegreerde toegangscontrole ondersteuning bieden.

Voorkom ladingschade door breuk en vocht

Als je je bezig houdt met transport via de lucht, over de weg, over het spoor of via het water, dan heb je ook te maken met omstandigheden als breuk en vocht. Dit zijn risico’s die kunnen leiden tot achteruitgang van de producten en dus verlies. Hoe kun je deze risico’s voorkomen?

Tip 2: Gebruik stuwzakken tegen breukschade

Goederen en producten krijgen tijdens transport vaak veel te verduren. Ze kunnen bijvoorbeeld breken door een val, stoot of trilling. Breuk is een veelvoorkomende schade tijdens transport en kan flink in de kosten lopen. Het gebruik van stuwzakken is een goede oplossing tegen schokken, kantelen en doorzakken. Ook zorgen stuwzakken ervoor dat pallets niet omvallen of beschadigd raken tijdens het transport. Gebruik daarnaast de juiste verpakking die voldoende bescherming biedt aan het product.

Tip 3: Bescherm je producten tegen vocht

Exporteer je producten in containers? Dan is vochtschade door condensatie een groot probleem. Vocht in een container ontstaat als gevolg van het opwarmen en afkoelen van de container. Vochtschade kan leiden tot een aanzienlijk verlies van goederen en hoge kosten. Om vochtschade te reduceren worden vaak droogmiddelen of ‘desiccants’ gebruikt. Deze middelen absorberen vocht uit de lucht om zo de vorming van water tegen te gaan.

Voorkom beschadiging tijdens laden en lossen en het transport

Relatief veel schade ontstaat tijdens het laden en lossen of door verschuivende lading. Als je jouw producten en goederen laat vervoeren, dan volgt de vraag wie er opdraait voor de kosten. Welke maatregelen kun je vooraf nemen?

Tip 4: Zet de lading specialistisch vast

Het zekeren van lading is zeer specialistisch en vraagt daardoor om een advies op maat. Verschillende manieren van laden en soorten lading vragen om een veelvoud van soorten ladingzekering. In zijn algemeenheid is het belang van ladingzekering dat de lading niet in beweging kan komen. Dit is van toepassing op alle soorten lading. Maak gebruik van de juiste en goedgekeurde ladingvastzetmiddelen.

Het advies is om voor vertrek de ladingzekering altijd te controleren en indien mogelijk bij het laden aanwezig te zijn. Je kunt ook een expert inschakelen voor het gereedmaken van de lading om schade tijdens laden en lossen te voorkomen.

Tip 5: Zorg dat je goed verzekerd bent

Let er ook op dat je verzekering, zoals een vervoerdersaansprakelijkheids- verzekering of een goederentransportverzekering afdoende dekking biedt voor het gehele transport. De vervoerder wordt betaald om het transport van de goederen op zich te nemen. Maar het kan zijn dat door wetgeving of vervoerscondities, de vervoerder slechts beperkt of helemaal niet aansprakelijk is voor schade aan de goederen.

De verzekering van de transporteur keert meestal per kilo vervoerde goederen uit. Daardoor kan de dekking in jouw branche al snel ontoereikend zijn. De vervoerder zelf is maar beperkt aansprakelijk. Controleer op de polis of laden en lossen is meeverzekerd. Juist tijdens het in- en uitladen kan schade ontstaan.

Tip 6: Zorg voor het gebruik van Incoterms

Het is goed van tevoren vast te leggen wie waarvoor verantwoordelijk is bij het transport. Dat kan door gebruik te maken van Incoterms (International Commercial Terms). Incoterms zijn standaard leveringsvoorwaarden die dienen als contract tussen koper en verkoper bij wereldwijde handel. Denk hierbij aan de invoer, uitvoer of doorvoer van goederen. Ze zijn ontwikkeld en gepubliceerd door de International Chamber of Commerce (ICC). Met Incoterms leg je vast:

  • welke verplichtingen de afzender en ontvanger hebben;
  • wie welke verzekeringen, vergunningen, machtigingen en andere formaliteiten regelt;
  • wie tot welk punt het transport regelt;
  • het punt waarop de kosten en risico’s overgaan van de fabrikant naar de koper. Bij inkoop van spullen in het Verre Oosten, kun je bijvoorbeeld afspreken dat je pas het risico draagt vanaf het moment dat de spullen over de reling van het schip zijn geladen.

Verzeker je bedrijf van zorgeloos transport

Transportverzekeringen beschermen je tegen financiële schade door bijvoorbeeld diefstal, verlies, beschadiging en bederf.

Dit artikel is gesponsord door Nationale Nederlanden.