Juiste palletkeuze van groot belang voor efficiënt logistiek proces

Juiste palletkeuze van groot belang voor efficiënt logistiek proces

Het belang van pallets is enorm voor een groot aantal uiteenlopende logistieke processen. Wanneer niet de juiste pallets worden gebruikt kan dit tal van problemen veroorzaken. Een goede pallet die aansluit op de toepassing draagt juist bij aan een efficiënt proces.

Kwalitatieve pallets voor continuïteit

Of het nu gaat om een distributiecentrum waar goederen worden gedistribueerd op pallets, een volautomatische productielijn waar pallets in de laatste fase worden volgeladen met de geproduceerde goederen, of een klein magazijn waar goederen staan opgeslagen: een kwalitatieve pallet is enorm belangrijk.

Gebrekkige pallets zorgen voor een stilstand van processen. Wanneer op een volautomatische productielijn de pallet het begeeft onder het gewicht van de goederen, zal de lading vallen en komt de productielijn tot stilstand. De goederen en de pallet dienen verwijderd te worden, de productielijn moet herstart worden. Niet alleen loopt het productieproces achterstand op, ook moeten er manuren beschikbaar worden gesteld.

Selectie type pallet

Frank Bennemeer, commercieel directeur bij de Palletcentrale, onderschrijft het belang van pallets binnen logistieke processen. “En dan gaat het niet alleen om kwaliteit. Ook de selectie van het type pallet bij de toepassing is enorm belangrijk. Het product, de stapelwijze op de pallet, een inrichting van een productielijn, de transportmethodes, ze dienen allemaal afgewogen te worden bij de keuze voor een pallet. Wij nemen het mee in ons advies. Een goede pallet kan problemen voorkomen, maar evengoed kan een goede selectie ook kostenbesparend zijn.”

Met de Palletcentrale verkoopt Bennemeer jaarlijks zo’n 6 miljoen pallets. Waarvan ruim 4 miljoen gebruikte. Zonder dat dit afdoet aan de kwaliteit.

De keuze voor gebruikte pallets kan verschillen per bedrijf. Maar gebruikte pallets kennen in alle gevallen twee voordelen. Het kopen van gebruikte pallets is duurzaam en het levert een inkoopvoordeel op.

Gebruikte pallets duurzaam

Met de in- en verkoop van gebruikte pallets is er sprake van grootschalige recycling. Het grote aantal gebruikte pallets dat steeds opnieuw wordt verhandeld, zorgt ervoor dat veel minder nieuwe pallets hoeven te worden geproduceerd. Dit circulaire proces draagt bij aan de vermindering van CO2-uitstoot, omdat het kappen van bomen wordt verminderd.

Bennemeer: “Vorig jaar hebben onze klanten ervoor gezorgd dat er 1.572.000 bomen zijn bespaard door gebruikte pallets in te kopen.”

Houtafval wordt ook geminimaliseerd. Kapotte pallets worden gerepareerd. Bij de Palletcentrale wordt resthout dat hierbij tot stand komt ook niet direct als afvalhout verwerkt. “Ons houtafval wordt geheel ingezet als grondstof voor de groene energiemarkt, of voor eigen HT-ovens”, aldus Bennemeer.

Inkoopvoordeel gebruikte pallets

Voor zowel houten pallets als kunststof pallets geldt dat bedrijven besparen op de inkoop wanneer zij werken met gebruikte pallets. Bennemeer vertelt: “De prijzen van gebruikte pallets liggen doorgaans een stukje lager. Voor veel bedrijven maakt het gebruik van nieuwe of gebruikte pallets in de operatie geen verschil, maar levert het een mooi inkoopvoordeel op”.

Opkoop gebruikte pallets

Ook bedrijven die werken met nieuwe pallets profiteren van de handel in gebruikte pallets. Zij kunnen aan de Palletcentrale hun gebruikte pallets verkopen. Zo dragen zij als nog bij aan hun omgeving door de pallets een tweede leven te gunnen en vergaren ze extra inkomsten in plaats van dat zij verwijderingskosten betalen.

Beschikbaarheid pallets van belang

Niet alleen de kwaliteit van de pallets zelf is belangrijk om de continuïteit van processen te waarborgen. Ook de beschikbaarheid telt mee. Want wanneer de toestroom van pallets stopt kunnen geproduceerde, of geïmporteerde goederen niet meer getransporteerd worden. Ook dan komen processen tot stilstand.

Met vijf locaties verspreid over Nederland én een eigen productielijn is de Palletcentrale ook op het gebied van beschikbaarheid een sterke partner. “Onze klanten kiezen voor ons juist ook omdat ze kunnen vertrouwen op die zaken die hun continuïteit kunnen waarborgen,” vertelt Bennemeer. En hij voegt met een glimlach toe: “Natuurlijk speelt onze concurrerende prijs ook mee”.

Dit artikel is gesponsord door de Palletcentrale.