Inzicht in wagenpark helpt logistieke processen

Inzicht in wagenpark helpt logistieke processen

Binnen de sector transport en logistiek blijft het tekort aan gekwalificeerd personeel de komende jaren nijpend. In dit artikel geeft GPS-Buddy handvatten hoe inzicht in en overzicht over het wagenpark helpen de logistieke processen ondanks personeelstekorten zo efficiënt mogelijk vorm te geven.

Wervingscampagnes en het inhuren van buitenlandse chauffeurs zorgen wel voor een toename van personeel, maar zijn vaak een druppel op een gloeiende plaat. Fleetmanagementoplossingen helpen ervoor te zorgen dat de BV Nederland blijft draaien, dat bedrijven en consumenten de door hen bestelde goederen ontvangen en Nederland haar reputatie als handelsland kan blijven waarmaken. Daarbij draait het niet alleen om meer doen met minder mensen, maar ook om het beschikbare personeel zo goed mogelijk in te zetten.

Invullen randvoorwaarden

Goed opgeleid en vakbekwaam personeel is in sommige bedrijfstakken schaars. In een aantal gevallen wordt dan een beroep gedaan op zij-instromers of buitenlandse werknemers om een eventueel capaciteitstekort op te vangen. Deze medewerkers zijn vaak minder ervaren, dat betekent dat zij meer sturing of instructie nodig hebben, maar wellicht ook hulpmiddelen die hen helpen taken naar behoren uit te voeren. Om ervoor te zorgen dat medewerkers optimaal inzetbaar zijn is duidelijke informatie over de taken die moeten worden afgehandeld en de te rijden route noodzakelijk.

Met een app zoals de GPS-Buddy Driver app, waarin zij in een oogopslag zien naar welke adressen zij moeten rijden en wat daar moet gebeuren, kan een hoop stress en onduidelijkheid worden voorkomen. Bovendien kan vanuit een taak direct naar de bijbehorende locatie worden genavigeerd.

Routes afgestemd op het voertuig

Het ligt zeer voor de hand, en toch gaat het vaak fout, getuige het aantal meldingen over voertuigen die klem zijn komen te zitten onder een viaduct of brug. Het komt met regelmaat voor dat chauffeurs in verschillende voertuigen rijden, met zeer diverse afmetingen. Dan is het prettig als de navigatiesoftware bij het berekenen van de route, rekening houdt met de dimensies van het voertuig waarin de chauffeur op dat moment rijdt.

In de GPS-Buddy driver app kan worden gekozen voor truck-navigatie, waarna de navigatiesoftware rekening houdt met de voertuigspecifieke informatie. Zo wordt voorkomen dat een chauffeur zich met een voertuig klem rijdt onder bijvoorbeeld een viaduct of brug.

Maximaal informeren

Mocht een chauffeur toch pech hebben of door onvoorziene omstandigheden vertraging oplopen, dan is dat direct inzichtelijk voor de medewerkers op kantoor. Zij kunnen de realtime locatie van een voertuig en eventuele files direct zien op het kaartscherm. Zo kan de collega adequaat geholpen worden en de klant pro-actief op de hoogte gesteld worden van een mogelijke vertraging.

Duurzaam

Daarnaast is het mogelijk het weggedrag van chauffeurs inzichtelijk te maken. Navigeren volgens de aangegeven route is een aspect, maar ook het onnodig stationair laten draaien van een motor of het hard optrekken en laat remmen van een voertuig zijn aspecten die van belang zijn als het gaat om duurzaamheid en de goede reputatie van een bedrijf. Rapportages vanuit het fleetmanagementsysteem kunnen helpen om een gedegen en onderbouwd inzicht te krijgen in de manier waarop een chauffeur zich op de weg gedraagt.

Mens en materieel

Data uit een fleetmanagementsysteem kan organisaties helpen om inzicht en overzicht te krijgen met betrekking tot de inzet van het wagenpark. Niet alleen als het gaat om standaard locatieinformatie, maar met name als het gaat om de efficiënte inzet van mens en materieel.

Dit artikel is gesponsord door GPS-Buddy

Zo beperk je de impact van milieuzones op transport

Zo beperk je de impact van milieuzones op transport

Transportbedrijven die werken met dieselvoertuigen worden steeds vaker geconfronteerd met milieuzones. Ritplanningssoftware, zoals PTV OptiFlow, biedt uitkomst door milieuzones mee te nemen in de routeplanning en overtredingen te voorkomen.

Product Manager Auke Hylarides (links) en Solution Marketeer Chris Spaander (rechts)

Waarom flexibiliteit steeds belangrijker wordt

De uitdagingen waar groothandels, producenten en logistieke ondernemers tegenaan lopen stapelen zich op. Denk aan veranderende klantverwachtingen en het personeelstekort. Met digitalisering van het kantoor, productie en magazijn is daarop in te spelen. De Premium edities van Exact Online bieden de tools om met deze uitdagingen om te gaan.

BridgeFund: 'Wij financieren ondernemers vooruit'

BridgeFund: 'Wij financieren ondernemers vooruit'

Als logistiek ondernemer weet je als geen ander dat groei vaak afhankelijk is van investeringen. Of het nu gaat om een nieuwe bestelbus, een uitbreiding van je magazijncapaciteit, of extra personeel voor piekperiodes, er komt altijd een moment waarop je bedrijf een impuls nodig heeft. Hoewel je misschien wilt wachten tot je voldoende eigen kapitaal hebt opgebouwd, kan een zakelijke lening vaak een snellere en slimmere weg naar succes zijn.

Maaike Stoops, general manager van de vestiging van LINKIT in Zuid-Afrika: 'Deze middag is juist een moment om te connecten met mensen uit andere organisaties die voor dezelfde uitdagingen in verandering staan.'

Zo blijf je als logistiek dienstverlener wendbaar

Hoe blijf je als logistiek dienstverlener goed op de hoogte van de snelle technologische ontwikkelingen? Hoe blijf je wendbaar? Voor IT'ers in de logistiek is het soms goed om te horen hoe andere grote organisaties hiermee omgaan. Een event op 3 oktober biedt uitkomst.