nieuws

Mens en werkplek maken geautomatiseerd Wehkamp-magazijn flexibel

Warehousing 1798

Mens en werkplek maken geautomatiseerd Wehkamp-magazijn flexibel

Manuele logistieke werkzaamheden zijn onmisbaar, zeker als flexibiliteit in magazijnprocessen gevraagd is. Dat stelt Marc van der Wal, proces engineer bij Wehkamp. De onderneming opende naast het grotendeels geautomatiseerde magazijn in Zwolle een extra magazijn waarin manuele arbeid een grotere rol speelt. “Steek je als bedrijf tijd in het afstemmen van geautomatiseerde en manuele werkzaamheden, dan betaalt dat zich uit.”

De keuze van Wehkamp om een extra magazijn te openen kende diverse redenen. “Maar primair hadden we behoefte aan meer flexibiliteit én een grotere rol van de factor mens in het dc.” Die factor mens is volgens Van der Wal niet alleen nodig voor het draaiende houden van de geautomatiseerde operatie, maar is minstens zo belangrijk om pieken op te vangen. Manuele werkzaamheden maken pieken beheersbaar in zowel de outbound stroom als bij de inkomende en de retourstroom.

Bij speciale acties zie je enorme pieken ontstaan

Tastbare wisselwerking

De wisselwerking tussen het geautomatiseerde deel van de logistieke operatie en de inzet van manuele activiteiten is op een aantal vlakken zeer tastbaar, stelt de proces engineer.

“Bij speciale acties, zoals door ons georganiseerd of door opkomende evenementen als Black Friday, zie je enorme pieken ontstaan. Die zouden we niet zonder combinatie van automatisering en manuele processen kunnen verwerken. De retourstroom na die acties is vaak ook groter. De factor mens is onmisbaar bij het effectief verwerken inclusief het beoordelen van retouritems. Bijvoorbeeld door de geur te controleren van een doos die je open doet of door items te checken op wardrobing. Van alle retour komende artikelen kunnen we dankzij onze collega’s op de retouren afdeling meer dan 99 procent weer op voorraad nemen en verkopen.”

Aansluiten van manuele op geautomatiseerde activiteiten

Toch is het aansluiten van manuele activiteiten op geautomatiseerde werkzaamheden niet eenvoudig. Het vraagt om een goede procesinrichting en luisteren naar medewerkers. Beide hebben ook een duidelijke link omdat ze elkaar kunnen versterken. “Medewerkers lopen soms best behoorlijke afstanden. Een kar met een elektrisch aangedreven wiel eronder kan die klus lichter maken. Daarnaast zijn mensen bijvoorbeeld beter dan machines in staat om even snel iets op te pakken als een item valt.”

Pompwagen manuele arbeid WehkampDe factor mens

Wie volop wil profiteren van een geautomatiseerd proces, aangevuld met manuele werkzaamheden, zal het de factor mens naar de zin moeten maken. Kortere looptijden, lichter tillen en een fijne werkplek zijn daarbij aspecten, aldus Van der Wal.

“Mede hierom hebben we onder andere geïnvesteerd in werktafels van Human Workspace die eenvoudig zijn aan te passen aan de wensen van onze magazijnmedewerkers. Wij willen mensen graag lang in dienst houden. Magazijnpersoneel waardeert de gestegen ergonomie én kan het werk hierdoor langer en met meer werkplezier volhouden. Pas dan merk je ook de winst van ergonomisch verantwoorde voorzieningen. Werknemers gaan minder moe naar huis als ze aan een fijne werkplek staan en een pallet naast zich hebben liggen op een pompwagen die dankzij een sensor op de juiste hoogte blijft.”

Werknemers kunnen de werkplekken min of meer zelf inrichten. Dat kost bovendien maar een paar seconden

Aanpassen aan veranderingen

De werktafelsystemen van Human Workspace spelen een belangrijke rol in het gevoel waarmee magazijnpersoneel aan het werk is, stelt de proces engineer. “Werknemers kunnen de werkplekken min of meer zelf inrichten. Dat kost bovendien maar een paar seconden.” Het aanpassen van de werkplekken is onderdeel van de flexibiliteit die Wehkamp zoekt. “Dit soort keuzes helpt bij het aanpassen van werkzaamheden aan nieuwe processen en bij het verwerken van steeds nieuwe productcategorieën.”

Wehkamp manuele arbeid

Nieuw WMS

De neiging om bij grotere volumes slechts te denken aan investeringen in een geautomatiseerde omgeving is niet juist, zo lijkt de proces engineer te zeggen. “De balans moet op orde zijn. Je moet op beide vlakken gecontroleerd willen groeien.” Voor de aansturing van beide rolt de retailer op dit moment een nieuw WMS uit. Dat moet verder ondersteunen bij het flexibel maken en houden van de logistieke processen.

“Ik denk zelfs dat we hiermee de manuele activiteiten nog meer kunnen ondersteunen dan de geautomatiseerde. Het WMS pakket stelt ons in staat om nog verder te gaan in het bijdragen aan de toegevoegde waarde die we naar onze klanten toe leveren.”

Dit artikel is gesponsord door Human Workspace.

Reageer op dit artikel