Een planner heeft per voertuig en per order enorm veel verschillende opties. Idealiter gaat hij al die opties langs om tot de beste keuze te komen, zowel voor nu als voor later in de week. Want als je een vrachtwagen nu van Rotterdam naar Maastricht laat rijden, maakt de wagen dan vooral extra kosten of kan er juist meer geld mee verdiend worden totdat ‘ie weer terug is in Utrecht op vrijdagmiddag? Het ‘wild transport’, zoals Henk van der Wal en Albert Schrotenboer, assistent-professor Transport & Logistiek aan de TU Eindhoven, het noemen, maakt de planpuzzel elke dag heel uitdagend. En het is dus ook niet gek dat momenteel nog niet elke rit optimaal wordt uitgevoerd.
Afscheidscadeau voor de sector
Niet gek, maar wel frustrerend voor de eigenaar van Van der Wal. Hij wil dat het transport in Nederland efficiënter en daarmee duurzamer wordt. De tool die de planning daadwerkelijk verbetert, moet zijn afscheidscadeau worden aan zijn eigen planners en aan de gehele sector. Open source, wat Van der Wal betreft, en vooral niet in handen van een commerciële partij. Maar zo ver is het nog niet. Samen met twee PhD-studenten van de TU werkt hij nu al twee jaar eraan. Ze denken de planpuzzel momenteel voor 80 procent gekraakt te hebben, maar ook weet Van der Wal dat hij de komende twee jaren waarschijnlijk nog niet met pensioen kan. Die tijd zal het echt nog wel nodig hebben.
Bekijk de video:
Bijzondere samenwerking TU en Van der Wal
Het gaat om een heel bijzondere samenwerking tussen logistiek dienstverlener en de onderzoekswereld. Hans Moonen, jurylid voor de Top 100 Logistiek Dienstverleners 2025, is naar aanleiding van de inzending dit jaar erg benieuwd naar hoe de brug tussen wetenschap en praktijk hier in Utrecht geslagen wordt. Zeker omdat Van der Wal een wat kleinere partij is op de lijst. Schrotenboer haakt daar op in, want hij ziet het als de rol van een universiteit om juist ook bij mkb’ers kennis naar de praktijk te vertalen. Hij vindt het geweldig dat de PhD-studenten niet alleen fundamentele kennis ontwikkelen, maar het ook in de echte omgeving kunnen testen.
Tijd, data en heel veel geld
Het vergt wel tijd en (opgeschoonde) data van Van der Wal. En heel veel geld, aldus de eigenaar. “De contacten met TU Eindhoven zijn op een heel normale manier ontstaan en dat contact is altijd zeer stimulerend geweest”, zegt Van der Wal. “Dat is nooit een drempel voor mij geweest. Maar de financiële component is wel een heftige.” Het project gaat waarschijnlijk een miljoen euro kosten. “Zakelijk gezien is dit een stomme beslissing, want je gaat het nooit terugverdienen. Maar goed, je staat ergens voor. Je hebt een bepaalde visie. Ik heb geen behoefte aan geld, privé, dus ik wil dit in de sector stoppen en handen en voeten geven aan de verduurzaming.” Van der Wal erkent dat hij hierin atypisch is en het voor de meeste vervoerders en ondernemers wel spannend is om zo’n traject aan te gaan.
Zo een groot project is ook helemaal niet noodzakelijk voor iedereen, aldus Schrotenboer. Logistiek dienstverleners kunnen veel kleinschaliger de samenwerking met een universiteit opzoeken. Voor de onderzoekswereld is elk vraagstuk relevant om problemen van vandaag en morgen op te kunnen lossen, aldus de assistent-professor aan de TU Eindhoven. Moonen beaamt dat je ook laagdrempeliger kunt starten, bijvoorbeeld door een afstudeerder binnen te halen. “Ook richting de rest van de Top 100 zou ik willen zeggen: pak die uitdaging aan. Ga aan de gang, blijf meedoen in de nieuwe ontwikkelingen”, aldus Moonen, zelf assistent-professor aan de Universiteit van Twente. “Vandaag de dag biedt AI zoveel kansen en zoveel mogelijkheden en behoorlijk snelle terugverdientijden, dus je bent stom als je er niet mee aan de gang gaat.”