FOTO'S EN VIDEO: DHL weer bovenaan Top 100 LDV, VTS blinkt uit

FOTO'S EN VIDEO: DHL weer bovenaan Top 100 LDV, VTS blinkt uit

Voor de derde keer op rij voert DHL de Top 100 Logistiek Dienstverleners aan. Ook in 2024 blijkt dit bedrijf de grootste en daarmee belangrijkste speler op de markt. VTS Transport & Logistics uit Boxmeer is uitgeroepen tot meest innovatieve mkb'er binnen de Nederlandse logistiek.

BCI Global en Logistiek.nl hebben de honderd belangrijkste logistiek dienstverleners in Nederland ook dit jaar gerankt. Op woensdag 19 juni 2024 is de nieuwste Top 100 Logistiek Dienstverleners bekend gemaakt in Leusden.

Met nog eens een hogere indexscore dan in 2023, verstevigt DHL Supply Chain/Freight/Forwarding/Ecommerce zijn positie als aanvoerder van de lijst. Het bedrijf is niet alleen groot qua omvang, maar weet ook meer dan andere logistiek dienstverleners te innoveren en verduurzamen. “Verrassend blij” is Henk Venema van DHL Global Forwarding als hij de bloemen uitgereikt krijgt. “We moeten er elk jaar veel voor doen.” Lisette Nap van DHL Freight vult aan dat het voelt als een bekroning voor de mensen en klanten.

Bekijk de aftermovie

De top-10 van 2024

DHL heeft uiteindelijk een indexscore van 92,56. Ceva Logistics staat met 81,78 op de tweede plaats. GXO Logistics maakt het podium compleet met een score van 75,79. Verder bestaat de top-10 uit PostNL Logistics Solutions, DSV Global Transport & Logistics, Kuehne + Nagel, Rhenus Logistics, ID Logistics Benelux, Schenker Logistics Nederland en Bleckmann. Rhenus neemt in dit lijstje de plek in van Vos Logistics, dat dit jaar buiten de top-10 op positie 12 eindigt.

Inspelen op forse uitdagingen

“Nederlandse logistiek dienstverleners hebben te maken met de keerzijde van de succesvolle ontwikkeling van de sector in de afgelopen twintig jaar”, merkt Kees Verweij, partner van BCI Global en hoofdonderzoeker van de Top 100 Logistiek Dienstverleners, op. “De Nederlandse samenleving is afhankelijk van soepel lopende logistieke operaties, maar er is slechts beperkt aandacht voor de basisvoorwaarden om dit blijvend te kunnen garanderen. Dit heeft gezorgd voor schaarse ruimte, maatschappelijk verzet tegen distributiecentra, achterblijvend beheer en onderhoud van infrastructuur en tekorten op de arbeids- en elektriciteitsmarkt. Strategische oplossingen zijn voorlopig nog niet in zicht, dus dienstverleners moeten links- of rechtsom praktisch inspelen op deze forse uitdagingen.”

Vooral de blijvende krapte op de arbeidsmarkt zorgt voor investeringen”

Hij ziet bij de samenstelling van de top-100 2024 dat logistiek dienstverleners dat ook volop doen, door te investeren in onderscheidende innovaties of nauwere samenwerking met ketenpartijen en concullega’s. Vooral de blijvende krapte op de arbeidsmarkt zorgt ervoor dat dienstverleners investeren in mensen en ondersteunende systemen en platforms, aldus Verweij. Logistiek dienstverleners die qua innovatie opvallen, worden beloond met een ‘best in class’-notering op een of meerdere innovatiethema’s. De beoordeelde innovatiethema’s zijn duurzaam transport, duurzame warehousing, innovatie op arbeid en scholing, ketenregie, digitalisering en smart warehousing.

VTS is meest innovatieve mkb’er

Voor de best in class-notering worden bedrijven van vergelijkbare grootte met elkaar vergeleken. Zodoende kunnen ook middelgrote en kleinere logistiek dienstverleners – die over het algemeen minder investeringskracht hebben dan de bedrijven in de top-10 – goed scoren op de verschillende innovatiegebieden. Opvallend in dat opzicht is VTS Transport & Logistics. Op alle zes de innovatiethema’s die beoordeeld worden voor de Top 100 Logistiek Dienstverleners, scoorde dit bedrijf goed vergeleken met bedrijven van ongeveer hetzelfde formaat. Vier andere mkb’ers, te weten Claassen, Oegema, Vos Transport en Zijderlaan, scoren het maximumaantal sterren op vijf van de zes innovatiethema’s.

VTS is in Leusden op het podium betiteld tot meest innovatieve mkb’er van 2024. Patrick Esselaar, Wim Vanderputte, Maarten de Jong en Marijn Geurts hebben de bloemen in ontvangst genomen. Het is een hele verrassing voor ze, zeggen ze. “Dit zagen we niet aankomen.” Esselaar benadrukt dat ze het met het hele bedrijf doen, dat iedereen zijn schouders eronder zet. “Waar we komend jaar op focussen? Groei, groen, kwaliteit en efficiëntie. Of we dan weer deze award winnen, weet ik niet, maar we gaan in elk geval ons stinkende best doen.”

Diane Essenburg

Diane Essenburg

Redacteur Logistiek.nl

Koplopers in logistiek - Rotra laat digitale ambities zien

Koplopers in logistiek - Rotra laat digitale ambities zien

Koninklijke Rotra heeft met haar 115 jaar als logistiek dienstverlener een lange historie. De onderneming herzag enkele jaren geleden de strategie en timmert nu als digitaal expediteur opnieuw aan de weg. Angst voor grote digitale platforms is er absoluut niet. Top 100 Logistiek Dienstverleners-jurylid Wout van den Heuvel: "Rotra lijkt een goede balans te hebben gevonden tussen automatisering en weten wat klanten willen."

Koplopers in logistiek - MRG de markt op met smart warehousing

Koplopers in logistiek - MRG de markt op met smart warehousing

Nu de onzekerheid rond Blokker weer wat is geluwd, kan MRG Logistics aan de slag om opdrachtgevers te vinden, die goed passen bij de processen in het grotendeels geautomatiseerde distributiecentrum. William van der Aa, panellid van de Top 100 Logistiek Dienstverleners, wil weten hoe het bedrijf omgaat met overcapaciteit.

Analyse Top-100 2024: innoveren om krapte op arbeidsmarkt op te vangen

Analyse Top-100 2024: innoveren om krapte op arbeidsmarkt op te vangen

De blijvende krapte op de arbeidsmarkt zorgt voor een ongekende golf aan innovaties in de Nederlandse logistiek, zowel in het warehouse als bij het transport. De inzet van onder andere AI en robotica zorgt ervoor dat medewerkers efficiënter en ergonomisch kunnen werken in het warehouse. In het transport worden via smarthub-concepten en digitale platforms ritten zo gepland dat de chauffeur zo min mogelijk leegrijdt, terwijl bedrijven ook steeds meer samenwerken in bundeling van zendingen. Dit zijn enkele van de belangrijkste conclusies uit de Top 100 Logistiek Dienstverleners 2024. De nieuwste ranglijst laat zien dat zowel grotere als mkb-dienstverleners innovaties op alle vlakken in hun bedrijfsproces toepassen om zo met succes de samenleving draaiende te houden.

Top 100 Logistiek Dienstverleners 2024 - Dit is de complete lijst

Top 100 Logistiek Dienstverleners 2024 - Dit is de complete lijst

De nieuwste editie van de Top 100 Logistiek Dienstverleners is bekend. DHL voert de ranglijst wederom aan. Ceva en GXO maken de top-3 compleet.