Curaçao: Latijns-Amerikaanse logistieke hotspot

Curaçao: Latijns-Amerikaanse logistieke hotspot

Curaçao is een interessante logistieke draaischijf voor productie- en handelsbedrijven. Warehouses zijn er ruim voldoende te vinden op de twee vrije Economische Zones en twee Industrieparken die Curaçao Industrial Trade Development Company, Curinde, er beheert.

Ondernemers die het potentieel van het strategisch gelegen gebied willen benutten, kunnen terecht bij Curinde dat als beheerder en ontzorger optreedt. Hoewel Curaçao op een kleine 8.000 kilometer afstand ligt van Amsterdam, zijn er verrassend veel overeenkomsten te vinden tussen het eiland en Nederland. Zo is de wet- en regelgeving erg vergelijkbaar, iets wat ondernemers een snelle start van de business kan opleveren.

Daarnaast zijn er volgens Investment Promoter Fiorina Hernandez van Curinde ruim voldoende warehouses beschikbaar voor logistieke activiteiten. Zowel in de Vrije Economische Zones als op de Industrieparken zijn er kant-en-klare gebouwen aanwezig voor huur. Ook is er de mogelijkheid om een eigen pand op maat neer te zetten.  

Lid van AZFA

Curinde is beheerder van vier businessparken op Curaçao en ziet de interesse in zakendoen op het eiland toenemen. Dat heeft mede te maken met de initiatieven die de Curaçaose regering de laatste jaren onderneemt. Voorbeelden daarvan zijn de implementatie van de National Export Strategy en Curinde’s Strategisch Plan. Het doel daarvan is om nieuwe en duurzame economische activiteiten naar Curaçao te trekken. Hernandez: “We zijn sinds 2016 lid van de Free Trade Zones Association of the Americas (AZFA), een internationale organisatie waarin ruim 25 Latijns-Amerikaanse landen met hun Economische Zones zijn vertegenwoordigd. Ook organiseert Curaçao in november een conferentie voor deze landen.” Het is een samenwerking die logisch is, omdat Colombia, Brazilië en ook de Dominicaanse Republiek in de buurt liggen.  

De Vrije Economische zone op de luchthaven van Curaçao.
De Vrije Economische zone op de luchthaven van Curaçao.

Kwaliteitsslagen

Aanvullend zet Curinde zelf ook diverse stappen die vooral bedrijven moeten aanspreken met kwaliteit en veiligheid hoog in het vaandel. Hernandez: “Curinde beschikt over een ISO 28001-certificering en het eigen securitybedrijf over een ISO 18788-certificering. Beide zijn gericht op het waarborgen van veiligheid in supply chains van bedrijven die zich hier vestigen. De 18788-certificering is de enige in het Caribisch gebied en daarmee uniek. Ondernemers weten zo dat ze zaken kunnen doen in een gebied dat veilig is. De vrije zones zijn omheinde douanegebieden. Ondernemers kunnen zich richten op zakendoen, wij regelen de rest.”

Ondernemers weten zo dat ze zaken kunnen doen in een gebied dat veilig is. De vrije zones zijn omheinde douanegebieden”


Het verzorgen van de securitymaatregelen omvat onder andere 24/7 bewaking. Dit geldt zowel voor de Vrije Economische Zones als de Industrieparken die onder het beheer van Curinde vallen.

Tegengaan van namaakartikelen

Een andere kwaliteitsslag die Curinde al een aantal jaar geleden maakte, is dat het een MoU, een intentieverklaring, heeft ondertekend voor het naleven van waar de International Anti-Counterfeiting Coalition (IACC) voor staat. Dat houdt in dat er in de Vrije Economische Zone van Curaçao geen namaakartikelen aanwezig mogen zijn. Curinde heeft veel energie gestoken in het informeren van ondernemers dat dit soort artikelen er niet zijn toegestaan. Om Curinde en Curaçao in dit traject te assisteren heeft Curinde dus een MoU gesloten met de IACC. “Er is respect voor merken, iets wat aantrekkelijk kan zijn voor producenten en handelaren. Uiteraard mogen ondernemers eigen productlijnen aanbieden, mits het om originele producten gaat.”

Volop beschikbare logistieke ruimte

Het is voor Nederlandse ondernemers erg interessant om in te spelen op de beschikbare locaties die het eiland kent, stelt Hernandez. Curinde bezit gebouwen in het havengebied en naast de luchthaven. Afhankelijk van de voorgenomen activiteit kan een ondernemer een bedrijf vestigen in de Vrije Economische Zone of op een Industriepark. De gebouwen van Curinde zijn multifunctioneel verdeeld in warehouses van verschillende afmetingen. De panden zijn te huur, maar er is ook de mogelijkheid om een eigen gebouw op maat neer te zetten. Het terrein dat erbij hoort, wordt in erfpacht afgegeven.

Ondernemers zijn niet gebonden aan alleen op- en uitslagactiviteiten”

“De beschikbare turn-key gebouwen hebben oppervlaktes variërend van 271 vierkante meter tot 1.000 of zelfs 1.500 vierkante meter aan magazijnoppervlakte. “Overigens zijn ondernemers niet gebonden aan alleen op- en uitslagactiviteiten, binnen de muren van de panden mogen ze ook werkzaamheden uitvoeren als bijvoorbeeld assemblage en verpakken.”

Aanboren van dienstverleners uit meer sectoren

Producenten, handelsondernemingen en logistiek dienstverleners die gebruik willen maken van Curaçao als draaischijf voor Latijns-Amerika of als doel hebben om de interne markt te bedienen, zijn in goed gezelschap. Van oudsher is er veel bedrijvigheid rond kleding en schoeisel in de Vrije Economische Zone. “We streven aanvullend naar de aanwezigheid van aanbieders uit meer verschillende sectoren zoals bijvoorbeeld leveranciers van horecaproducten, call- en datacenters, onderdelen voor machines, distributie van elektronica, witgoed en huishoudelijke artikelen. Dat lukt goed. Inmiddels zijn er onder andere tabaksartikelen te vinden. Ook hebben we diverse ondernemingen uit de farmasector aan weten te trekken. Vooral het luchthavengebied is erg geschikt voor dit soort bedrijven.” Aanvullend aan de farmasector is er ook een toename te zien in de duurzame goederen, waaronder zonnepanelen en batterijen voor energieopslag.  

Curinde assisteert

Curinde is al 44 jaar aanwezig op Curaçao en beschikt over alle benodigde contacten. Bedrijven kunnen dus profiteren van de ervaring. Hernandez: “Elk bedrijf dat zich hier wil vestigen, krijgt van ons assistentie of advies, van waar ze aan moeten voldoen tot verwijzingen naar de notaris. Als beheerder van de zones kunnen wij bovendien ontzorgen door het aanvragen van vergunningen.”

Dit artikel is gesponsord door Curinde.