Slimme keuzes in energie verhogen logistieke waarde

Slimme keuzes in energie verhogen logistieke waarde

Met de handen in het haar zitten, of kansen grijpen en de waarde van warehouses te gelde maken? Netcongestie geeft veel pandeigenaren en huurders van warehouses het gevoel met een probleem te zitten. Toch biedt het huidige complexe energielandschap ook heel veel kansen.

Sterker: er zijn diverse mogelijkheden om voor pandeigenaren en huurders meer waarde te halen uit energie assets zoals zonnepanelen, warmtepompen, elektrische laadinfrastructuur in warehouses.

Energielandschap

Om in te kunnen spelen op de uitdagingen die veel ondernemers ervaren, is het nodig om tot antwoorden te komen. Antwoorden op vragen als ‘wat veroorzaakt de complexiteit in het huidige energielandschap en tot welke kansen leidt dat?’ Volgens Jan Fredriks, Business Lead B2B Solutions, en Aleksandar Veljanoski sales development manager bij Essent EIS is het op dit moment vooral de hernieuwbare opwek zoals zon- en windenergie die het energielandschap complexer maken.

Het is druk op de hoofdwegen en aftakkingen van het elektriciteitsnet. Dit komt door een combinatie van sterk gestegen decentrale invoeding van hernieuwbare energie, zoals zon en wind en gestegen lokale consumptie van elektra door elektrificatie. En aanvullend door de afbouw van centrale opwekking, zoals kolencentrales. Ook het internationaal transport van energie gaat over dezelfde lijnen. Netbeheerders moeten bij blijven bouwen om een en ander aan te kunnen.

Aleksandar Veljanoski
Aleksandar Veljanoski

Behoefte aan slimme oplossingen

“In het huidige veranderende systeem komen een aantal zaken samen. Wat daar speelt is de disbalans tussen de zon die niet altijd schijnt en de wind die niet altijd waait. Aanvullend zijn er de momenten waarop er energie nodig is, zoals in de avond of juist op andere piekmomenten. Dat vraagt om een verandering in hoe we efficiënt omgaan met energie en specifiek elektriciteit. Er is simpelweg meer sprake van hernieuwbare opwekking van elektriciteit en dat vraagt om slimme oplossingen zoals software om alles in goede banen te leiden.”

Onzekerheid over investeringen

Diverse logistieke ondernemers hebben zelf of met partners in de afgelopen jaren geïnvesteerd in systemen voor het opwekken van zonne-energie. Daar willen bedrijven iets mee, zij het dat ze nu niet weten hoe. Netcongestie is hiervan de oorzaak. “Maar door de opgewekte energie in te zetten in combinatie met een een elektrische laadinfrastructuur, zet je een stap op het gebied van duurzaamheid. De huidige netcongestie-uitdagingen brengt bedrijven aan het twijfelen, maar wie slim is, vindt een weg. Essent kan helpen met het vinden van die weg.”

Toch willen we liever de kansen benadrukken die het complexere energielandschap biedt, want die zijn er echt wel”

‘Complexiteit biedt juist kansen’

Dat een groeiend aantal bedrijven met de handen in het haar zit als gevolg van netcongestie, begrijpen Fredriks en Veljanoski. “Toch willen we liever de kansen benadrukken die het complexere energielandschap biedt, want die zijn er echt wel.” Om die kansen te kunnen grijpen is het nodig om naar het brede energieperspectief te kijken. Fredriks: “Dan is er sprake van een enorme hoeveelheid aan energiemogelijkheden. De assets, zoals zonnepanelen, batterijen en software geven opties om slimmer met energie om te gaan en de vrijgekomen flexibiliteit te verwaarden op de verschillende energiemarkten.”

Voorbeelden van flexibiliteit

Bij het grijpen van de mogelijkheden en meer waarde halen uit warehouses en assets kunnen pandeigenaren en huurders soms nog wel een helpende hand gebruiken. Dat is precies de rol die Essent wil spelen. Aan mogelijkheden geen gebrek. Een voorbeeld: aan de aanbodzijde komt er energie uit zonnepanelen of wind, aan de vraagzijde heeft de laadinfrastructuur elektriciteit nodig. Elektrische voertuigen niet allemaal tegelijk om 18.00 laden, maar verspreid ovFer de dag, levert al mogelijkheden op.

“Is er de mogelijkheid om de temperatuur in een pand op 17 graden te zetten in plaats van 19 of 20, dan creëer je flexibiliteit. Beschik je over een batterij, dan kun je als de zon schijnt deze volladen en weer gebruiken als de elektriciteit duurder is.”

Jan Fredriks
Jan Fredriks

Energie te gelde maken

Het inspelen op de mogelijkheden die het complexere energielandschap biedt, is iets wat Essent goed beheerst. “Daarbij nemen de opties nog verder toe als je systemen van verschillende bedrijven kunt combineren. Je speelt in op wat je wanneer aan warmte of koude opslaat en welke assets je aan- of uitzet. Zo creëer je waarde. Je managet systemen en assets als zonnepanelen, warmte-koude oplossingen, koelcellen, een warmtepomp, laadinfra, zonnepanelen en batterijen. Doe je dat goed, dan ben je bezig met het verwaarden van je assets. Je zet ze in wanneer ze geld opleveren, zoals terugleveringen aan het net, of wanneer je op kosten kunt besparen door voertuigen te laden als de zon schijnt of als een batterij vol is. Software geeft aan wanneer je voor welke optie kunt kiezen. Het is essentieel dat je daarbij een link houdt met het elektriciteitsnet, zodat er verschillende manieren zijn om de elektriciteit te gelde te maken.”  

‘Uitzoeken waaraan ondernemer behoefte heeft’

Elke logistieke warehouseoperatie heeft een eigen oplossing nodig, stellen Fredriks en Veljanoski. Er is geen one-size-fits-all oplossing. Essent kan helpen bij het analyseren, adviseren en investeren om bedrijven te helpen. Essent neemt bij investeringen de volledige CAPEX op zich, zodat klanten hun kapitaal kunnen gebruiken voor de kernactiviteiten. Ondernemers met een dak vol zonnepanelen die de investering niet kunnen terugverdienen, zijn geen uitzondering meer. “Juist dan is het slim om te verduurzamen, bijvoorbeeld door elektrische voertuigen te gebruiken of een batterij te plaatsen. Wat wij voor die ondernemer kunnen doen is uitzoeken waaraan precies behoefte is en hoe de diverse assets wel waarde kunnen opleveren.”

Aantonen waar mogelijkheden liggen

Slimme ondernemers verdiepen zich in de mogelijkheden die de energietransitie biedt. Advies over de te nemen stappen is daarbij onmisbaar, hetzij voor het doorrekenen van de opties die tot flexibiliteit leiden, hetzij over wie de investeringen draagt.

“Is er een business case, dan is het heel verstandig om aan de slag te gaan. Wij bieden een eerste blik op de mogelijkheden en leiden bedrijven in het doolhof naar de uitgang. Dat doen we met empirische data en een roadmap aan mogelijkheden en stappen. Dankzij meer flexibiliteit in de inzet van assets ontstaat er waarde voor ondernemers met een warehouse. Die waarde is divers, van processen door laten lopen tot het besparen op energiekosten. Het is eigenlijk heel simpel: zolang assets slim genoeg zijn, kunnen wij aangeven waar de mogelijkheden liggen om ook in het huidige complexe landschap te profiteren van de mogelijkheden binnen de energietransitie.”

Dit artikel is gesponsord door Essent.