Zo stelt AI het kerstdiner veilig 

Zo stelt AI het kerstdiner veilig 

"All I want for Christmas is food." Dat is eenvoudiger gezegd dan gedaan. Want het perfecte kerstdiner vereist een intelligent planningsproces, dat maanden van tevoren begint. En dan kan een onverwachte gebeurtenis zoals herfststorm Ciarán alsnog roet in het eten gooien. Hoe kan AI kerst redden?

Door Scott Russell, lid van de raad van bestuur en Head of Customer Success bij SAP. 

Het kerstdiner is voor veel mensen een mooi moment om samen te zijn met familie en vrienden. Al kunnen de voorbereidingen hiervoor soms wat stress opleveren. Die stress is voor de toeleveranciers nog veel groter. Zij moeten er namelijk voor zorgen dat de voorraden kloppen, bestellingen goed worden verwerkt en alle onderdelen voor het feestmaal op tijd worden geleverd. En daar komt heel wat bij kijken. 

Complex web

Omdat er voor een feestmaaltijd meer nodig is dan alleen de ingrediënten, denk ook aan verpakkingsmaterialen, hebben we met vele supplychains te maken. Het is een complex web van boerderijen, fabrieken, magazijnen en distributiecentra.  

Aan de hand van een intelligent, maar even complex planningsproces van maanden zorgen de toeleveranciers ervoor dat de juiste producten op de juiste tijden op de juiste plaatsen zijn. Daarin kan helaas van alles misgaan. Een ongebruikelijke storm of een staking kan de plannen voor het kerstdiner al in de war schoppen. 

Slimme systemen

Gelukkig kunnen bedrijven steeds beter inspelen op wat klanten nodig hebben, vooral tijdens drukke periodes zoals de feestdagen. Ze gebruiken geavanceerde tools om producten te volgen van de boerderij tot aan de vork en houden rekening met patronen in de klantvraag. Ook hebben ze steeds meer aandacht voor duurzaamheid in de toeleveringsketen. 

Van de pandemie hebben we geleerd dat slimme systemen cruciaal zijn om te kunnen reageren op onverwachte situaties. Nieuwe technologieën, zoals generatieve AI, openen deuren naar geheel nieuwe scenario's. Samen met traditionele AI- en machine learning-oplossingen versterken ze de veerkracht van supplychains. 

Volgens McKinsey hebben bedrijven veel profijt van AI-gestuurde oplossingen voor supplychainmanagement. 15 procent ziet de logistieke kosten na implementatie dalen. De voorraadniveaus gaan met 35 procent omlaag. Het meest indrukwekkend is dat hun serviceniveaus met 65 procent omhoog gaan. En we staan nog maar aan het begin van deze ontwikkeling. 

Van de pandemie hebben we geleerd dat slimme systemen cruciaal zijn om te kunnen reageren op onverwachte situaties”
— Scott Russell

AI-copiloot Joule

Onder andere SAP zet grote stappen op het gebied van generatieve AI. Zo lanceerde SAP onlangs Joule. Deze generatieve AI-copiloot is geïntegreerd in SAP’s portfolio van cloudoplossingen. Hierdoor is het mogelijk om relevante, betrouwbare en verantwoorde inzichten te verkrijgen op basis van data. 

In oktober of september zou je Joule kunnen vertellen dat je de voorraadniveaus wilt optimaliseren op basis van eerder koopgedrag en nieuwe trends. Optimalisatie houdt ook in dat je rekening houdt met eventuele verstoringen in de weken voor de feestdagen, zoals stakingen, bouwwerkzaamheden of een snelle stijging van de brandstofprijzen. Door informatie uit meerdere databronnen te combineren, kan Joule beter geïnformeerde aanbevelingen doen voor het optimaliseren van de voorraadniveaus. 

Klaar voor de toekomst

En dit is nog maar het begin. Wie verder kijkt, ziet dat de mogelijkheden van generatieve AI voor supplychainmanagement enorm zijn. Een belangrijk hulpmiddel in supplychainplanning is het maken van voorspellingen op basis van waarschijnlijkheden. Hierbij gebruiken bedrijven data over veel variabelen die continu veranderen. Dit helpt planners om een beter beeld te krijgen van mogelijke uitkomsten. 

Deze techniek is al beschikbaar, maar kan nog krachtiger worden met generatieve AI. Bedrijven zoals SAP, die al diep geïntegreerd zijn in bedrijfsprocessen en industrieën, leveren deze technologie. Hiermee kunnen toeleveringsketens echt toekomstbestendig worden gemaakt. 

Technologie kan de chaos van het feestseizoen niet wegnemen. Maar generatieve AI kan wel helpen de stress te verminderen. Het zorgt ervoor dat alles klaar is voor de perfecte feestmaaltijd. 

Dit artikel is gesponsord door SAP.