Vier goede redenen om uw verpakkingsproces te automatiseren

Vier goede redenen om uw verpakkingsproces te automatiseren

Verpakkingen spelen een essentiële rol in de logistiek. Niet alleen in het magazijn, maar vooral bij de verzending van de producten naar hun eindbestemming. Een goede verpakking beschermt, is herbruikbaar en moet het retourproces vergemakkelijken. Daarnaast moet de verpakking gemakkelijk in gebruik zijn tijdens het orderpicken. Vergeet ook zeker niet de invloed van een verpakking op klanttevredenheid en bedrijfsimago.

Bij Savoye zien ze het verpakken als de logische, laatste stap van het pickproces en als een cruciaal onderdeel binnen alle intralogistieke activiteiten. Toch zien ze ook nog vaak handmatige en tijdrovende verpakkingsprocessen. Deze kunnen een knelpunt vormen met een negatief effect op de efficiency. Om ervoor te zorgen dat het magazijn goed rendeert, zowel in snelheid als kwaliteit, kan het automatiseren van een verpakkingsproces een relevante oplossing zijn. Daarnaast moet een geautomatiseerde machine een oplossing bieden voor de vaak voorkomende loze ruimte in het pakket of voor het vastklemmen van de producten, zodat ze niet verschuiven tijdens de verzending. 

Er zijn volgens Savoye vier goede redenen voor het automatiseren van uw verpakkingsproces:

1. Meer productiviteit

Elke logistieke organisatie wil maximaal presteren en snel kunnen reageren op een bestelling. Verpakken is vaak nog een proces van handmatige handelingen en dat kost tijd.  

Door het verpakkingsproces te automatiseren, kunnen reactietijden flink ingekort worden en kan het orderpicken langer doorgaan, tot vlak voor de vertrektijden van de vervoerders. De stroom aan pakketten wordt gelijkmatiger verdeeld en maakt zelfs last-minute bestellingen mogelijk. Zo wordt het verpakkingsproces efficiënter.   

2. Kostenvoordelen

Een verpakkingsproces bestaat uit drie stappen: 1. dozen bij elkaar krijgen; 2. producten plaatsen en vastzetten; 3. sluiten. Elk van deze stappen heeft bijbehorende kosten. Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen de kosten van een handmatig proces en die van een automatisch proces. 

Handmatig verpakken genereert twee kostenposten: 
- kosten van het personeel  
- kosten van de verbruiksmateriaal: kartonnen dozen, plakband, wig- of vulmaterialen enzovoort. 

Bij een verpakkingsmachine is de onderverdeling:  
- de totale aanschafkosten van de machine inclusief onderhoud, reserveonderdelen en energieverbruik
- kosten van de verbruiksmateriaal: kartonnen dozen, lijm enzovoort.

Door automatisering kunt u medewerkers toewijzen aan activiteiten die meer waarde toevoegen, zoals orderpicken. Dat brengt een onmiddellijke voordeel in kwaliteit en productiviteit. Verder wordt er veel minder verpakkingsmateriaal gebruikt en kan de vrijgekomen magazijnruimte voor andere activiteiten worden gebruikt. 

3. Een goede verpakking zorgt voor een tevreden klant

Een kwalitatief goede verpakking heeft een grote impact op de klanttevredenheid. 

Beschadigde pakketten of producten en veel te grote dozen zijn nu eenmaal zaken die een klant onnodig irriteren, met als gevolg dat de volgende keer een andere webshop de voorkeur krijgt.   

Met een geautomatiseerde oplossing kunnen bijvoorbeeld fixaties worden aangebracht of steviger deksels worden toegepast. Machines kunnen dozen op maat maken waardoor er minder loze ruimte wordt verzonden.  

Savoye biedt verpakkingsmachines waarmee boodschappen of bedrijfskleuren op een deksel kunnen worden geprint en dat maakt de ontvangst een stuk aangenamer.  

4. Lagere verzendvolumes / duurzamer verpakken 

Het is een groot voordeel als de afmeting van een pakket kan worden afgestemd op de producten die verzonden worden. Onnodig grote pakketten brengen immers ongewenste situaties met zich mee: 

- extra pallets nodig in het magazijn 
- teveel transportruimte moeten inkopen  
- producten die niet goed beschermd zijn, botsen tegen elkaar in het pakket en raken mogelijk beschadigd 
- een matige indruk bij de eindklant. 

Jivaro verpakkingsmachines

De Jivaro verpakkingsmachines van Savoye passen de hoogte van een doos aan op de hoogte van de aanwezige producten. De doos wordt op maat gesneden en vervolgens gesloten. Het doel is om zo efficiënt mogelijk te verzenden door de loze ruimte in de dozen te reduceren en door meer pakketten per vrachtwagenrit te kunnen versturen. De dozen moeten tegelijkertijd compatibel blijven met zowel pick-then-pack- als pick-and-pack-processen. 

Doordat er minder vrachtwagenritten nodig zijn voor hetzelfde aantal bestellingen, kunt u besparen op brandstof en uitstoot. Naast deze duurzaamheidsvoordelen, leidt het aanpassen van de dozen ook tot lagere transportkosten. 

Dit artikel is gesponsord door Savoye.