AI helpt bij vinden én vasthouden personeel

AI helpt bij vinden én vasthouden personeel
Sharmilan Gajendran (links) en Huib Schoenmaker van Go Flexteam.

Het toevoegen van technologie zoals AI helpt bij het vinden én vasthouden van logistiek personeel. Dat is de stellige overtuiging van Sharmilan Gajendran en Huib Schoenmaker, oprichters van Go Flexteam. "Daarmee kun je ook snel grotere aantallen werknemers werven, met behoud van kwaliteit."

Go Flexteam is zeker niet een van de grote uitzendbureaus van Nederland, maar het rammelt wel aan de deur bij grotere logistieke organisaties. Vanuit Amsterdam levert het logistiek personeel aan bedrijven die om arbeidskrachten verlegen zitten. “Omdat we als Go Flexteam AI inzetten, kunnen we met een klein team toch persoonlijk zijn en mensen begeleiden. Sterker, ik denk dat wij daarin beter zijn dan de concurrenten. Als uitzendpartner denk je mee met je opdrachtgever, bijvoorbeeld door de kosten waar mogelijk te beperken”, stelt operations manager Gajendran.

Instelling Oekraïners ongeëvenaard

Sinds de oprichting van het uitzendbureau, in 2017, was de arbeidsmarkt overspannen en onrustig. Na een eerste focus op de hospitality markt, verwacht Go Flexteam nu grote stappen te zetten in de logistieke sector. Achter de schermen werken daarvoor mensen in zowel Amsterdam, Sri Lanka als Oekraïne. Die opzet, aangevuld met moderne technologie, betaalt zich uit, stellen de oprichters. “Je moet je als bedrijf aanpassen aan de omstandigheden. Daarbij hebben we een klein beetje geluk gehad met de keuze voor een vestiging in Kiev. Zeker nu er grotere aantallen mensen vanuit Oekraïne naar Nederland zijn gekomen. Arbeidskrachten uit dat land hebben een instelling die ongeëvenaard is. In de afstemming helpt het dan natuurlijk dat er op kantoor meerdere dames zitten die ook uit Oekraïne komen.”

Persoonlijke video’s

Toch zit het onderscheidende van Go Flexteam niet in de afkomst van de werknemers die ze werven, maar in de manier waarop de uitzender deze klaarstoomt voor de eerste werkdag. Schoenmaker: ”Het gaat tegenwoordig om het hele proces van mens en machine, al dan niet met toevoeging van AI. We gebruiken tools voor het opmaken van cv’s en het uitnodigen van iemand voor een gesprek. We maken persoonlijke video’s van een sollicitant. Die krijgt daarmee dus meer aandacht, ook als we 1.500 mensen moeten werven voor een grote klant. Veel uitzendbureaus schieten in zo’n situatie tekort, maar dankzij moderne technologie lukt ons dit wel.”

AI helpt ons met vrijwel alle bedrijfsprocessen, zoals cv matching, maar ook in het beter leren omgaan met mensen en ze meer aandacht geven. We pellen elk proces in het bedrijf als een ui af en kijken waar iets slimmer kan”

Betere kwaliteit op werkvloer

“De reden dat we voor video’s kiezen is dat medewerkers over het algemeen geen lezers zijn. Ze nemen geen dossier door, maar geven de voorkeur voor een video die ze krijgen toegestuurd door iemand die ze aan de telefoon hebben gehad. Dat schept duidelijkheid voor de werknemers en verbetert daardoor de kwaliteit op de werkvloer.”
Go Flexteam levert aanvullend ook instructievideo’s over hoe een eerste dag eruit ziet en wie de teamleider is waaronder mensen werken. “Na het bekijken van zo’n video heeft een werknemer virtueel zijn eerste dag al achter de rug.”

Slimmer met AI

De inzet van technologie zorgt ervoor dat het aantal medewerkers op kantoor bij Go Flexteam tot veertien beperkt is. “Daarmee kunnen we nu minimaal honderd nieuwe plaatsingen per week organiseren. De AI helpt ons daarbij met vrijwel alle bedrijfsprocessen, zoals cv matching, maar ook in het beter leren omgaan met mensen en ze meer aandacht geven. We pellen elk proces in het bedrijf als een ui af en kijken waar iets slimmer kan. AI helpt dan bij het beantwoorden van vragen, op elk gewenst moment. De enige valkuil waar je voor moet waken, is dat AI niet de ziel uit je bedrijf haalt. Mensen moeten echt voelen dat ze voor een bepaalde klant werken. Het is daarnaast leuk om te zien dat werknemers t-shirts wilden hebben met ons logo erop.”

Naar 15.000 werknemers

Die automatiseringsslag is niet alleen nodig voor het slimmer werken, maar ook keihard nodig om de toekomstige doelstellingen te realiseren. Go Flexteam streeft naar het plaatsen van 1.500 mensen in 2023. “Onze recruitment is er klaar voor. Voor 2026 willen we zelfs op 15.000 arbeidskrachten zitten. We beschikken al over een grote database met mensen die in de buurt van klanten wonen.”

Dit artikel is gesponsord door Go Flexteam.