Nieuw XXL-warehouse in Weert legt ESG-lat nog hoger

Nieuw XXL-warehouse in Weert legt ESG-lat nog hoger

Hoe fraai de herontwikkeling van een bestaand bedrijventerrein kan zijn, blijkt uit de plannen voor EVO Park Weert. Langs het kanaal in deze Noord-Limburgse hotspot verrijzen twee warehouses met opgeteld bijna 90.000 vierkante meter aan logistieke ruimte. De ontwikkelaar is EvolutionRE in nauwe samenwerking met Principal Asset Management.

EVO Park Weert bestaat uit twee state-of-the-art warehouses met een vrije hoogte van 10,2 tot 12,2 meter. Het grootste warehouse telt maar liefst 74.000 vierkante meter, maar kan eventueel worden verdeeld in drie zelfstandig te gebruiken warehouses. Het kleinste warehouse aan de overkant is goed voor nog eens 15.000 vierkante meter.
“Deze ontwikkeling is met name interessant voor bedrijven die op zoek zijn naar een grootschalige opslaglocatie, maar ook voor logistiek dienstverleners die denken aan een logistieke campus met ruimte voor meerdere klanten”, vertelt Bart de Sitter, partner bij EvolutionRE.

Het ontwerp van EVO Park Weert beantwoordt aan de hoge ESG-normen (Environmental, Social & Governance) die zowel EvolutionRE als Principal Asset Management hanteren en voldoet straks aan de criteria voor het BREEAM Excellent-certificaat.
Tia van Beek, verantwoordelijk voor Principal Asset Management in Nederland: “Als beleggingsspecialist zijn wij met name geïnteresseerd in investeringen voor de lange termijn. Hier is aan alle voorwaarden daarvoor voldaan.”

Groene bufferzone

Met name de S van ESG springt eruit. Het terrein ligt tussen het kanaal en een woonwijk, reden om extra aandacht te besteden aan de inpassing in de omgeving. Het grootste warehouse ligt daarom met de rug naar de huizen, zodat de bewoners zo min mogelijk overlast ervaren van de logistieke operatie.
Het warehouse krijgt een achtergevel in groentinten, waarbij de architect zich heeft laten inspireren door een bosrand. Tussen het warehouse en de huizen komt bovendien een 25 meter brede bufferzone die door een landschapsarchitect is ingetekend met inheemse bomen, planten en waterpartijen. “Daarmee krijgt de biodiversiteit een extra impuls en kunnen we iets teruggeven aan de bewoners”, vertelt Van Beek.
Niet alleen aan de mensen buiten het pand is gedacht, maar ook daarbinnen. Dat is zichtbaar in het kantoor, dat letterlijk eruit springt. “Vaak bevindt het kantoor zich binnen de contouren van het warehouse. Hier steekt het een flink stuk eruit, wat de mogelijkheid biedt tot veel meer raampartijen en dus veel meer daglicht op elke werkplek”, legt De Sitter uit. “Daarnaast heeft het kantoor een terras dat aansluit op de kantine, zodat ook de medewerkers uit het warehouse comfortabel in de buitenlucht kunnen lunchen.”

Veiligheid

De kantine is direct vanaf de mezzanine bereikbaar, zodat de looproute niet over het de altijd drukke expeditie loopt. Uniek is de voetgangerstunnel die de parkeerplaats met de ingang verbindt, zodat medewerkers niet hoeven over te steken tussen het vrachtverkeer. De Sitter: “Die investering betaalt zich terug. Uit ervaring weten we dat het werven van medewerkers gemakkelijker wordt met goede voorzieningen en werkomstandigheden.”

Het warehouse wordt speculatief ontwikkeld; geïnteresseerden kunnen contact opnemen via www.evoparkweert.nl.

Dit artikel is gesponsord door EvolutionRE.