Basiq Dental krijgt dashboard om voorraad proactief te organiseren

Basiq Dental krijgt dashboard om voorraad proactief te organiseren

Groothandel Basiq Dental had zijn logistiek perfect op orde, maar was aan de inkoopkant minder strak georganiseerd. Met Slim4 en het Power BI-dashboard van Slimstock is dit rechtgetrokken. De voorraadwaarde is al met 10% gedaald en er is volledig grip op de supply chain prestatie. "Slim4 biedt mogelijkheden waar we voorheen alleen van konden dromen."

Basiq Dental is een online groothandel in tandheelkundige materialen. Het bedrijf beschikt in Oisterwijk over een hypermodern distributiecentrum, waar tijdens piekmomenten 300 orders per uur van de band rollen. De inkoopkant was tot voor kort minder strak georganiseerd, vertelt buying manager Willem Schilders. “Inkopers plaatsten bestellingen aan de hand van een ‘besteladvieslijst’, die was gebaseerd op vijftien weken verkoophistorie. Het proces was puur op het plaatsen van de bestelling gericht, terwijl er te weinig informatie direct voorhanden was die van belang is voor een juiste leverperformance. We wilden meer in control zijn en proactief aan het werk gaan.”

Optimale bestelhoeveelheden

Het bedrijf besloot het voorraadbeheersysteem Slim4 van Slimstock en de bijbehorende business intelligence-tools te implementeren. Het wilde een systeem dat een zo betrouwbaar mogelijke forecast van de toekomstige vraag berekent en besteladviezen genereert gericht op servicegraad en de optimale bestelhoeveelheid. Dat Slim4 dit perfect kan, bleek al direct na livegang. “Bij de eerste bestelling die we met het systeem plaatsten, kregen we spontaan een korting van een leverancier. Deze wilde ons bedanken dat we zo netjes hadden ingespeeld op zijn verpakkingseenheden, de omdozen en de stapeling van pallets! Slim4 houdt trouwens ook rekening met de grootte van de bakken in ons eigen opslagsysteem. Hierdoor wordt de ruimte in ons magazijn optimaal benut.”

Buying manager Willem Schilders van Basiq Dental: “Slim4 biedt mogelijkheden waar we voorheen alleen van konden dromen.”
Buying manager Willem Schilders van Basiq Dental: “Slim4 biedt mogelijkheden waar we voorheen alleen van konden dromen.”

Van bestellen naar anticiperen

Volgens Schilders zit de kracht van Slim4 niet alleen in het feit dat bestellingen worden geoptimaliseerd, maar dat tevens het hele supply chain proces proactief wordt gemaakt. “Inkopers kijken vooruit en grijpen in als producten uit voorraad dreigen te raken. Er is zoveel meer mogelijk dan het plaatsen van een bestelling. Denk aan de leverancier bellen om een levering te bespoedigen, een alternatief zoeken, de website aanpassen, de klant informeren; maar dat vraagt wel om inzicht en een ander proces. Een proces van anticiperen op wat komen gaat. Als je eenmaal out-of-stock bent, valt er niet meer zoveel te anticiperen.”

Available to Promise

Een voorbeeld van een situatie waarop Schilders met Slim4 wil anticiperen is schaarste. “Mijn ultieme wens is een Available to Promise module te ontwikkelen waarmee we kunnen uitrekenen hoeveel een klant maximaal van één artikel mag kopen, zodanig dat we aan geen enkele klant nee hoeven te verkopen. We kunnen hier dan op sturen in de webshop door een maximale ordergrootte in te stellen of door het promoten van een alternatief product. Dit zijn geavanceerde mogelijkheden waar we voorheen alleen van konden dromen, maar die nu met Slim4 bereikbaar zijn geworden.”

Continu verbeteren

Enthousiast is Schilders ook over het Power BI-managementdashboard in Slim4. “Ik zie hierop in één opslag hoe we er voor staan: de voorraadwaarde, de servicegraad, de omloopsnelheid. Met kleurtjes is aangegeven in hoeverre KPI’s afwijken van de doelstellingen en door welke producten dit wordt veroorzaakt. Zijn er problemen bij de leverancier? Was de forecast verkeerd? Hebben we te laat besteld? Het kan van alles zijn en op deze manier kunnen we onszelf continu verbeteren.”

Basiq Dental heeft met Slim4 volledig grip gekregen op z’n voorraad en z’n leverprestatie. Door het project met Slimstock is de inkoopfunctie op hetzelfde hoge niveau gebracht als de logistieke operatie; de voorkant en de achterkant zijn in balans.

Dit artikel is gesponsord door Slimstock.