Welke orderpickmethode past het beste bij mij? Dit is stap 1

Welke orderpickmethode past het beste bij mij? Dit is stap 1
Drie weken meelopen voordat er zelfstandig orders gepickt kunnen worden, is er niet meer bij.

Het is steeds lastiger om aan goed personeel te komen. En dat terwijl de vraag naar supersnelle, foutloze leveringen in rap tempo toeneemt. Alles moet beter, sneller, goedkoper én veiliger. Dat heeft gevolgen voor de indeling van magazijnen en de manier waarop orders gepickt worden. Wat voor jouw bedrijf de beste methode is, hangt af van verschillende factoren. Maarten de Bakker, marketingmanager CaptureTech, zet hier de eerste stap in het kiezen van een methode uiteen, met een overzichtelijke matrix.

We hebben de afgelopen decennia te maken met een razendsnel veranderende markt. Waar een winkel in kantoormeubelen voorheen 3 verschillende bureaustoelen aanbood, zijn dat er nu 30. Natuurlijk kan en wil lang niet iedereen zo’n grote verscheidenheid aan stoelen op voorraad houden. Er wordt dus vaak pas ingekocht op het moment van bestellen. Maar je klant is door de vele ‘vandaag besteld is morgen in huis’-aanbieders gewend geraakt aan supersnelle leveringen en verwacht dat ook van jou. De juiste orderpickmethode kan je helpen om hieraan gehoor te geven.

Welke orderpickmethode past bij mij?

Het liefst hebben we allemaal een paar robots rondrijden die ons helpen om foutloos onze bestellingen te verzamelen. Helaas is dit (nog) niet voor iedereen weggelegd. Maar wat is nu een goed(-koper) alternatief? Handhelds? Wearables? Of toch voicepicking?

Om ervoor te zorgen dat je door de spreekwoordelijke bomen het bos nog kunt zien, heb ik een overzicht gemaakt met de belangrijkste voors en tegens van de verschillende orderpickingmethodes.

CriteriaPapierHandheldHHT+ scannersWearablesVirtual Reality / Augmented realityPick to LightVoicepicking
Productiviteit/snelheid+-+++++++
Nauwkeurigheid-++++++++
Flexibiliteit-++++-++
Realtime werken-++++++++++++
Handen en ogen vrij---++++++
Complexe processen+++++++++-++
Trainingstijd-----++++
Veiligheid----+++++
Ergonomie----+++++

Niet elke methode is geschikt voor ieder magazijn of distributiecentrum. Welke orderpickmethode het beste past bij jouw situatie, hangt bijvoorbeeld ook af van de soort SKU’s.

Door het kiezen van de juiste methode kan de productiviteit tot wel 20 procent verbeterd worden. De nauwkeurigheid kan zelfs met een factor tien verhoogd worden. Een gedegen analyse van de huidige werkprocessen met als resultaat een goed advies is daarom belangrijk.

Krapte op de arbeidsmarkt

Waar het nog niet zo lang geleden makkelijk was om aan magazijnmedewerkers te komen, wordt dat nu steeds moeilijker”

Ik had het al even over de huidige krapte op de arbeidsmarkt. Waar het nog niet zo lang geleden relatief gemakkelijk was om aan magazijnmedewerkers te komen, wordt dat nu steeds moeilijker. Corona heeft daar in hoge mate aan bijgedragen. Medewerkers vielen uit door ziekte, anderen konden voor een aanzienlijk hoger uurloon aan de slag bij een GGD test- of priklocatie.

Ook de belastingvrijstelling die Polen begin 2021 grotendeels heeft afgeschaft voor Poolse arbeiders die in het buitenland werken, zorgt voor een leegloop van de magazijnen.

We moeten dus dringend op zoek naar:

  1. nieuw personeel;
  2. pickingmethodes die ons helpen evenveel werk te verzetten met minder mensen;
  3. of in het geval van een gewenste groei: methodes die ons helpen met evenveel mensen méér werk uit handen te krijgen.

Korte inwerktijd met voicepicking

Laten we beginnen met het aannemen van nieuw personeel. Vanwege de eerder genoemde vraag naar snelle en foutloze leveringen, is het belangrijk dat het inwerken van deze nieuwe krachten vlot gebeurt. Drie weken meelopen voordat er zelfstandig orders gepickt kunnen worden, is er niet meer bij.

Voicepicking kan uitkomst bieden. Deze methode zorgt er, door middel van korte commando’s op een headset, voor dat nieuwe medewerkers al na twee dagen volledig operationeel zijn. Ze krijgen in hun eigen taal te horen dat ze een magazijnkar moeten pakken, naar welk gangpad en stellingnummer ze moeten gaan en vervolgens welk artikel in welke hoeveelheid ze moeten picken. Een slimme methode die de inwerktijd aanzienlijk verkort en de productiviteit en nauwkeurigheid ook nog eens flink opschroeft.

Op zoek naar beste pickingmethode

Is je personeelsbestand redelijk constant, dan is een korte inwerktijd van minder groot belang. In zo’n geval zijn zaken als snelheid, veiligheid en gebruiksgemak essentiëler. Streef je ernaar dezelfde hoeveelheid werk te verzetten met minder mankracht, of meer werk met hetzelfde aantal fte? Dan past een van de andere methodes uit de matrix misschien beter bij je. Ze hebben allemaal hun voor- en nadelen en de effectiviteit is afhankelijk van jouw specifieke situatie. Het is aan jou om ze tegen elkaar af te zetten en te bepalen welke het beste past bij jouw magazijn. Ik hoop dat ik je met dit artikel een beetje op weg heb kunnen helpen.  

Kom je er toch niet uit of heb je hulp nodig bij het analyseren van je processen? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag met het maken van een weloverwogen keuze.

Dit artikel is gesponsord door CaptureTech