PODCAST - In krappe arbeidsmarkt moet logistiek bedrijf baan aanpassen aan medewerker

PODCAST - In krappe arbeidsmarkt moet logistiek bedrijf baan aanpassen aan medewerker

In veertig jaar is het nog nooit zo lastig geweest om personeel te vinden. Dat zei Jeroen van Duuren tegen het einde van 2021 tegen Logistiek.nl. Reden om hem aan tafel te zetten met twee arbeidsmarktdeskundigen. Want hoe kunnen logistiek dienstverleners als Van Duuren wél aan genoeg mensen komen? Wat leveren ludieke wervingscampagnes op en wat doen programma's als 'Meiden die rijden' voor de beeldvorming van het vak? Beluister de podcast.

Personeel wordt steeds schaarser in transport en logistiek. In het derde kwartaal van 2021 telde de transport- en logistieksector een record van 53 vacatures op elke 1.000 werknemers, bleek uit een sectorrapport van ING Research. In het wegtransport ligt dit nog ruim twee keer zo hoog. In het derde kwartaal van 2021 stonden volgens het UWV 11.650 vacatures voor vrachtwagenchauffeurs open, dit komt neer op één vacature per acht werkenden.

Praten over de arbeidsmarkt

Onder leiding van Annemarie Brüning spreekt Jeroen van Duuren, directeur/eigenaar van de gelijknamige logistiek dienstverlener in Vianen, over de arbeidsmarkt met Michiel Maassen en Serge Claesen. Maassen en Claesen maken deel uit van het expertpanel die de inzendingen voor de Top 100 Logistiek Dienstverleners beoordeelt. Hun expertise is de arbeidsmarkt. Maassen ziet dat bedrijven hun mindset moeten veranderen. Het werkt in deze penibele marktsituatie niet meer om vast te houden aan je eigen systemen en structuren. Je moet de baan en werktijden voor zo ver mogelijk aanpassen aan de sollicitant. Als zijn behoeften passen in de bedrijfssystemen, heb je een match. En dat levert volgens de arbeidsmarktdeskundige gelijk een loyalere medewerker op.

Beluister de podcast

Diane Essenburg

Diane Essenburg

Redacteur Logistiek.nl