Pak je kans: tweedehands pallets zijn geld waard

Pak je kans: tweedehands pallets zijn geld waard
Frank Bennemeer ziet het opkopen en hergebruiken van pallets als een prachtig systeem.

Er zijn nog de nodige bedrijven die in hun magazijn pallets hebben staan waar ze niet meer naar omkijken. Een gemiste kans, vinden ze bij de Palletcentrale. Het is immers veel duurzamer als ze weer teruggaan naar de leverancier, zodat ze opnieuw dienst kunnen doen. Bovendien haalt de Palletcentrale ze op bij de klant en betaalt er een mooie prijs voor.

Gebruikte pallets opkopen, sorteren, indien nodig repareren en weer benutten in de logistieke keten doet marktleider Palletcentrale al ruim vijftig jaar. Jaarlijks verkoopt het bedrijf met zes vestigingen zo’n zes miljoen pallets. In Sas van Gent staat de eigen palletfabriek die een productiecapaciteit heeft van meer dan 2,5 miljoen stuks per jaar en een breed assortiment produceert. De rest van de leveringen betreft verkoop van tweedehands pallets.

“Een prachtig systeem”, zo noemt commercieel directeur Frank Bennemeer het opkopen en hergebruiken van pallets. “Waarom zou je bomen kappen als het niet nodig is? Je kunt een product een nieuwe kans geven of misschien wel een derde of een vierde kans. Het hangt natuurlijk van de stevigheid af, maar tussen de tien en twintig keer kan een pallet makkelijk mee. Een enkele keer zelfs meer dan vijftig keer als die niet te zwaar belast wordt. En je kunt ze weer repareren.”

Onbenut potentieel

Hoewel de Palletcentrale erin slaagt om veel gebruikte pallets terug te halen uit de markt om ze opnieuw te kunnen inzetten, bestaat er toch ook nog altijd een flink onbenut potentieel. De klanten van de Palletcentrale leveren hun producten, inclusief de pallets die ze afgenomen hebben, immers weer aan hun klanten. Ze kunnen dus overal in de keten terecht komen.

Als wij nog meer kunnen opkopen, dan kunnen we beter voldoen aan de vraag.”

Gezien de grote schaarste op de houtmarkt waar voorlopig nog geen einde aan lijkt te komen, zet de Palletcentrale alles op alles om nog meer gebruikte houten pallets op te sporen, op te kopen en weer klaar te maken voor nieuwe verkoop. Bennemeer: “Als wij nog meer kunnen opkopen, dan kunnen we beter voldoen aan de vraag.” Nu doet de Palletcentrale voor bepaalde types houten pallets al een paar maanden alleen nog maar zaken met bestaande klanten. Door de krappe houtmarkt moet het bedrijf aan nieuwe klanten noodgedwongen nee verkopen.

Duurzaamheidscertificaat

Zoeken naar overtollige pallets doet de Palletcentrale onder meer door bedrijven actief te benaderen die mogelijk voorraden pallets hebben waar ze eigenlijk niets mee doen en die in het ergste geval zelfs bij het afval belanden. Bennemeer: “Dat is natuurlijk niet zo duurzaam. Ze kunnen beter ons bellen.” Door hun pallets hoogwaardig te laten recyclen door de Palletcentrale, dragen ze bij aan de circulaire economie.

Hergebruik van pallets vergt immers geen nieuwe grondstoffen en er hoeft geen nieuwe productie opgestart te worden. Dat scheelt in de CO2-uitstoot. “Dat wordt door ons geregistreerd en daarvoor krijgen ze een duurzaamheidscertificaat”, zegt Bennemeer. Dat CO2-reductiecerticaat laat zien hoeveel de bedrijven bespaard hebben met het laten recyclen van hun pallets.

Lukt het niet meer om een pallet op te knappen, ook dan gaat het materiaal niet verloren. Vermalen resten kunnen soms nog gebruikt worden om blokken van te persen. En anders gaan onbruikbare pallets naar de biomassacentrale om te dienen als grondstof voor groene stroom.

Tweedehands pallets zijn geld waard

Pallets opnieuw gebruiken is niet alleen goed voor het milieu, maar is ook financieel aantrekkelijk. Bedrijven realiseren zich vaak onvoldoende dat hun pallets geld waard zijn. Bennemeer schat dat grote logistieke spelers jaarlijks al gauw tonnen laten liggen door zich niet meer te bekommeren om hun gebruikte pallets. De Palletcentrale koopt ze tegen de hoogste opkoopprijsgarantie. Vanaf vijftig stuks haalt het bedrijf ze ook nog eens op.

Bedrijven realiseren zich vaak onvoldoende dat hun pallets geld waard zijn.”

Als er tegelijkertijd nieuwe pallets nodig zijn of andere soorten gebruikte pallets, wordt ophalen van overtollige pallets en leveren van nieuwe exemplaren gecombineerd. Vanaf vijftien stuks kunnen ze ingeleverd worden bij een van de vestigingen van de Palletcentrale. Naast Europallets en CP pallets kunnen bedrijven ook andere soorten pallets met courante maten laten afvoeren.

Hoe meer tweedehands pallets de Palletcentrale kan opkopen, hoe eerder de voorraden weer aangroeien en hoe eerder de leverancier straks weer nieuwe klanten kan bedienen. “Het biedt ons meer levermogelijkheden.”

Dit artikel is gesponsord door Palletcentrale.