WMS bij Simon Loos is verrijking voor hele 3PL-sector

WMS bij Simon Loos is verrijking voor hele 3PL-sector

Simon Loos is onlangs live gegaan met Locus WMS van Centric. Hiermee haalt de logistieke dienstverlener meer rendement uit zijn magazijnoperatie en krijgt het volledig grip op kosten en performance. Speciaal voor Simon Loos heeft Centric zijn WMS-oplossing uitgebreid met geavanceerde third party logistics (3PL)-functionaliteit zoals het werken voor meerdere opdrachtgevers. De oplossing is nu ook beschikbaar voor andere bedrijven uit de 3PL-sector.

Als toonaangevende logistieke dienstverlener in de hoogdynamische wereld van de foodretail, had Simon Loos behoefte aan een geavanceerd Warehouse Management Systeem (WMS).

“Onze klanten zijn veelal toeleveranciers van grote supermarktketens en stellen hoge eisen op het gebied van visibility en leverperformance”, vertelt financieel directeur Martin Knol. “Ze willen inzicht in de voorraden die wij voor hen beheren in combinatie met geldende THT-restricties en strak kunnen sturen op kosten. Met ons oude WMS moesten we dit veelal handmatig regelen en konden we moeilijker inspelen op veranderingen in de markt zoals het fijnmaziger beleveren van supermarkt-dc’s.”

Het ultieme WMS

In een uitgebreid selectietraject waarin alle bekende WMS-pakketten onder de loep werden genomen, bleek dat geen enkel standaard systeem een 100% fit had met de eisen die Simon Loos stelde.

“Een gebruiksvriendelijk en datagedreven WMS waarin we klantprocessen zelf kunnen inrichten” - Martin Knol, financieel directeur bij Simon Loos.

“We zochten een gebruiksvriendelijk en datagedreven systeem met een intelligente planningsfunctie waardoor we onze magazijncapaciteit optimaal kunnen benutten en daarmee de kosten voor onze klanten zo laag mogelijk houden. We wilden vanuit het WMS ook makkelijk kunnen factureren zodat we niet ook nog een ERP-systeem nodig hadden. We kwamen erachter dat welk WMS-pakket we ook zouden kiezen, er altijd speciaal voor ons nieuwe functionaliteit aan toegevoegd moest worden. We hebben toen voor Centric gekozen omdat die veel ervaring hebben in onze sector en de ambitie hadden om samen met ons het ultieme WMS voor de 3PL-sector te gaan ontwikkelen.”

Ervaring met foodretail

De basis voor het nieuw te ontwikkelen softwaresysteem was Locus WMS, het bekende warehouse management systeem van Centric waar al veel bekende retail- en handelsbedrijven hun primaire processen mee optimaliseren. Jumbo, Blokker, Rensa, Spar, Wasco; het zijn slechts een paar namen uit de imposante lijst met referenties waar de WMS-tak van Centric op kan bogen. “Onze klanten zijn dezelfde bedrijven als waar Simon Loos voor werkt, dus we spreken dezelfde taal”, zegt Ferry Kalfsvel, managing director bij Centric Supply Chain Solutions.

“We boden trouwens al wel oplossingen voor logistieke dienstverleners, zoals het transportplanningspakket Plan & Go TMS, maar een geavanceerd WMS van het kaliber Locus WMS hadden we voor die sector nog niet. De samenwerking met Simon Loos was voor ons de perfecte gelegenheid om hierin een inhaalslag te maken en ook voor de 3PL-sector een high-end WMS neer te zetten.”

Productiviteit omhoog

Het nieuwe WMS is inmiddels helemaal klaar en draait onder andere al in Tiel waar Simon Loos zijn grootste magazijnoperatie heeft. Martijn Scholtes, die als business consultant werkzaam is voor Simon Loos, ziet dat de productiviteit hier inmiddels is gestegen.

“Met Locus WMS weten we aan welke knoppen we moeten draaien om tot kostenbesparing te komen” -  Martijn Scholtes, business consultant bij Optimum Logistiek.

“Locus is een sturend WMS dat ervoor zorgt dat magazijnmedewerkers altijd op tijd en op de meest efficiënte wijze de activiteiten uitvoeren, rekening houdend met piekvolumes en expeditietijden. We werken ook met scanners en voiceterminals dus alle data-uitwisseling verloopt realtime en zonder papier. Locus WMS bevat een tactische planningslaag waarin wij zelf per klant de specifieke eisen en processen kunnen inrichten. Het systeem zorgt ervoor dat deze eisen worden nageleefd en dat medewerkers op het goede moment de juiste instructies krijgen.”

Inzicht in kosten

Een ander groot voordeel van het nieuwe WMS is dat Simon Loos nu volledig inzicht heeft in servicegraad, kosten en productiviteit.

Scholtes: “Alles wordt geregistreerd en KPI’s zijn direct beschikbaar. Je kunt ook hele handige analyses van je processen maken, bijvoorbeeld gefilterd op klant of artikel. Als we voor een opdrachtgever specifieke handelingen moeten verrichten dan zien we nu exact tot welke extra kosten dit leidt. Hierdoor kunnen we nauwkeuriger factureren, maar we kunnen ook samen met de klant kijken hoe we die kosten omlaag kunnen brengen. Door het inzicht dat Locus ons biedt, weten we precies aan welke knoppen we kunnen draaien, zoals bijvoorbeeld het finetunen van bestelhoeveelheden en het aanpassen van leverfrequenties. Dit heeft bij een aantal van onze klanten al tot het nodige kostenvoordeel geleid.”

Standaard voor 3PL-sector

“We hebben Locus WMS met functionaliteit verrijkt waar ook handel- en retailklanten van kunnen profiteren” - Ferry Kalfsvel, managing director bij Centric Supply Chain Solutions.

Martin Knol van Simon Loos kijkt terug op een zeer geslaagde samenwerking.

“Het heeft wel wat langer geduurd dan we van tevoren hadden bedacht, maar het resultaat is er naar. We hebben aan de tekentafel mogen zitten van een nieuw WMS-pakket dat precies de functionaliteit bevat die wij nodig hebben en waarmee we onze performance continu kunnen verbeteren. De keuze voor Centric was achteraf dus zeker de juiste beslissing.”

Ook Ferry Kalfsvel van Centric is tevreden. “Het was een mooi en uitdagend project waarin we echt een nieuwe standaard voor de 3PL-sector hebben neergezet. Dit is een modern en geavanceerd WMS waar niet alleen Simon Loos maar de hele 3PL-sector zijn voordeel mee kan doen.”

Bekijk de video:

Dit artikel is gesponsord door Centric.