3D-printen in de supply chain: wat levert het op?

3D-printen in de supply chain: wat levert het op?

3D-printen wordt ieder jaar eenvoudiger, beter en betrouwbaarder. De impact op de supply chain wordt daardoor steeds groter. Dit zijn vier effecten van het gebruiken van 3D-printen in de supply chain:

38 procent van de supply chain managers op het moment al 3D-printen en is 47 procent van plan om het in de komende twee jaar te gaan gebruiken. Dat stelt Gartner. Met dit tempo heeft over twee jaar 85 procent van de supply chain professionals 3D-printen in hun distributienetwerken ingevoerd. Niet alle producten kunnen met 3D-printers gemaakt worden en de techniek zal niet snel concurreren met de schaalvoordelen van goederen die worden gemaakt in massaproductie. Wel wordt 3D-printen ieder jaar eenvoudiger, beter en betrouwbaarder. De impact op de supply chain wordt daardoor steeds groter. Dit zijn vier effecten van het gebruiken van 3D-printen in de supply chain:

1. Negatieve effecten van outsourcing worden vermeden

Al decennialang wordt productie uitbesteed aan bedrijven die traditionele productiemethodes gebruiken. De producten moeten vervolgens ook worden vervoerd. En dit wordt steeds complexer: wereldwijde logistiek wordt risicovoller en prijziger omdat de internationale vrachtkosten stijgen. Daarnaast maken het onderhandelen met meerdere leveranciers en onafhankelijke aannemers in verschillende talen en tijdzones dit proces ingewikkeld. Dit zorgt ervoor dat uitbestede supply chains nu gefragmenteerder zijn dan ooit tevoren.

Het end-to-end proces van 3D-printen als volwaardige productiemethode biedt hiervoor een oplossing. Fabrikanten hoeven niet langer de vraag naar producten te voorspellen. In plaats van een schatting te moeten maken van hoeveel producten een fabriek in voorraad moet hebben, maakt 3D-printen het mogelijk om op aanvraag te leveren. Dit verhoogt de winstgevendheid.

Lees ook
‘3D printing raakt Nederlandse logistiek hard’

Er is bijvoorbeeld een enorm potentieel voor het maken van 3D-geprinte reserveonderdelen. Volgens dit DHL rapport, bestaat meer dan 20 procent van de ongebruikte of overtollige voorraad uit reserveonderdelen. Veel autofabrikanten zijn bijvoorbeeld verplicht om reserveonderdelen voor ieder voertuig zeven tot tien jaar op voorraad te houden.

2. Maak de gehele waardeketen flexibeler

Traditionele supply chains worden steeds complexer. 3D-printen verkort de productietijd en maakt overzees transport overbodig. Het is vele malen sneller om een digitaal bestand de wereld over te sturen en op locatie te printen, dan een fysiek object te verplaatsen. Afhankelijk van de complexiteit, worden de meeste geprinte onderdelen in een aantal uur gedrukt, in plaats van dat het weken kost om er aan te komen. De productie kan eenvoudig worden opgeschaald met meerdere printers. Dit stelt bedrijven in staat om alleen datgene te produceren, op die plek en op dat specifieke moment wanneer het object nodig is.

3. Geometrische vrijheid

3D-printen maakt een kleine serieproductie mogelijk met één belangrijk voordeel: geometrische vrijheid. Traditionele productiemethoden, zoals spuitgieten, hebben veel restricties. Bij het design moet er dan rekening worden gehouden met de productiemethode. Met 3D-printen kunnen is er veel meer vrijheid mogelijk in het ontwerp, wat de efficiëntie en prestaties van de ontwerpen bevordert.

4. Onderscheid je door on-demand onderdelenproductie

Consumenten hebben steeds meer invloed op supply chains. Denk hierbij aan Uber die de taxi-industrie op zijn kop heeft gezet en Airbnb op haar beurt de hotellerie. Digitalisering heeft de ‘demand economy’ aangewakkerd en 3D-printen sluit hierop aan.

On-demand productie van onderdelen maakt het mogelijk om producten in grote mate te personaliseren. Denk hierbij aan kleding met gepersonaliseerde bedrukte elementen of een smartphone hoesje met een aangepast ontwerp. Maar ook bijvoorbeeld productiegereedschappen met een ergonomisch ontwerp dat aangepast is op één specifieke werknemer.

Zie ook
Hoe 3D-printing de logistiek verandert: 6 theorieën

Ontwikkelingslanden hebben het aanleggen van vaste telefoonlijnen overgeslagen en zijn meteen overgestapt op mobiele telefoons. Dit laat zien dat flexibele technologie die weinig infrastructuur nodig heeft, de voorkeur heeft. Het zou daarom niet gek zijn als deze zelfde landen de complexe supply chains die wij gewend zijn ook overslaan en voor methodes kiezen die Industrie 4.0 omarmen, zoals 3D-printen. Niet alles kan 3D-geprint worden, maar de voordelen zijn niet langer te ontkennen.

Auteur: Paul Heiden, SVP Product management van Ultimaker