artikel

Supply chain optimaliseren met 3D-printing? Eerst productieproces op de schop

Supply chain 691

Efficiëntere logistieke processen en besparen op arbeidskosten. Dat kan door inzet van 3D-printing. Onderdelen worden geprint op de plek waar ze nodig zijn en dat betekent minder transportbewegingen en minder voorraad. Om op die manier te kunnen werken moet alleen wel eerst het hele productieproces op de schop en moeten medewerkers andere skills ontwikkelen.

Supply chain optimaliseren met 3D-printing? Eerst productieproces op de schop

Dat zegt Koh Kong Meng, managing director Southeast Asia Korea bij HP Inc. in een interview met ZDnet. HP werkt onder meer samen met BMW, Nike en BASF om druktechnieken en materialen te verkennen, die voor 3D-printing kunnen worden gebruikt. In oktober 2018 opende het Amerikaanse tech concern samen met Nanyang Technological University een eigen onderzoekslab in Singapore. Daar vindt eigen onderzoek over onder meer 3D-printing, Artificial Intelligence en machine learning plaats.

Anders produceren is andere skills

Op plekken waar on-demand producten en onderdelen worden geprint, is volgens Koh een andere kijk op de productieprocessen nodig, maar ook andere skills van medewerkers. “Het hele proces zal moeten veranderen. Tegenwoordig leren we ingenieurs bijvoorbeeld hoe we een stuk materiaal kunnen verkleinen tot het deel dat we nodig hebben. Maar bij 3D-printen gaat het om het toevoegen van lagen, totdat je het gewenste onderdeel hebt. Dat is een ander proces.”

 

Lees ook: 3D-printing en de logistieke kansen

Koh Kong MengKoh Kong Meng, managing director Southeast Asia Korea bij HP Inc.

 

Gedistribueerde productie

Ook moeten volgens Koh belangrijke onderdelen in de supply chain en logistiek opnieuw worden beoordeeld. Aangezien 3D-printen gedistribueerde productie volgens hem mogelijk maakt, zouden grote fabrieken niet langer nodig zijn. Koh noemt het ‘de utopie van slim produceren’. In plaats van grote fabrieken kunnen er ‘3D-printer-farms’ komen, die de onderdelen of producten afdrukken op het moment dat het nodig is. “Stel je voor wat dat betekent voor supply chains en besparingen op vervoer. De aanpak brengt ook de mogelijkheid om vanaf nul af aan producten te ontwerpen, die sterk zijn maar minder materiaal vereisen.”

 

 

Logistieke kansen en 3D-printing

3D-printing biedt volop kansen. In de medische wereld,  de luchtvaarttechniek en de automotive is het al niet meer weg te denken. Ook voor het uitbreiden van services van logistiek dienstverleners biedt 3D-printing kansen, bijvoorbeeld het opzetten van een ‘digital warehouse’. UPS is een logistiek dienstverlener die zelf al in 3D-printing investeerde en twee jaar geleden startte met het aanbieden van 3D-printingdiensten.

 

Lees ook: 3D-printing raakt Nederlandse logistiek hard

 

Reageer op dit artikel