Planner van de toekomst: dit moet je kunnen

Planner van de toekomst: dit moet je kunnen

De planner van de toekomst moet over andere capaciteiten beschikken dan vandaag de dag. Wie over en aantal jaren succesvol wil zijn als planner, moet zich aanpassen. Om te beginnen bij het onderwijs.

Het goede nieuws is: planner in de logistiek heeft zeker een mooie toekomst in het verschiet. De oprukkende automatisering verandert de eisen die bedrijven aan een planner stellen wel. Maar hoe ziet de planner van de toekomst er precies uit?

Gat tussen onderwijs en praktijk

Op die vraag probeert het Kennis DC Logistiek en Hogeschool van Amsterdam antwoord te krijgen. De afgelopen maanden hebben onderzoekers van beide organisaties 21 planners en leidinggevenden in de logistieke sector geïnterviewd en gevraagd naar hun visie over het vak planner. Doel van het onderzoek: het onderwijs beter te laten aansluiten bij de praktijk. De uitkomst werd gepresenteerd op de beurs ICT&Logistiek.

Lees ook
Gezocht: heel veel planners

Belangrijkste eigenschappen planner

De conclusie: Wie succesvol wilt zijn in de toekomst, moet zich focussen op andere competenties dan enkel stressbestendigheid of flexibel zijn. De planner van de toekomst moet vooral goed kunnen communiceren en analytisch vermogen hebben. Brigitte Faber van HAN: “Automatisering neemt standaard planwerkzaamheden meer en meer over. Wat overblijft voor de planner? Juist omgaan met uitzonderingen en werkprocessen inrichten zodat de klant optimaal bediend kan worden. Zaken die dus niet gemakkelijk te automatiseren zijn.  Eigenschappen die zowel voor de transportplanner als de logistiek planner opgaan, aldus het onderzoek.

Peter de Weerd

Peter de Weerd

Redacteur Logistiek en Logistiek.nl. Hij focust zich met name op de deelgebieden (smart) warehousing en e-fulfilment