Hoe Willemien haar carrière een boost gaf

Hoe Willemien haar carrière een boost gaf
Willemien de Jonge: “Ik zou andere professionals uit de branche adviseren: gewoon beginnen."

"Ik wil me best ontwikkelen, maar...". Terug de 'schoolbanken' in of een opleiding volgen klinkt niet altijd even aantrekkelijk. Willemien zette wél de stap. Ze begon vorig jaar een duale opleiding Logistiek waarmee je binnen twee jaar een erkend hbo-diploma kan behalen. In dit artikel lees je meer over Associate degrees en hoe deze stap nieuwe deuren kan openen.

Associate degrees zijn praktijkgerichte opleidingen op hbo-5 niveau. Dit zit tussen mbo-4 en een hbo-bachelor in. De opleidingen duren twee jaar. Daarna ontvangen studenten een erkend hbo-diploma. Duaal studeren betekent dat je werkt én studeert. Je volgt één dag in de week onderwijs en de rest van de dagen breng je het geleerde in de praktijk op je werk.  

De ontwikkelwens van Willemien 

“Ik wilde iets meer dan alleen mijn werkervaring,” vertelt Willemien de Jonge (39). Met bijna 20 jaar werkervaring en diverse cursussen op haar naam, besloot ze vorig jaar de duale Associate degree Logistiek te starten bij Avans Academie Associate degrees. “Ik zag deze opleiding als een kans om mijn kennis te verdiepen en mijn carrière te versnellen. En dat is ook precies wat ik tot nu toe heb ervaren: een breder werkveld, netwerk en palet aan professionele vaardigheden, zoals adviseren, projectmanagement en communicatie.” 

Veel professionals in de logistiek zitten prima op hun plek en overwegen niet snel een hbo-opleiding. “Ik had die gedachte ook,” geeft Willemien toe. “Maar toen mijn manager vroeg hoe ik verder wilde groeien, realiseerde ik me dat ik iets achter de hand wilde hebben - iets dat meer deuren opent dan een losse cursus. Ik ontdekte de opleiding tijdens een online open avond en was meteen enthousiast. De combinatie van werken en studeren paste perfect in mijn leven. Hiermee dacht ik ook meteen een stapje vooruit, want als ik door wil groeien, is zo’n hbo-papiertje wel echt belangrijk. Het eerste jaar ging razendsnel en ik ben volgend jaar alweer klaar, met een wettelijk erkend diploma.” 

Werk-privébalans 

Willemien volgt één dag in de week en werkt daarnaast 32 uur. Eén van haar werkdagen is gericht op een schoolproject of opdracht. “Ja, het kan best pittig zijn,” beaamt Willemien. “Maar omdat de opdrachten praktijkgericht zijn, is het direct toepasbaar in mijn baan. Dat scheelt enorm.” 

Willemien: "Een voordeel van de duale Associate degree Logistiek is de kans om te netwerken en samen te werken met professionals uit andere bedrijven."
Willemien: "Een voordeel van de duale Associate degree Logistiek is de kans om te netwerken en samen te werken met professionals uit andere bedrijven."

Focus op de praktijk 

“Het praktijkgerichte aspect van de opleiding is een groot pluspunt,” vindt Willemien. “Je werkt aan echte projecten binnen je eigen bedrijf en in een vakgebied waar je al bekend in bent. Zo leer je niet alleen van de theorie, maar pas je die direct toe. Ik keek best op tegen al die boeken, maar ik heb toch wel een aantal heel interessante boeken gelezen en waar ik veel aan heb gehad. Een ander voordeel van de duale Associate degree Logistiek is de kans om te netwerken en samen te werken met professionals uit andere bedrijven. Het is inspirerend om te zien hoe andere organisaties hun logistiek aanpakken. Je leert veel van elkaar en dat verbreedt je horizon. De methodieken en kennis die je opdoet, deel je weer met je collega’s. Dat is ontzettend waardevol.” 

Tot slot benadrukt Willemien de relatief korte duur van de opleiding. “Het duurt ook maar 2 jaar en geen 4 jaar zoals bij bacheloropleidingen. Ik kijk na deze 2 jaar of ik nog door wil studeren, maar zo niet, dan heb ik in elk geval een prachtig diploma op zak.” 

Gewoon beginnen

“Ik zou andere professionals uit de branche adviseren: gewoon beginnen,” vertelt Willemien. “Niet uitstellen, maar ga je eens oriënteren. Avans Academie organiseert verschillende informatiesessies waar je al je vragen kunt stellen. Zelfs als je denkt dat je geen studie-type bent, zal je merken dat je met de juiste begeleiding en motivatie veel kunt bereiken. Ik heb ook twijfels gehad als ‘kan ik hbo wel aan?’ en ‘heb ik hier wel genoeg tijd voor?’ maar ik ben zo blij dat ik hier met mijn manager over heb gepraat en de stap heb genomen. Het was heel fijn dat ik steun kreeg van het managementteam. We hebben een plan gemaakt en ze waren snel overtuigd van de meerwaarde.”  

Haar belangrijkste advies aan andere logistieke professionals: “Communiceer duidelijk met je werkgever over wat de opleiding inhoudt en wat er van jou én van hen verwacht wordt.” 

Avans Academie organiseert verschillende informatiesessies waar je vragen kunt stellen.
Avans Academie organiseert verschillende informatiesessies waar je vragen kunt stellen.

Een rooskleurige toekomst 

Voor Willemien is de Associate degree een stap richting verdere professionalisering en nieuwe kansen. “De combinatie van praktijk en theorie maakt me sterker in mijn rol. Het helpt me om beter te adviseren, projecten effectiever te leiden en strategischer te denken. Het geeft mij vertrouwen en een stevige basis om verder te groeien.” 

Dit artikel is gesponsord door Avans Academie Associate Degrees.