Waarom All4Trade Slimstock koos voor voorraadbeheer

Waarom All4Trade Slimstock koos voor voorraadbeheer

De wereld van Arabische en Perzische producten wint steeds meer terrein in Europa. Dankzij deze groeiende vraag is All4Trade uitgegroeid tot Europa's grootste importeur en exporteur van Arabische en Perzische levensmiddelen uit het Midden-Oosten. Om het voorraadbeheer te professionaliseren, heeft All4Trade gekozen voor samenwerking met Slimstock. "Vanaf het eerste contact was er een positieve indruk", aldus Sermed al Asadi, COO van All4Trade.

All4Trade is een perfect voorbeeld van een succesvol familiebedrijf. Rond 1990 emigreerde de familie Al Asadi vanuit Irak naar Nederland. Het gemis van bekende levensmiddelen en voedingsproducten uit hun geboorteland was echter groot. Daarom richtte vader Al Asadi zijn eigen bedrijf op om producten uit het Midden-Oosten naar Nederland te importeren. Enkele jaren later namen zijn zoons het bedrijf over, waarvan er nu nog twee actief zijn.

Voorraadbeheer professionaliseren

Sermed al Asadi is een van die zoons en kijkt terug op de ontwikkeling van het familiebedrijf. "Het is echt ontstaan uit een behoefte. Wij willen onze doelgroep laten herbeleven wat ze van huis uit gewend zijn. Die vraag naar producten wordt steeds groter, en onze groei verloopt dan ook heel organisch." All4Trade bleef groeien en verhuisde in 2018 naar een groot distributiecentrum in Almere, waar ongeveer 1.500 SKU's (Stock Keeping Unit) worden opgeslagen. Om het voorraadbeheer te professionaliseren, koos All4Trade voor samenwerking met Slimstock.

All4Trade
All4Trade

Europa’s grootste importeur en exporteur

All4Trade heeft zich inmiddels ontwikkeld tot de grootste importeur en exporteur van Arabische en Perzische levensmiddelen uit het Midden-Oosten in Europa. Vanuit het distributiecentrum in Almere levert het bedrijf aan klanten in tal van Europese landen, en zelfs in Australië en Nieuw-Zeeland. Lange tijd was het voorraadbeheer een handmatige klus, maar dit werd een te grote uitdaging. "We hebben jarenlang ingekocht op gevoel. Het was vrij willekeurig wie het minimum of maximum aantal bestellingen bepaalde. Daardoor hadden we regelmatig te veel voorraad of moesten we zelfs 'nee' verkopen. We leerden ermee leven, maar onze voorraad gaf ons steeds meer problemen", zegt Al Asadi.

Hij besloot tot een professionaliseringsslag. Een geoptimaliseerd voorraadbeheer was daar een essentieel onderdeel van, dus zocht hij naar iemand die kon helpen bij het inrichten ervan. Al Asadi kwam in contact met senior purchaser Nienke Bouwman. "Nienke heeft veel ervaring en deelt ideeën over hoe we efficiënter kunnen werken. Het zou niet slim zijn om haar suggesties te negeren."

Enthousiast

Bij eerdere werkgevers heeft Bouwman veel ervaring opgedaan met het voorraadoptimalisatieplatform Slim4 van Slimstock. Ze is enthousiast over de mogelijkheden die het platform biedt en stelde voor om het ook bij All4Trade te introduceren. "Er is hier veel voorraadkennis aanwezig, maar die moet geïntegreerd worden in systemen. Ik weet dat dit goed kan met Slim4. Ik heb al meer dan vijftien jaar zeer positieve ervaringen met Slim4, dus ik heb het hier ook voorgesteld."

We hebben niet meer dan twee keer met elkaar gesproken en toen waren we eruit”

Bouwman nam contact op met Slimstock voor een kennismaking. Niet veel later zaten beide partijen om tafel om te bespreken hoe ze elkaar konden helpen. Al Asadi was binnen twee weken overtuigd van de oplossing die Slimstock kon bieden. "We hebben niet meer dan twee keer met elkaar gesproken en toen waren we eruit", vertelt Al Asadi over de gesprekken met Slimstock-vertegenwoordiger Berry van den Oever. "We liepen tegen problemen aan met onze voorraad en legden die uit. Het had vooral te maken met onbalans in de voorraad en een gebrek aan inzicht om te kunnen bijsturen in een snel veranderende wereld. Berry was zo overtuigd dat Slim4 ons kon helpen, en hij sprak dat ook heel bewust uit. Ik werd daardoor ook heel enthousiast. Het verhaal van Slimstock sloot perfect aan op onze behoeften. Als je met zoveel zekerheid kunt zeggen dat Slim4 voor ons werkt, en het blijkt dan ook zo te zijn, dan vind ik dat echt geweldig. De keuze was dan ook snel gemaakt."

Vliegende start

Slechts enkele weken na het sluiten van de overeenkomst kon de implementatie van Slim4 al van start gaan. Van den Oever beoordeelde de cultuur van de organisatie en stelde twee consultants voor die het implementatieproces zouden begeleiden. Bouwman waardeerde de persoonlijke benadering van Slimstock: "Er moet vanuit een specifiek denkpatroon gehandeld worden. De twee consultants pasten perfect bij onze organisatie en stonden open voor vragen. Dat maakte het proces erg prettig."

Binnen vier maanden was de implementatie voltooid en All4Trade werkt nu al geruime tijd met Slim4. Hoewel het nog te vroeg is om concrete resultaten te benoemen, erkent Al Asadi wel de meerwaarde van het bekroonde voorraadplatform van Slimstock. "We zien nu al hoe effectief Slim4 is en welke mogelijkheden het platform ons biedt. We hebben dit jaar nodig om echte resultaten te kunnen zien, maar de start is erg positief."

Dit artikel is gesponsord door Slimstock.