Meer efficiëntie met geautomatiseerde stellingen

Meer efficiëntie met geautomatiseerde stellingen

Automatische magazijnen verhogen de logistieke efficiëntie binnen een bedrijf en zorgen voor optimale benutting van de beschikbare oppervlakte in het pand. Geautomatiseerde stellingen zijn daarbij de volgende stap in de evolutie van traditionele rekken. Ontvangst en verzending van goederen kan dusdanig worden geautomatiseerd, dat vorkheftrucks met operatoren worden vervangen door volledig autonome behandelingsapparatuur.

Geautomatiseerde stellingen leveren een bedrijf meerdere voordelen op: 

 • Betere benutting van de beschikbare ruimte. De magazijnruimte is geoptimaliseerd om meer producten te kunnen herbergen. Magazijnkranen kunnen goederen tot 45 meter hoog heffen in gangpaden van slechts 1,5 meter breed. 
 • Gestroomlijnde werking. Magazijnkranen behandelen inkomende en uitgaande goederen met zo min mogelijk bewegingen en verplaatsingen. Dat verhoogt de productiviteit aanzienlijk. 
 • Hoge beschikbaarheid. Alle automatische behandelingsapparatuur kan 24 uur per dag, 365 dagen per jaar werken. 
 • Controle van de goederen. De opgeslagen eenheden worden in real time gevolgd omdat het WMS de artikelen traceert. 
 • Minder storingen. Fouten als gevolg van handmatige verwerking behoren tot het verleden. De behandelingsapparatuur voert de goederen met uiterste precisie aan en af. 

Bedrijven maken gebruik van geautomatiseerde stellingen om de productiviteit van hun supply chain te verhogen. 

Geautomatiseerde palletstellingen 

Pallets zijn de meest voorkomende laadeenheden voor het verplaatsen en opslaan van grondstoffen en eindproducten. Laten we eens kijken welk type palletstelling meestal wordt geautomatiseerd: 

 • Stellingen met enkele diepte 
  Deze stellingen bieden directe toegang tot de producten en kunnen worden geautomatiseerd met een magazijnkraan. Zo heeft het cosmeticabedrijf Natura Bissé in Barcelona (Spanje) een automatisch palletmagazijn ingericht dat bestaat uit twee gangen met aan weerszijden enkeldiepe stellingen. Met dit project heeft het bedrijf de activiteiten gestroomlijnd en fouten als gevolg van de handmatige goederenbehandeling geëlimineerd. 
Magazijn voor cosmetica van Natura Bissé in Barcelona met enkeldiepe geautomatiseerde stellingen.
Magazijn voor cosmetica van Natura Bissé in Barcelona met enkeldiepe geautomatiseerde stellingen.
 • Stellingen met dubbele diepte 
  Palletstellingen met dubbele diepte kunnen worden geautomatiseerd door middel van een magazijnkraan met telescopische vorken, waarmee de pallets op de tweede diepte van de stelling kunnen worden bereikt.
  Dit systeem wordt gebruikt bij het magazijn van Intersurgical in Litouwen. Dit bedrijf voor medische hulpmiddelen heeft een 30 meter hoog automatisch magazijn met acht gangen van 121 meter lang en dubbeldiepe stellingen die plaats bieden aan 50.400 pallets. Het bedrijf koos voor deze oplossing om de magazijnruimte beter te benutten, een grotere opslagcapaciteit te verkrijgen en 24 uur per dag/365 dagen per week te kunnen werken. 
Intersurgical beschikt over een automatisch hoogbouwmagazijn met dubbele diepte in Litouwen.
Intersurgical beschikt over een automatisch hoogbouwmagazijn met dubbele diepte in Litouwen.
 • Stellingen met Pallet Shuttle 
  Stellingen voor groepering kunnen worden geautomatiseerd met een semiautomatische Pallet Shuttle: een gemotoriseerde shuttle die in de opslagkanalen rijdt en de pallets op hun plaats zet en eruit haalt. Meestal is het een operator die de pallets op hun plaats zet met behulp van een vorkheftruck, maar dit kan volledig geautomatiseerd worden met magazijnkranen of shuttles.
  De automatische Pallet Shuttle is een vaak gebruikte oplossing in bedrijven die een groot aantal pallets per SKU opslaan en producten met een hoge omloopsnelheid (met constante in- en uitvoer) verwerken. Dit is het geval voor de Portugese groenteproducent Cistér, die koos voor een Pallet Shuttle om de supply chain te optimaliseren. Deze shuttle vervoert de afgewerkte producten na het verlaten van de productielijn (ongeveer 600 pallets per dag) en zo verlopen alle goederenbewegingen automatisch. Dit voorkomt uiteraard fouten en schade aan de producten. 

Geautomatiseerde stellingen voor dozen 

Net als bij palletstellingen kunnen de stellingen voor dozen enkel of dubbel diep zijn. Enkeldiepe stellingen worden gekozen als behendigheid belangrijker is dan capaciteit, omdat de miniload magazijnkraan de dozen dan sneller kan opslaan. De toonaangevende groothandelaar in drogisterijen en parfumerieën Unidroco heeft hiervoor gekozen.
Anderzijds zijn dubbeldiepe stellingen ideaal voor bedrijven die een evenwicht willen tussen opslagcapaciteit en snelheid bij de behandeling van dozen. Het bedrijf Paolo Astori dat bevestigingselement maakt heeft voor deze stellingen gekozen omdat het een groot aantal SKU's beheert (20.000 van verschillende afmetingen, omloopsnelheden en kenmerken). 

De geautomatiseerde stellingen voor dozen in het magazijn van Paolo Astori maken gebruik van een miniload magazijnkraan.
De geautomatiseerde stellingen voor dozen in het magazijn van Paolo Astori maken gebruik van een miniload magazijnkraan.

Geautomatiseerde stellingen voor een hightech-toekomst 

Logistieke automatisering is aan een duidelijke opmars bezig bij bedrijven die zich willen onderscheiden van hun concurrenten, de kwaliteit van hun dienstverlening willen verbeteren en de kosten willen verlagen. Het gebruik van geautomatiseerde stellingen is dan ook een beslissende stap op weg naar maximale efficiëntie in de logistieke processen. Deze bieden immers oplossingen die snelheid, precisie en veiligheid garanderen. 


Dit artikel is gesponsord door Mecalux. Dit bedrijf heeft veel ervaring in het ontwerpen van geautomatiseerde opslagoplossingen op maat. Neem contact met het bedrijf op, zodat een van de deskundigen u kan helpen het beste uit uw logistiek te halen met behulp van technologie.