Bouwen met het oog op de toekomst

Bouwen met het oog op de toekomst
Nieuwbouw warehouse in Eemshaven: optelsom van visie, locatie, faciliteiten en mogelijkheden.

De vraag naar logistiek vastgoed stijgt en zal dat voorlopig blijven doen. Corona versnelde de opmars van e-commerce en dat heeft de logistieke wereld blijvend veranderd. 90% van de Europese huurders verwacht de komende drie jaar net zoveel of zelfs meer ruimte te gaan huren. Vraag en aanbod groeien scheef en dat heeft invloed op de plannen en ambities van veel bedrijven.

Eisen bijstellen 

In een markt gedomineerd door aanbieders hebben vragers minder opties. Dus strepen ze items van hun wensenlijst en accepteren ze de consequenties van overvolle industrieterreinen. Zoals drukte op de wegen en – steeds actueler - problemen met de elektriciteitsvoorziening. 

Het alternatief: vooruitkijken 

Wat nu een logistieke hotspot is, was ooit een kale vlakte of had een andere bestemming. In Nederland zijn veel plekken die de potentie hebben om een logistieke rol van betekenis te spelen. Dat is de visie van de Necron Group, een Zwitserse vastgoedontwikkelaar en -investeerder met projecten en plannen door heel Europa. Chief marketing officer Albert Jan Huisman legt uit hoe zij buiten de lijntjes van de landkaart kleuren: “Wij kijken naar de groeipotentie van een locatie. We onderzoeken wat er nu al is en wat er mogelijk is. Als we kansen zien, bouwen we daar warehouses en logistieke centra voordat de vraag het aanbod overstemt.” 

Gunstig vestigingsklimaat 

Chief commercial officer Bjørn Carlier legt uit wat dat oplevert: “Huurders profiteren van een veel gunstiger vestigingsklimaat. Dat is op zich al een sterk voordeel. Maar we voorkomen ook dat ze moeten inleveren op hun wensen en eisen. Integendeel: wij vragen wat ze willen en passen onze projecten daar zo goed mogelijk op aan.” Volgens Huisman en Carlier is Necron’s manier van vastgoed ontwikkelen vooral gericht op de toekomst. Huisman: “Je kunt een pand neerzetten dat nu voldoet aan de regels, maar dan neem je niet je verantwoordelijkheid als ontwikkelaar. Wij bouwen daarom met het oog op de toekomst.” 

Je kunt een pand neerzetten dat nu voldoet aan de regels, maar dan neem je niet je verantwoordelijkheid als ontwikkelaar. Wij bouwen daarom met het oog op de toekomst”

Voorsorteren op nog meer duurzaamheid 

Duurzaamheid is de toekomst en in de visie van Necron is de duurzame keuze dan ook de beste. Een voorbeeld: projecten van Necron krijgen een verstevigde dakconstructie, zodat de daken voor een groot deel bedekt kunnen worden met zonnepanelen. Carlier: “We bouwen volgens ESG-standaarden en met name op de 'E' gaan we verder dan anderen. We willen minimaal een BREEAM -Excellent-certificering. Als het gewenste niveau bij de bouw nog niet haalbaar is, bereiden we onze panden alvast voor op een latere upgrade.” Huisman: “Daarbij bieden we onze huurders veel faciliteiten en voorzieningen. Zodat zij een ideale basis hebben voor hun logistieke ambities. En een goed verhaal richting bijvoorbeeld potentiële werknemers. Dat is waar de 'Plus' in onze pay-off 'A Plus in Real Estate' vandaan komt. Wij willen in alle projecten die we doen plussen.” 

Locatie + faciliteiten + mogelijkheden 

De signatuur van de Necron Group is duidelijk zichtbaar in hun twee meest recente projecten (naast de bestaande pipeline van 300.000 vierkante meter): het eerste is een logistiek centrum van 80.000 vierkante meter in Flevokust, recht tegenover de CTU Terminal en met directe toegang tot de zee. Het ligt dichtbij Lelystad en biedt zo een optimaal startpunt van (vaar-)routes naar bijvoorbeeld het Duitse Ruhrgebied en de rest van Europa. Het tweede is een warehouse in Eemshaven – ook met directe zeetoegang – midden in het gebied dat hard op weg is om de windenergie- en waterstofhub van Noordwest-Europa te worden. Beide projecten zijn, in de woorden van Bjørn Carlier: “Optelsommen van visie, locatie, faciliteiten en mogelijkheden.” 

Dit artikel is gesponsord door Necron.