AI onmisbaar voor duurzaam magazijn

AI onmisbaar voor duurzaam magazijn

Het potentieel van AI (kunstmatige intelligentie) is nog lang niet uitgeput. In het magazijnbeheer kunnen AI-toepassingen nu al de enorme hoeveelheid data, die bij magazijnactiviteiten wordt gegenereerd, gebruiken om processen veel effectiever te maken. Op het gebied van kosten, arbeidsomstandigheden en niet in de laatste plaats duurzaamheid. In de toekomst zal duurzaamheid één van de hoofdredenen zijn om AI te gebruiken, meer nog dan kostenbesparing.


Vier redenen waarom AI dé WMS tool is om een magazijn duurzaam te maken: 

1. Optimaal yardmanagement  

Een data-gedreven warehouse management systeem biedt volledig inzicht en controle over wat er bij de poorten, parkeerterreinen en docks gebeurt. Daardoor kunnen opstoppingen en lange wachttijden worden voorkomen en hoeven onnodige verplaatsingen niet gebeuren. Het voorspellen en daardoor effectief plannen van het yardmanagement is het startpunt van een duurzaam magazijn. Door het verminderen van het aantal aanwezige wachtende vrachtwagens op een bepaald moment kan het brandstofverbruik en daardoor de CO2-uitstoot aanzienlijk verminderd worden.  

2. Pickroutes optimaliseren

Met behulp van AI kan een WMS de kortste route berekenen en de transportafstand binnen het magazijn met ruim 20% verkorten. Tevens combineert een slim systeem bestellingen, waardoor binnen een route meerdere bestellingen tegelijk behandeld kunnen worden. Dit bespaart niet alleen energie en tijd, maar vermindert bovendien de slijtage van bijvoorbeeld heftrucks, waardoor de levensduur van het materieel wordt verlengd.   

3. Voorspelbare voorraadaanvulling

Het juiste aantal producten op voorraad hebben is cruciaal voor de verkoop en het nakomen van de klantbelofte. Tegelijk zal het bevoorraden van te veel en minder gewilde producten kapitaal vasthouden en overproductie ondersteunen. 
AI kan de bevoorradingsbehoeften voorspellen en -aan de hand van historische orderpatronen- aanvulling plannen. Een ordergestuurde aanvulling wordt dan overbodig. Op basis van vraagvoorspellingen en inzicht in drukteperiodes kan dus proactief opgevuld worden en de stress tijdens piekperioden verminderd worden. Een win-win situatie: de werkdruk wordt over de dag verdeeld en er wordt overproductie en overbevoorrading vermeden - wat leidt tot het duurzaam inzetten van werknemers en een milieuvriendelijke productie.

4. Slimme pakket berekening

Uit recent onderzoek van de Zweedse postdienst PostNord blijkt dat standaard vrachtwagenladingen tot 30% lucht bevatten. Dat is in Nederland niet anders, producten worden in te grote dozen verstuurd en nemen onnodig veel ruimte in bij het vervoeren van goederen. Een duurzaamheidsprobleem voor de hele wereldhandel, dat met AI opgelost kan worden.
Met behulp van AI selecteert een WMS voor elke zending de optimale verpakking, waarbij niet alleen rekening wordt gehouden met de afmetingen, maar ook met de kosten van het materiaal en het transport. Alleen maar voordelen dus: beter beheer van hulpbronnen, minder verspilling en een betere klantervaring.    


Consafe Logistics biedt nu al uitgebreide AI functies om in het warehouse management systeem te integreren. Waarom niet tijdens de ICT & Logistiek met hen in gesprek gaan over de toekomst van warehousing? Boek jouw gratis ticket hier en ga in gesprek met de experts bij stand 04.C057. 

Dit artikel is gesponsord door Consafe Logistics.