Op zoek naar het juiste transportband- en sorteersysteem? Test het!

Op zoek naar het juiste transportband- en sorteersysteem? Test het!

Het ontwerp en de specificaties van transportbanden en -lijnen voor productieomgevingen en logistieke faciliteiten laat je niet aan het toeval over. De juiste keuze voor ieder afzonderlijk element, waarbij compatibiliteit tussen deze onderdelen gegarandeerd is, is essentieel voor het behalen van de gewenste niveaus van doorstroming en prestaties.

Factoren als verwerkingssnelheid, breedte en lengte van de transportbanden en sorteerprestaties spelen allemaal een essentiële rol bij het succesvol functioneren van de installatie.  
Dit betekent dat ieder onderdeel vanaf het eerste begin van het ontwerpproces zorgvuldig moet worden bekeken. Zo weet je zeker dat het nieuwe systeem effectief functioneert, zonder onderbrekingen, direct nadat het is geïnstalleerd en geconfigureerd.  

De kosten van een incorrecte of onbewezen oplossing kunnen hoog oplopen. Van initiële vertragingen bij ingebruikname tot een veelheid aan herstelmaatregelen of zelfs een complete revisie of vervanging als blijkt dat het geleverde systeem niet geschikt is voor de uit te voeren taak.  

De vraag rijst dan hoe deze prestatieniveaus kunnen worden gegarandeerd voor elke individuele toepassing en hoe risico’s kunnen worden vermeden, voordat een OEM, system integrator of eindgebruiker zich vastlegt op een aanzienlijke kapitaalinvestering voor een nieuw transportsysteem. 

Veel leveranciers zullen uiteraard beweren dat ze een passend transport- en sorteersysteem kunnen leveren voor iedere toepassing of product.  

Volledig testen

In werkelijkheid kun je echter maar op één manier zeker weten of een oplossing geschikt is: door een systeem vooraf volledig en uitgebreid fysiek te testen, onder omstandigheden die de fabriek of het warehouse waar het nieuwe systeem uiteindelijk komt te staan zo dicht mogelijk benaderen.  

Bij het Itoh Denki European Technology Centre in Amsterdam is een volledige testloop gebouwd voor de gerenommeerde Multi-Angle Ball Sorter (MABS), de multidirectionele diverter met hoge capaciteit. Deze levert ongeëvenaarde prestaties op het gebied van snelheid, compactheid en flexibiliteit voor een breed spectrum aan toepassingen.  

Het is nu voor het eerst mogelijk om met een testloop producten van klanten te verwerken onder feitelijke bedrijfsomstandigheden.  

De testloop draait met een maximumsnelheid van 90 meter per minuut. De transportbanden zijn 80 millimeter breed, maar kunnen smaller worden gemaakt voor het simuleren van een omvangrijk scala aan klantscenario’s.  

De testloop telt ook een aantal zones, die allemaal bestaan uit een verschillend aantal MABS-eenheden, afhankelijk van de afmetingen en het gewicht van het te testen product. 

Er kan nu een breed assortiment aan producten worden getest, van standaard kartonnen dozen tot polybags, met een maximum gewicht van 30 kilo per product.  

Naast de MABS, kunnen producten in de testloop ook worden getest op de F-RAT NX 90° diverter-modules van Itoh Denki. Deze kunnen gecombineerd worden met de MABS op sorteerlijnen voor optimale prestaties op het gebied van prestatie en prijs.  

In werkelijkheid kun je maar op één manier zeker weten of een oplossing geschikt is: door een systeem vooraf volledig en uitgebreid fysiek te testen, onder omstandigheden die de fabriek of het warehouse waar het nieuwe systeem uiteindelijk komt te staan zo dicht mogelijk benaderen”

Filmen

OEM’s, system integrators en eindgebruikers kunnen zelf een bezoekje brengen aan de testfaciliteit, zodat ze met eigen ogen kunnen zien hoe hun producten worden getest. Voor dit doel is er een grote verscheidenheid aan dozen en containers beschikbaar, van verschillende afmetingen en gewicht. Ook kunnen klanten hun producten opsturen naar Amsterdam, waar een team het testproces kan filmen. Klanten kunnen dit materiaal bestuderen op een moment dat het hen uitkomt en zo extra informatie vergaren voor het maken van een definitieve keuze met betrekking tot de specificaties. 

Op deze manier worden kosten en risico’s verminderd en kunnen ontwerpers en klanten sneller een goed onderbouwde beslissing nemen over het meest geschikte systeem, op basis van concrete informatie, afkomstig van een test die de realiteit weerspiegelt.  

Het Technical Center is goed bereikbaar en gelegen in Amsterdam Westpoort, aan de Limmerick 3, 1046 AR. Het team van specialisten van Itoh Denki verwelkomt u altijd graag.  

Dit artikel is gesponsord door Itoh Denki.