4 trends die bepalend zijn voor de toekomst van magazijnbeheer

4 trends die bepalend zijn voor de toekomst van magazijnbeheer
Trends die bepalend zijn voor de toekomst van magazijnbeheer.

Terwijl wereldwijde supply chains nog steeds herstellen van de pandemie, heeft 2022 nieuwe veranderingen met zich meegebracht. Denk aan stijgende energieprijzen, de oorlog in Europa, een economische recessie en toenemende druk om duurzaamheidsdoelstellingen te halen.

Het lijkt erop dat verstoringen in de distributieketen het nieuwe normaal zijn. Dus, wat komt hierna voor de industrie? En wat ligt er in het verschiet voor magazijnbeheer?

Het trendrapport van Consafe Logistics dit jaar heeft als onderwerp ‘De toekomst van magazijnbeheer’ en bespreekt 4 supply chain trends die volgens ons een grote impact zullen hebben op magazijnoperaties. Vanuit het perspectief van de klant is er gekeken naar de belangrijkste krachten die veranderingen in de toeleveringsketens aansturen en hoe dit de magazijnactiviteiten van bedrijven de komende jaren beïnvloedt.

Vragen die worden beantwoord zijn, hoe de sector zal omgaan met de huidige bedreigingen en worden er conclusies getrokken voor magazijnbeheer. Inzichten worden gedeeld over wat de toekomst in petto heeft voor warehousing.

Welke onderwerpen komen aan bod?

In het trendrapport leest u:

  • 4 belangrijke trends die invloed zullen hebben, of al hebben, op magazijnbeheer
  • Welke factoren de trends aansturen om de omvang en reikwijdte ervan beter te begrijpen
  • Hoe een warehouse management systeem u kan voorbereiden op de toekomstige uitdagingen.

1. Automatisering

Wist u dat Europeanen gemiddeld €340 per maand besteden aan online winkelen. Veranderingen in het koopgedrag van consumenten hebben gevolgen voor logistieke activiteiten en wakkeren investeringen in magazijnautomatisering aan. Maar hoe ontwikkeld deze trend zich verder? En hoe vermijdt u ‘eilanden’ van automatisering in het magazijn? Deze trend wordt uitgebreid behandelt in het Trendreport 2023.

2. Forecasting & Predictability

Hoe vind je een balans vinden tussen "te veel voorraad" en "te weinig voorraad"? Als supply chain planner herkent u deze worsteling wellicht. In het Trendrapport 2023 duiken we dieper in op de behoefte van de sector aan betere prognosemethoden en welke WMS-functionaliteiten, zoals de Digital Twin, u kunnen helpen te anticiperen op het onbekende in het magazijn.

3. Gedecentraliseerde distributie

De vraag van klanten en verstoringen drijven bedrijven in de richting van een gedecentraliseerd distributienetwerk. Voor Supply chain professionals betekent dit het beheren en optimaliseren van meerdere magazijnen die kunnen variëren in grootte, kenmerken en automatiseringsniveau.

In het trendreport wordt er ingegaan op hoe u de activiteiten kunt stroomlijnen ondanks toegenomen complexiteit.

4. Duurzaamheid

Volgens de Verenigde Naties zijn niet-duurzame consumptie- en productiepatronen in de wereld de belangrijkste oorzaken van de drievoudige planetaire crisis: klimaatverandering, verlies van biodiversiteit en vervuiling. Een mogelijke oplossing is een nieuwe circulaire economie.  Maar wat is de circulaire economie precies, en hoe beïnvloedt zij de toeleveringsketens? En wat zijn kansen voor toeleveringsbedrijven in de verschuiving?

In het uitgebreide trendreport gaat het bedrijf dieper in op de bovengenoemde trends: Download hier het trendrapport.

Dit artikel is gesponsord door Consafe Logistics