Finse Posti kiest voor snellere sortering met Flow Projectors

Finse Posti kiest voor snellere sortering met Flow Projectors
De machines projecteren cijfers op pakketten, waardoor medewerkers in één oogopslag kunnen zien waar zij de pakketten naartoe moeten.

Het Finse delivery- and fulfilmentbedrijf Posti werkt in 2 sorteercentra met 38 Flow Projectors van de Nederlandse computervision- en robotica-expert Prime Vision. De machines projecteren cijfers op pakketten, waardoor medewerkers in één oogopslag kunnen zien waar zij de pakketten naartoe moeten sorteren. Dankzij de Flow Projector gaat het sorteren in de Posti-centra bij Helsinki en Turku niet alleen sneller, maar het voelt ook natuurlijker voor de medewerkers.

Nadat Posti eind 2021 geïnteresseerd raakte in de Flow Projector, handelden Posti en Prime Vision supersnel. In het voorjaar van 2022 draaide een pilot en aan het begin van het najaar stond het hele project en werkten de Flow Projectors. Ruim op tijd voor de eindejaarsdrukte in de sorteercentra.

Handen vrij voor sorteren

Posti’s Lead Sorteertechniek, Janne Remesaho: “Het belangrijkste voordeel is dat de werknemers hun handen volledig vrij hebben voor het sorteren in plaats van een handheld te gebruiken. Een ander voordeel is dat, wanneer de projector zegt dat meerdere pakketten naar dezelfde plek moeten, de medewerker ze allemaal tegelijk kan oppakken in plaats van één voor één."

Omslachtig en onnatuurlijk

Directeur Logistieke Technologie en Data, Tommi Rantanen: “Een medewerker die een paar weken met de Flow Projectors had gewerkt, ging daarna terug naar een normale lijn, waar hij weer met de handheld moest werken. Hij gaf aan dat de oude manier omslachtig en onnatuurlijk aanvoelde. Het gewoon kunnen oppakken van pakjes en deze wegzetten ging zoveel soepeler."

Janne: “En als het beter voelt, ben je waarschijnlijk meer bereid om efficiënt te zijn. Als het ongemakkelijk voelt, heb je geen zin om je werk sneller te doen."

Flow Projector

De Flow Projector is een van de nieuwste sorteeroplossingen van Prime Vision die gebaseerd is op de tientallen jaren ervaring van het bedrijf op het gebied van computer vision. De Flow Projector projecteert alfanumerieke tekens op een pakket, waardoor de bestemming ervan in één oogopslag duidelijk wordt. De projector kan meerdere nummers tegelijk projecteren op individuele pakketten aan het einde van een chute of op een sorteerband.

Effectieve werknemers

Met de Flow Projector spelen opleiding en taalkennis geen rol meer, wat het aantal menselijke sorteerfouten tot bijna nul reduceert. Ook is nauwelijks inwerktijd nodig en hoeft een medeweker van een e-commerce fulfilmentcentrum geen vergaande kennis te hebben van de indeling van het magazijn. Daarmee zijn ook nieuwe en tijdelijke werknemers meteen 100 procent effectief. Uit een recente test met 500 pakketten bleek het sorteren met de Flow Projector 30 tot 40 procent efficiënter te gaan. Vergeleken met het bestaande proces werden dus (veel) meer pakketten verwerkt in (veel) minder tijd.

Uit een recente test bleek het sorteren 30 tot 40 procent efficiënter te gaan”

Dit soort oplossingen zijn niet bedacht om mensen te vervangen, maar om het werk op een andere manier te kunnen doen. Waar slim wordt geautomatiseerd, doen mensen hoogwaardiger werk en gaan ze aan het eind van hun dienst minder vermoeid naar huis en is het risico van bedrijfsongevallen kleiner. Er zijn ook situaties te bedenken waarbij automatisering kan bijdragen aan de gezondheid van medewerkers, doordat ze minder vaak dicht bij elkaar in de buurt hoeven te komen, een aspect van samenwerken dat door COVID in de schijnwerpers is komen te staan.

Dit artikel is gesponsord door Prime Vision