Necron slaat eerst paal op Flevokust en bouwt door aan pan-Europese portefeuille

Necron slaat eerst paal op Flevokust en bouwt door aan pan-Europese portefeuille
De ceremoniële eerste paal voor een state-of-the-art distributiecentrum van 80.000 m2 op bedrijventerrein Flevokust.

Necron sloeg vorige week de eerste paal voor een state-of-the-art distributiecentrum van 80.000 m2 op bedrijventerrein Flevokust. Over een week wordt de eerste paal voor een fonkelnieuw dc van 68.000 m2 aan de Eemshaven geslagen. Twee majeure Nederlandse ontwikkelingen die daarmee de pan-Europese groeiambitie van het Zwitserse Necron treffend weergeven.

“Wij bouwen hiermee aan een groot Europees netwerk voor onze klanten”, aldus oprichter en CEO van Necron Group AG, Gerard van Liempt. “We kijken daarbij zowel naar Noord-Europa als naar Zuid-Europa. Duurzaamheid is daarbij leidend. Wij waren bijvoorbeeld een van de eersten die zich aansloten bij Madaster, het circulaire bouwpaspoort waarin alle gebruikte materialen worden geregistreerd.”

Carbon-neutral omgeving

Alle ontwikkelingen worden BREEAM Excellent en CRREM-compliant gebouwd en zullen bijdragen aan een carbon-neutral omgeving. Zonnepanelen op de daken zijn daarbij standaard. Van Liempt wijst op de verregaande innovatieve oplossingen die verdere verduurzaming ondersteunt: “Zoals bij de toepassing van geothermische energie in het Intercityhotel in Schiphol dat we vorig jaar hebben opgeleverd.”

Toekomstbestendig

De Europese strategie die Necron heeft ontwikkeld is om kansrijke multimodale locaties te herkennen en die op duurzame wijze te ontwikkelen voor met name logistieke doeleinden. Daarbij wordt er voor Nederland bewust buiten de Randstad gekeken omdat beschikbare ruimte, bereikbaarheid en het gebrek beschikbaar personeel in de Randstad steeds minder worden, zoals bekend.

“Wij bouwen aan een groot Europees netwerk voor onze klanten”, aldus oprichter en CEO van Necron Group AG, Gerard van Liempt (uiterst rechts).
“Wij bouwen aan een groot Europees netwerk voor onze klanten”, aldus oprichter en CEO van Necron Group AG, Gerard van Liempt (uiterst rechts).

Nordics én Zuid-Europa

Van Liempt: “We richten ons onder meer op de potentie die onder andere de Nordics en Zuid-Europa bieden. Met name Zweden is daarbij interessant. En kijkend naar Zuid-Europa: landen als Spanje en Griekenland tonen ook bijzonder veel kansen om te gaan ontwikkelen. Daar hebben we nu eveneens vergaande plannen voor.”

Grote namen

Necron zag als een van de eersten de potentie van Flevokust. Van Liempt: “Je ziet dat er nu grote partijen zich gaan vestigen, zoals Bol.com, Bestseller – bekend van Jack & Jones en Vero Moda - en Jysk. Die partijen hebben eveneens de potentie ontdekt.” Necron houdt het overigens niet bij Eemshaven en Flevokust alleen. In Nederland worden alleen al dit jaar op 5 verschillende locaties grootschalige ontwikkelingen gelanceerd. Naast Eemshaven en de Flevokust noemt Van Liempt Deventer en omgeving Rotterdam, waar nog dit jaar een dc van 60.000 m2 wordt gerealiseerd.

Je ziet dat er nu grote partijen zich gaan vestigen, zoals Bol.com, Bestseller – bekend van Jack & Jones en Vero Moda - en Jysk”

Internationale positie

De ontwikkeling van Eemshaven en Flevokust gaat inmiddels voorspoedig. Van Liempt: “Deze logistieke hotspots zullen naar verwachting al in Q2 van 2024 worden opgeleverd. Op Flevokust worden twee gebouwen tegenover elkaar ontwikkeld, elk van ca. 39.000 m2. De hallen met ruime buitenterreinen zijn bewust geschikt gemaakt voor LZV-vrachtwagens.” Van Liempt roemt Nederland om de positie die het internationaal heeft ingenomen: “Nederland is met name interessant vanwege haar positie in Europa, het gunstige fiscale klimaat, de nabijheid van (lucht)havens als Schiphol, Rotterdam, en Lelystad.”

XXL DC Flevokust.
XXL DC Flevokust.

Het stopcontact van Europa

De Eemshaven past uitstekend in de groeiambitie van Necron. Van Liempt: “Wij denken toekomstgericht. De Eemshaven is het stopcontact van Europa. De Eemshaven is wat ons betreft het epicentrum van energie. Met het waterstofproject dat in de Eemshaven ontwikkeld wordt, met de nieuwe kabelfabriek die daar komend jaar door TKF gebouwd wordt, met de windmolenparken zowel op zee als op land met de daarbij behorende vervangingsmarkt, maakt deze regio tot een zeer interessant gebied waar we graag willen investeren.”

Arbeidspotentieel

Er is ook voldoende arbeidspotentieel om de groei in Eemshaven aan te kunnen, wijst Van Liempt. “De vergunningen zijn inmiddels verleend en we slaan op 13 april de eerste paal. Een derde van de beschikbare bedrijfsruimte is al verhuurd. Met diverse andere partijen zijn we in een vergevorderd stadium van onderhandeling.” Deze ontwikkeling is mede tot stand gekomen door een nauwe en prettige samenwerking met Groningen Seaports en architectenbureau Rau, de specialist op het gebied van circulair bouwen.

Healthcare campussen

Necron Group AG is een particuliere vastgoedinvesteerder en -ontwikkelaar. De strategie van het in Zwitserland gevestigde bedrijf is gericht op het identificeren van kansrijke multimodale locaties en het ontwikkelen daarvan voor onder andere Logistics. Naast Logistics richt Necron zich ook op het ontwikkelen van Hospitality en Healthcare projecten. Zo ontwikkelde Necron onder meer hotels in Zürich en op Schiphol en in Boxmeer en Hoofdorp komen zogenaamde healthcare campussen, waarvan de laatste samen goed voor 250.000 m2.

Ambitie

Van Liempt besluit: “De afgelopen drie jaar realiseerde Necron € 300 miljoen oftewel 200.000 m2 aan vastgoed in Zwitserland en Nederland. De Gross Development Value bedraagt ruim € 2,5 miljard, met ruim 1 miljoen vierkante meter in Nederland, Zwitserland en Spanje. Onze pan-Europese ambitie om op logistiek gebied leidinggevend te zijn krijgt steeds concreter vorm.”

Dit artikel is gesponsord door Necron.