Goods-to-person: op zoek naar optimale balans tussen comfort en prestaties

Goods-to-person: op zoek naar optimale balans tussen comfort en prestaties

Bij de moderne magazijnsystemen hebben we het vaak over techniek en geavanceerde oplossingen. Maar nog steeds staat de mens centraal: zonder een comfortabele en doordachte werkplek gaan de orderpickers de gewenste output niet halen. Hoe ga je dat realiseren?

Geautomatiseerde goods-to-person oplossingen voor het orderpicken zien we steeds meer in onze magazijnen. Hoewel ze duidelijk voordelen bieden voor de medewerkers (minder belasting, veel minder lopen), zijn bedrijven in eerste instantie vooral geïnteresseerd in rendement en output, zoals het aantal orderregels per uur.

Werkcomfort moet echter gezien worden als een even belangrijke prioriteit, zeker als geïnteresseerden systemen gaan vergelijken. Het werkstation staat namelijk in het hart van dit soort systemen. Het is bijna een strategische ruimte in het pickproces en het ontwerp moet de beste balans bieden tussen prestaties en ergonomisch werken. Om dat individuele comfort te maximaliseren, moet een ontwerper van een goods-to-person werkstation een studie maken van correcte en efficiënte werkhoudingen, waarbij de fysieke belasting ook zo minimaal mogelijk dient te zijn.  

Het resultaat van dit soort analyses vindt men vooral terug bij het concept van 1-op-1 werkstations.

Wat is een 1-op-1 werkstation eigenlijk?

Een 1-op-1 station is een werkplek, waar de medewerker met slechts één bron (de te picken producten) en één bestemming (de bestelling) werkt. Dit is een groot verschil met de pickzones, waar een medewerker vaak met meerdere lastdragers (bron en/of bestemming) tegelijk werkt.

De drie belangrijkste voordelen

De drie belangrijkste voordelen zijn: ergonomie, prestaties en kwaliteit.

1 - ERGONOMIE

Het werken in de logistieke sector brengt vaak zogenaamde musculoskeletale problemen met zich mee.

Een studie van een Franse zorgverzekeraar over dit onderwerp geeft aan dat 95% van de werkgerelateerde ziekten in de logistiek verband houden met musculoskeletale aandoeningen (MSA's). De jaarlijkse financiële schade voor bedrijven wordt geschat op € 73 miljoen. Ongeveer 860.000 werkdagen gaan verloren, waarvan 70% veroorzaakt wordt door rugpijn.

Deze cijfers tonen duidelijk het belang van een goede ergonomische werkplek aan. Dit geldt voor zowel de menselijke als bedrijfskundige aspecten.

Wanneer ergonomie op de juiste wijze wordt meegenomen in het ontwerp van Goods-to-Person werkstations, komt dat ten goede van het werkcomfort en daarmee eveneens aan de productiviteit van het magazijn. Dit geldt met name voor het X-PTS pickstation van Savoye, dat is ontworpen in samenwerking met specialisten op het gebied van ergonomie en motoriek.

Rekening houdend met de richtlijnen op deze gebieden, dient het ontwerp de volgende  fundamentele uitgangspunten te respecteren:

  • Positie centraal voor het werkgebied
  • Positie moet een rechte rug bevorderen
  • Werk vooral de ideale zone vóór de bovenste ledematen, met de armen plat tegen de romp en bewegingen tussen heup en hart.
  • Voorkeur voor de meest comfortabele zones en hoeken bij het picken en handelen

Schuine aanvoer van bakken: deze opzet vermindert de belasting van de schouders en de romp. De medewerker hoeft niet te bukken om producten te pakken of te plaatsen. Alle bewegingen worden uitgevoerd binnen de comfortzone van de medewerker.

Capacitieve bevestigingsknop: geen fysieke knop meer, maar een knop waarbij met een simpele aanraking de handeling wordt gevalideerd. De knop is op heuphoogte geplaatst, waardoor de inspanning minimaal is.

Beeldscherm: deze is geplaatst in het zicht en bevat alleen informatie die essentieel is voor het orderverzamelen: de medewerker hoeft het hoofd niet te heffen of de nek te draaien om snel geïnformeerd te zijn. De hoogte en diepte van deze HMI kan worden ingesteld op de medewerker.

2 - PRESTATIES

Eén van de principes van een Goods-to-Person-systeem is het minimaliseren van de loopafstanden van een medewerker door de bestelde producten naar hem/haar te brengen. Bij een 1-op-1 werkstation concentreert de medewerker zich alleen op het picken: het proces wordt efficiënter, kent minder fouten en er worden meer handelingen voltooid dan in een conventionele, handmatige opzet (tot 720 items/uur).

3 - KWALITEIT

Een 1-op-1 Goods-to-Person werkstation is van grote invloed op de kwaliteit van het orderpickproces. Doordat de medewerker recht voor het ‘pick-and-place’ gebied staat, kan de hij/zij vrijwel geen fout maken, doordat het te grijpen product en de bestemming voor de hand liggend zijn. Alleen de hoeveelheid, duidelijk weergegeven op het beeldscherm, blijft de verantwoordelijkheid van de medewerker. De kwaliteit van het orderpicken wordt dus mede verhoogd door een verminderde mentale belasting voor de medewerker.

Dit artikel is gesponsord door Savoye.