Hoe investeer je slim in e-trucks of elektrische bedrijfswagens?

Hoe investeer je slim in e-trucks of elektrische bedrijfswagens?
Waar moet u op letten bij de aanschaf van een e-truck?

De komst van zero-emissiezones in steden en de elektrificatie van vrachtwagens en bedrijfswagens zetten veel transportbedrijven aan het denken. Is het investeren in een e-truck of elektrische bedrijfswagen nu verstandig? En waar moet u op letten bij de aanschaf van een dergelijk voertuig? Kenter deelt graag wat tips.

1. Analyseer het logistieke proces

In eerste instantie is het belangrijk om te analyseren hoe uw logistieke proces eruitziet. Wat gaat u vervoeren? In welke gebieden? Hoeveel kilometer moet er worden afgelegd? En niet onbelangrijk: In hoeverre kan het logistieke proces aangepast worden voor het elektrische voertuig? Een e-truck of elektrische bedrijfswagen legt niet dezelfde afstanden af als de dieselvariant, er zal dus anders omgegaan moeten worden met bepaalde routes. Belangrijk hierbij is om ook de zero-emissiezones niet uit het oog te verliezen.

2. Laadinfrastructuur op orde

Een e-truck of elektrische bedrijfswagen rijdt niet zonder brandstof, oftewel elektriciteit. Er moet dus gekeken worden naar de laadinfrastructuur op uw eigen locatie en die van uw klanten. Hoeveel voertuigen bent u van plan om aan te schaffen, nu en in de toekomst? De hoeveelheid laadpalen heeft invloed op uw energiebehoefte. Uw aansluiting moet mogelijk verzwaard worden en hierbij kunt u zich ook nog in netcongestiegebied bevinden, wat betekent dat er geen ruimte op het elektriciteitsnet is.

Gelukkig zijn er altijd mogelijkheden. Kenter denkt hierin graag mee. Het in kaart brengen van uw energiebehoefte, contact met de netbeheerder en de installatie van laadpalen of een future-proof energie-infrastructuur.

3. Investering en Total Cost of Ownership

Een elektrisch voertuig vraagt uiteraard om een investering. De aanschafprijs van een e-truck of elektrische bedrijfswagen ligt doorgaans hoger dan die van een dieselvoertuig. Toch zijn er verschillende subsidieregelingen waar u gebruik van kunt maken die de investering een stuk aantrekkelijker maken. Daarnaast kunt u ervoor kiezen om zelf stroom op te wekken met bijvoorbeeld zonnepanelen. Dat kan de Total Cost of Ownership van een voertuig ook ten goede komen.

Kenter heeft een aantal relevante subsidies voor de verduurzaming van uw wagenpark op een rijtje gezet.

4. Chauffeurstrainingen

Alhoewel een elektrisch voertuig in de basis niet heel veel anders opereert dan een normale truck of bedrijfswagen, zijn er wel wat zaken om rekening mee te houden als het gaat om de actieradius. Er zitten verschillende systemen op een e-truck die ten koste van de actieradius kunnen gaan. Denk hierbij aan een hydraulisch systeem voor laden en lossen. Chauffeurs moeten opgeleid worden om het optimale uit uw nieuwe voertuig te halen.

5. Duidelijk stappenplan

Voordat u aan de slag gaat met elektrificatie is het belangrijk om een stappenplan op te stellen. Hierin is het onder andere belangrijk om te kijken naar uw locatie, de omvang en groei van het wagenpark, de beoogde laadsnelheid en eventuele mogelijkheden voor slim laden. In het webinar ‘in 8 stappen richting elektrificatie’ neemt expert Elektrische Laadoplossingen Edward Persaud u graag mee in dit proces. Bekijk deze video hier.

Dit artikel is gesponsord door Kenter